Τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών φαίνεται πως θα «κουρέψουν» το ύψος του τρίτου πακέτου στήριξης προς την  Ελλάδα, ύψους 86 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον αυτό σημειώνει ο ESM, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.



Υπενθυμίζεται πως βάσει των χθεσινών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών προσδιορίστηκαν στα 4,4 δισ. ευρώ στο βασικό και στα 14,4 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η «τρύπα» αυτή δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι έλληνες δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, έπειτα από τη διαμάχη της αριστερής κυβέρνησης με τους διεθνείς δανειστές της, που σχεδόν ώθησε τη χώρα εκτός ευρώ.

Καθώς οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων πίεσαν την οικονομία, τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν κατά 7 δισ., ανερχόμενα συνολικά στα 107 δισ. ευρώ.

«Η συνολική έλλειψη κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες ήταν σημαντικά μικρότερη από τα 25 δισ. ευρώ που ορίστηκε ως “μαξιλάρι” από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίησή τους», ανέφερε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Αυτό δείχνει πως το πρόγραμμα του ESM χρηματοδοτήθηκε επαρκώς για αυτό τον σκοπό και ο μέγιστος δανεισμός προς την Ελλάδα θα ενδεχομένως να είναι λιγότερο από τα 86 δισ. ευρώ που καθορίστηκαν στην αρχή του», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Το τελικό ποσό που θα δώσει ο ESM θα καθοριστεί από το εύρος της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τον εκπρόσωπο του μηχανισμού να δηλώνει:

Ένα ποσό ύψους 10 δις ευρώ βρίσκεται ήδη σε έναν λογαριασμό που τον διαχειρίζεται ο ESM. Αυτά τα χρήματα θα είναι άμεσα διαθέσιμα για την Ελλάδα. Με επαρκή συμμετοχή των ιδιωτών στη διαδικασία, τα υπόλοιπα 15 δισ. δεν θα απαιτηθούν. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.