Φόβοι της αντιπολίτευσης για εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας της κυβέρνησης
Ορισμένες αλλαγές, σε ό,τι αφορά στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, έχει ο νόμος για τα προαπαιτούμενα που ψήφισε η Βουλή, σε σχέση με το αρχικό κείμενο.
Αλλαγές που θα κριθούν σε βάθος χρόνου, με βάση και την αξιολόγηση, ενώ ΑΔΕΔΥ κι αντιπολίτευση εκφράζουν φόβους ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση των κομματικών στρατών της κυβέρνησης.
Μία από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αφορά στην αξιολόγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Όποιος υπάλληλος δεχθεί τρεις συνεχείς αρνητικές αναφορές από τον προϊστάμενό του, τότε θα παγώνει η σύμβασή του για ένα χρόνο, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα γίνει μετά.
Σήμερα, με βάση το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αρκούν δυο αρνητικές εισηγήσεις, για να παραπεμφθεί ένας εργαζόμενος στο υπηρεσιακό συμβούλιο με το ερώτημα της εξόδου από το Δημόσιο, αν και η διάταξη αυτή σχεδόν ποτέ δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα, με εξαίρεση βαριά κακουργήματα.
Όμως ακόμη δεν έχουν οριστεί ετήσιοι στόχοι με βάση την αξιολόγηση. Αλλά ούτε προϊστάμενοι και διευθυντές με βάση το νέο αντικειμενικό σύστημα, η τοποθέτηση των οποίων πάει για το Φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει πως οι σημερινοί θα κριθούν με ασαφή ακόμη κριτήρια.
Παράλληλα αυξάνεται το επίδομα νυχτερινής ή κυριακάτικης εργασίας κατά 10% και 5% για νυχτερινά σε Κυριακές και αργίες. Συνδικαλιστικές πηγές πάντως παρατηρούσαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο που δουλεύει σε αργίες είναι οι άμεσοι συνεργάτες των κυβερνητικών στελεχών. Μάλιστα επίδομα θα λαμβάνουν πλέον για πρώτη φορά και οι νεοπροσληφθέντες των δυο πρώτων βαθμών.
Με το νέο νόμο θα γίνει επανεξέταση των παραμεθόριων περιοχών. Έτσι αναμένεται να πληγούν εργαζόμενοι που επέλεξαν να υπηρετήσουν σε αυτές, ακόμη και μέσα από την εθελοντική κινητικότητα, ακριβώς λόγω των κινήτρων που τους προσφέρθηκαν.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου