Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, με νέο «θερμό επεισόδιο» να λαμβάνει χώρα την Κυριακή στο Αιγαίο, ανάμεσα σε τουρκικό και ρωσικό πλοίο.


Σε νέες προειδοποιήσεις προχώρησε η Μόσχα προς την Άγκυρα μετά το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής ανοιχτά της Λήμνου, όταν ρωσικό πολεμικό έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά τουρκικού αλιευτικού για να αποφύγει τη σύγκρουση μαζί του. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που αυξάνει σοβαρά την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι από τουρκικά F16 στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών διανύουν την χειρότερη περίοδο στην πρόσφατη ιστορία τους, με τη Μόσχα να έχει προχωρήσει σε μια σειρά εμπορικών και οικονομικών προς την Άγκυρα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους. 

Νέο μήνυμα Μόσχας: Οι απερισκεψίες θα έχουν συνέπειες 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο, Αχμέτ Χακάμ Γκιουνές, έπειτα από το συμβάν και του απηύθυνε «αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών
της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα» που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης "Ισλαμικό κράτος"».

Η Ρωσία εξέφρασε κυρίως «τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy».

«Είναι χάρη σε μια καλοτυχία που μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Αποκλιμάκωση ζητά τώρα η Τουρκία

Η Άγκυρα ερευνά το περιστατικό με το ρωσικό αντιτορπιλικό στο Αιγαίο και θα εκδώσει μια ανακοίνωση μόλις συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους.

Όπως πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη Λιβύη, η Άγκυρα θέλει να διευθετήσει τις όποιες δυσκολίες στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

«Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Turk.

Τι προηγήθηκε

Ένα ακόμη θερμό επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή το πρωί ανάμεσα σε ρωσικό πολεμικό πλοίο και τουρκικό αλιευτικό στα ανοιχτά της Λήμνου.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το ρωσικό πολεμικό πλοίο Smetlivy έριξε προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό αλιευτικό, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τη Λήμνο, προκειμένου να αποφύγει να συγκρουστεί με αυτό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ρωσικό πλοίο έκανε προσπάθειες να επικοινωνήσει με το τουρκικό ωστόσο δεν έλαβε απάντηση και αναγκάστηκε να προχωρήσει στις προειδοποιητικές βολές.

«Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ.{13,6 μίλια} από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, λέγοντας πως το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού χρησιμοποίησε ελαφρά όπλα για να προειδοποιήσει το αλιευτικό. 

Στις 6:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας) το ρωσικό αντιτορπιλικό. που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, που πλησίαζε προς το μέρος του, από δεξιά. «Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ραδιοτηλέγραφο ούτε στα οπτικά σήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Μόσχα δηλώνει πως το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου χρειάστηκε να πυροβολήσει με ελαφρά όπλα όταν το σκάφος πλησίασε περίπου στα 600 μέτρα, «προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση». «Το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα», προσθέτει το υπουργείο. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.