Ουδείς θα γλιτώνει το σπίτι του από τον πλειστηριασμό αν δεν πληρώνει έστω και μια μικρή δόση κάθε μήνα η οποία θα υπολογίζεται ως συνάρτηση του εισοδήματός του.
Ουδείς θα γλιτώνει το σπίτι του από τον πλειστηριασμό αν δεν πληρώνει έστω και μια μικρή δόση κάθε μήνα στην τράπεζα –μια δόση η οποία θα υπολογίζεται ως συνάρτηση του εισοδήματός του και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μικρότερη από το 10%- ενώ όποιος πάρει στεγαστικό δάνειο από εδώ και στο εξής, δεν απολαμβάνει καμίας προστασίας.
Οι δύο αυτές προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο της προσπάθειας να κλείσει η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους όσον αφορά στους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας.
Οι δύο αυτές προτάσεις, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν ήδη γίνει υποχωρήσεις όσον αφορά στην αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας αλλά και στο εισοδηματικό κριτήριο, φέρνει πιο κοντά τις δύο πλευρές αν και όλα ακόμη παραμένουν ανοικτά.
Ως προς το όριο της αντικειμενικής αξίας, η «μπάλα» φαίνεται σε αυτό το στάδιο των συζητήσεων να κάθεται περίπου στις 160.000 ευρώ ενώ το εισοδηματικό όριο φαίνεται να κλιμακώνεται πέριξ των 20.000 ευρώ. Ο συνδυασμός αυτός, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, προστατεύει από την κατάσχεση περίπου το 50% των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του δανείου τους.
Η λογική του να πληρώνουν μια ελάχιστη δόση όλοι ανεξαιρέτως, έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν στο πλαίσιο του «νόμου Χατζηδάκη». Τότε οι δανειολήπτες προστατεύονταν από τον πλειστηριασμό μόνο αν κατέβαλαν κάθε μήνα το 10% του εισοδήματός τους εφόσον αυτό δεν ξεπερνούσε τις 15.000 ευρώ και το 20% από αυτό το όριο και πάνω.
Τότε η ρύθμιση είχε ουσιαστικά αποτύχει καθώς ελάχιστοι εντάχθηκαν. Βέβαια, τότε πρακτικά οι πλειστηριασμοί δεν γίνονταν στην πράξη καθώς το όριο της αντικειμενικής αξίας λειτουργούσε αποτρεπτικά. Με δεδομένο ότι από τις αρχές του 2016, οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με βάση την αγοραία αξία, η εικόνα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική.
Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις επί του θέματος των πλειστηριασμών αναμένεται να συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα ενώ το ζητούμενο πλέον είναι η συμφωνία να έχει κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ώστε να απελευθερωθεί ο δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ ως την επόμενη Δευτέρα η Τρίτη. Ως προς τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα:
1. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι το θέμα των ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα κλείσει με την φορολόγηση του τζόγου (κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι έχουν ξεπεραστεί τα νομικά προβλήματα, άποψη βεβαίως που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη τη διοίκηση του ΟΠΑΠ)
2. Για το θέμα των 100 δόσεων, γίνονται συζητήσεις ώστε η ρήτρα αποβολής από τη ρύθμιση των 100 δόσεων σε περίπτωση μη πληρωμής των τρεχουσών εισφορών να μην ισχύσει εδώ και τώρα με τον τρόπο που θέλει η τρόικα (σ.σ Δευτέρα δεν πληρώνεις ΕΝΦΙΑ και Τρίτη χάνεις τη ρύθμιση) αλλά σταδιακά σε βάθος χρόνου κάτι που θα έχει επιτρέψει και σε μια μεγάλη μερίδα από αυτούς που εντάχθηκαν στη ρύθμιση να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου