Τώρα εξηγούνται όλα: Ρουσφέτια & οι προσλήψεις από το παράθυρο στο «παράλληλο πρόγραμμα»


 Κρυφές προσλήψεις στο Δημόσιο με απουσία του ΑΣΕΠ από την διαδικασία επιλογής προσωπικού, δημιουργία νέων δομών και διατάξεις που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όμως να έχουν κοστολογηθεί οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, είναι οι λόγοι που το κουαρτέτο δεν έδωσε «πράσινο φως» στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα».

Πηγές στις Βρυξέλλες, σημειώνουν ότι  το σχεδίου νόμου που αποσύρθηκε άμεσα από την κυβέρνηση λόγω πλημμελούς κοστολόγησης των δημοσιονομικών επιπτώσεων αφορούν:

Τις προσλήψεις ανέργων μέσω προγραμμάτων απασχόλησης σε δήμους και περιφέρειες που προβλέπονται στο πρώτο άρθρο του νόμου από το οποίο απουσιάζει πλήρως η συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην επιλογή του προσωπικού.

Οι δανειστές έχουν κάθετες αντιρρήσεις στην εφαρμογή της διάταξης σε περίπτωση που δεν έχει προβλεφθεί διαφανής διαδικασία επιλογής του προσωπικού με την συμμετοχή της ανεξάρτητης αρχής.

Tις κρυφές προσλήψεις διέκριναν οι εταίροι και πίσω από την διάταξη (άρθρο 7) για την δημιουργία Κέντρων Κοινότητας στους ΟΤΑ που θα αναλάβουν την ενημέρωση και τον συντονισμό της παρεχόμενης βοήθειας προς τις ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, η ρύθμιση στο άρθρο 12 που προβλέπει την άρση του αξιόποινου των πράξεων, την παύση των πειθαρχικών ευθυνών και τον μη καταλογισμό σε δημάρχους που δεν ασκούν ένδικα μέσα κατά των υπαλλήλων που ζητούν να μονιμοποιηθούν μετά από συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με εκατομμύρια ευρώ από την πρόσληψη των συμβασιούχων, σύμφωνα πάντα με τους δανειστές.

Οι δανειστές, εκτιμούν ότι υπάρχουν εξυπηρετήσεις συντεχνιών και πίσω από τις διατάξεις του άρθρου 14 για την επιβολή εξάωρου ωραρίου αντί του σημερινού 8ωρου στους κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με την αιτιολογία της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων η εξάωρη απασχόληση των βρεφονηπιοκόμων θα οδηγούσε σε κατάρρευση του σταθμούς αφού θα πρέπει να προσλάβουν νέο προσωπικό προκειμένου να μην κλείνουν στις 13:00 το μεσημέρι, σε μία περίοδο όπου τα κονδύλια για νέες προσλήψεις είναι περιορισμένα.

Οι δανειστές εκτιμούν όμως ότι υπάρχουν κι άλλες «κρυφές» προσλήψεις (χωρίς την παρουσία του ΑΣΕΠ) που δεν έχει προβλεφθεί επ΄ακριβώς η δημοσιονομική επίπτωση τους, σχετικά με την δημιουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης. Η διάταξη προβλέπει την πρόσληψη εκτάκτων και ωρομισθίων εκπαιδευτικών με συνέντευξη από τους περιφερειακούς διευθυντές χωρίς να έχει κοστολογηθεί επαρκώς η δημοσιονομική επίπτωση από την λειτουργία των νέων δομών. Και εδώ, φυσικά το ΑΣΕΠ απουσιάζει από την επιλογή των απασχολούμενων.

«Συρραφή από διάφορα ρουσφέτια» είδε όμως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης στο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 fm, ανέφερε ως παράδειγμα «ρουσφετιού», ρύρθμιση που, όπως είπε, προβλέπει ότι «για τους γιατρούς που θα είναι στα νησιά, θα πενταπλασιάζεται ο χρόνος, τον οποίο μένουν, δηλαδή θα θεωρείται ότι με πέντε χρόνια θα έχουν 25 χρόνια προϋπηρεσία στο ΕΣΥ».

«Όταν η αντιπολίτευση ζήτησε να δει το κόστος και πώς είναι κοστολογημένο η κυβέρνηση αρνήθηκε να το κάνει, μόλις, όμως, αυτό ζητήθηκε από το εξωτερικό είναι προφανές ότι υπέκυψε χωρίς κανέναν ενδοιασμό» πρόσθεσε.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.