«Είστε ικανοποιημένος από τη συμφωνία;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον Γιώργο Σταθάκη μόλις τελείωσε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Πολύ» τους απάντησε χωρίς να κομπιάσει ούτε στιγμή. Κι ας είχε ανακοινώσει δύο λεπτά πριν ότι η κυβέρνηση επέτρεψε την επέλαση των επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία θα μπορούν άμεσα να αναλαμβάνουν και στεγαστικά δάνεια.


Όπως εξήγησαν Σταθάκης και Τσακαλώτος στην πρώτη φάση της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τα distress funds (τα κεφάλαια που ονομάτιζαν κάποτε «κοράκια» στον ΣΥΡΙΖΑ) θα έχουν το άμεσο δικαίωμα να αγοράζουν και τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και τα στεγαστικά εκείνα που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία.

Όσο για τα υπόλοιπα, θα τύχουν μεν προστασίας, αλλά μόνο για 64 ημέρες. Δηλαδή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Τι θα γίνει μετά τις 15 Φεβρουαρίου; Πολύ απλά η κυβέρνηση θα υπογράψει νέο πλαίσιο, το οποίο θα αφορά και τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας (άρα όλα τα στεγαστικά) και τα καταναλωτικά (δηλαδή τις κάρτες) αλλά και τα επιχειρηματικά των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ακολουθώντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτω από αυτή την κατηγοριοποίηση, ως μεσαία θεωρείται μία επιχείρηση που έχει τζίρο 50 εκατομμύρια και 250 υπαλλήλους, ενώ μικρή εκείνη που έχει έως 10 εκατομμύρια τζίρο και 100 υπαλλήλους. Δηλαδή με απλά λόγια, τα δάνεια όλης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, από τα μέσα Φεβρουαρίου θα μπορούν να εκποιηθούν σε ένα κεφάλαιο του εξωτερικού.

Για άλλη μία φορά λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έδωσε όλα. Ξεκίνησε από μία μαξιμαλιστική θέση που είχε ως στόχο να επιτρέψει την εκποίηση μόνο των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων άνω του ενός εκατομμυρίων και μάλιστα την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης ο Γιώργος Σταθάκης είχε πει ότι τα στεγαστικά δάνεια και εκείνα των Μικρομεσαίων, όχι μόνο δεν θα συζητηθούν το 2016 κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, αλλά δεν θα συζητηθούν ποτέ! Από την άλλη οι δανειστές απαιτούσαν να ανοίξει η αγορά δανείων για όλα τα δάνεια με εξαίρεση εκείνα που σχετίζονται με πρώτη κατοικία. Κοντολογίς λοιπόν, με μία μικρή καθυστέρηση δύο μηνών και κάτι ημερών, η τρόικα κέρδισε τα πάντα καθώς η ελληνική πλευρά συμφώνησε η όλη υπόθεση των κόκκινων δανείων να πάρει απλά μία μικρή αναβολή.

Όσον αφορά στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων αποφασίστηκε ότι θα πάρει μορφή υπερταμείου και κάτω από την ομπρέλα του θα βρεθούν και το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργώντας το καθένα στην ειδικότητά του. Οικονομικός στόχος δεν τέθηκε ακόμη (αν και πληροφορίες τον όριζαν στα 50 δισ.) καθώς όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η στρατηγική έκθεση δεν μιλά για αριθμούς. Σε κάθε περίπτωση όμως το νέο ταμείο θα έχει υπό τον έλεγχό του τις προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων που θα γίνονται στα ακίνητα του δημοσίου, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες κλπ.

Την ίδια στιγμή, όπως φάνηκε από την πορεία των διαπραγματεύσεων, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν ήταν τελικά αγκάθι, κάτι που είχε παρουσιάσει στην αρχή η κυβέρνηση. Τα πάντα ήταν προαποφασισμένα και μάλιστα το τελικό σχέδιο που έγινε δεκτό από την τρόικα (σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της ΔΕΗ) είχε ήδη γίνει δεκτό παμψηφεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, ενώ με το σχέδιο είχε συμφωνήσει μέχρι και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ. Από αυτό το γεγονός και μόνο γίνεται σαφές ότι τελικά η κυβέρνηση εμφάνισε τον ΑΔΜΗΕ ως δύσκολο ζήτημα των διαπραγματεύσεων θέλοντας έτσι να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από άλλα πιο ακανθώδη προβλήματα από τα 13 προαπαιτούμενα.

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο θα έρθει σήμερα στη Βουλή και την Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί, ενώ την Τετάρτη θα έχει τηλεδιάσκεψη το Euroworking Group προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι καλύφθηκαν και τα 13 προαπαιτούμενα ώστε η χώρα μας να πάρει την υποδόση του ενός δισ. Κι έτσι, ενώ και αυτή (η τρίτη κατά σειρά) διαπραγμάτευση στέφθηκε με «επιτυχία» τα δύσκολα έχουν πάει τώρα για την πρώτη αξιολόγηση του Ιανουαρίου, καθώς εκεί έχουν μεταφερθεί, το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το φορολογικό, αλλά και οι ουρές που έμειναν στη χθεσινή διαπραγμάτευση στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.