Με ομιλίες βουλευτών και με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους πέρα από τα οικονομικά ζητήματα και στα δύο καίρια θέματα της επικαιρότητας, την πολιτική συναίνεση και το προσφυγικό, είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.


Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών οι οποίες αναμένονται από το απόγευμα και μετά, ενώ τη συζήτηση θα κλείσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσει, τα μεσάνυχτα, ονομαστική φανερή ψηφοφορία, που -ως είθισται- χαρακτηρίζεται και ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν τον νέο προϋπολογισμό.

Πυλώνας για την παραγωγικότητα ο πολιτισμός, τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς


«Ο πολιτισμός μας παράγεται και αναπτύσσεται παντού, και μπορεί να συνδράμει θετικά και στον προϋπολογισμό. Οφείλει το υπουργείο Πολιτισμού να συνδράμει και το κάνει, καλλιεργώντας τα δικά του μέσα που έχει, και βοηθώντας στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Αυτό τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εξαγγέλλοντας παράλληλα την επέκταση της δωρεάν πρόσβασης σε όλα τα μουσεία της χώρας και σε όλους όσοι έχουν κάρτα αλληλεγγύης ή κάρτα ανεργίας, μέτρο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα για όσους ζουν κάτω από ακραία φτώχεια.

«Οφείλουμε και εμείς ως υπουργείο Πολιτισμού να συνδράμουμε σε αυτούς τους ανθρώπους πολύ περισσότερο, για να αισθανθούν σε ποια χώρα βρίσκονται», υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

«Είμαστε σε διαδικασία συζήτησης με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα, ώστε τα παιδιά που φοιτούν σε κρατικές σχολές που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, να μπορούν να πάρουν πάσο όπως συμβαίνει και για τις κλασσικές σχολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς.

Παράλληλα, μίλησε για τον «σύγχρονο πολιτισμό στη χώρα μας που εκφράζεται και αναπτύσσεται παντοιοτρόπως», όπως είπε, και συμπλήρωσε: «Ήδη στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος, αναπτύσσονται σε όλες τις μορφές τέχνης, ο πολιτισμός μας. Ανέκαθεν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Θεσσαλονίκης υπάρχει μια φράση: Ο πολιτισμός είναι πυλώνας για την παραγωγικότητα».

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως αναγνώρισε ο κ. Μπαλτάς, «υπάρχει πολύ περισσότερος άρτος και λιγότερο θέαμα, γιατί προηγούνται η ανθρωπιστική καταστροφή, η φτώχεια, η υγεία, η παιδεία και άρα ο πολιτισμός οφείλει να μην διεκδικεί από τον προϋπολογισμό τα μέσα για να προχωρήσει».

Τέλος, ο κ. Μπαλτάς έδωσε έμφαση στην έννοια της φιλοξενίας για τους ανθρώπους που χωρίς να το θέλουν ξεριζώνονται από τον τόπο τους, εγκωμιάζοντας τη στάση που έχει απέναντι τους η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που υποδέχεται κύματα προσφύγων. «Η φιλοξενία με την οποία ο ελληνικός στη συντριπτική του πλειοψηφία υποδέχεται τους πρόσφυγες και τα θύματα πολέμου, αν εξαιρέσουμε κάποιους δημάρχους που λένε ανάποδα πράγματα, είναι δίδαγμα στην Ευρώπη, αλλά και υπόμνηση για το τι εστί φιλοξενία», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ξανθός: Το 2016 θα είναι έτος πραγματικής οικονομικής ενίσχυσης της Υγείας


«To 2016 θα είναι έτος πραγματικής οικονομικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, και μέλημά μας είναι αυτό να μεταφραστεί σε καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας, σε οικονομική ανακούφιση των εργαζόμενων και σε ανακούφιση του ίδιου του συστήματος» εξήγγειλε από την Ολομέλεια ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2016, ο κ. Ξανθός είπε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού υπηρετούν στο χώρο της Υγείας ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, που προβλέπει καθολική κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων ανθρώπων, με πλήρη νομοθετική κατοχύρωση και παρεμβάσεις ενίσχυσης του συστήματος Υγείας για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι θα γίνουν 3.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού και αν και αναγνώρισε πως υπάρχουν πολύ χαμηλές δαπάνες υγείας - κάτι που απέδωσε στις προηγούμενες κυβερνήσεις -, επισήμανε πως για πρώτη φορά υπάρχει αναστροφή της τάσης περικοπής των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.

Ακόμη τόνισε πως εντός του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί μια συνολική πρόταση για το μοντέλο αναδιοργάνωσης και μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας αλλά και για τα ενδιάμεσα βήματα, αναδιοργάνωσης προμηθειών, ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, παρεμβάσεων στον τομέα των εξαρτήσεων, μέτρων αξιοπρεπούς υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα, μέτρων αναδιοργάνωσης της δημόσιας υγείας.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για διοικητές νοσοκομείων που βρίσκονται υπ' ατμόν, οι οποίοι καταγγέλλουν ελλείψεις φαρμάκων λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτή είναι η τραγικότητα της αντιπολίτευσης».

Προγράμματα για 200.000 ανέργους εξήγγειλε η Ράνια Αντωνοπούλου


«Παραλάβαμε την ανεργία στο 26,5% και έχει πάει στο 25,5% αλλά δεν πανηγυρίζουμε, δεν μιλάμε για "σαξές στόρυ», είπε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Συνεχίζοντας η κ. Αντωνοπούλου, απάντησε στην κριτική που είχε ασκήσει χθες ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Ο κ. Βρούτσης είχε κάνει πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας στο 19,5%, δηλαδή κατά 380.000 θέσεις εργασίας το 2015, υπολογίζοντας ότι θα υπάρχει ανάπτυξη 3,5%», είπε η κ. Αντωνοπούλου και προσέθεσε ότι ανάλογες προβλέψεις για ανάπτυξη 3% είχαν γίνει και για το 2011 και υπήρξε ύφεση.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 56.000 φέτος τον Οκτώβριο, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η μείωση αυτή υπάρχει κάθε χρόνο και είναι εποχική, προσθέτοντας ότι απώλεια 66.000 θέσεων εργασίας υπήρχε και τον Οκτώβριο του 2014. «Ο ιδιωτικός τομέας αντιστάθηκε σθεναρά και έχει δημιουργήσει 120.000 νέες θέσεις εργασίας» τόνισε.

Αναφερόμενη ειδικότερα στον ισχυρισμό του κ. Βρούτση ότι ο ΟΑΕΔ έχει πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ και τα οποία δεν διαθέτει για την ενίσχυση των ανέργων, η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι το ποσόν το οποίο έως τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί είναι 100 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι διαφορές αυτές «οφείλονται σε απρόβλεπτα γεγονότα τα οποία υπάρχουν πάντα» και σημείωσε ότι και ο κ. Βρούτσης είχε ανάλογες διαφορές το 2014.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγγειλε ότι τους επόμενους οκτώ μήνες θα ξεκινήσουν προγράμματα για 200.000 θέσεις ανέργων.

Φωτίου: Θα διατεθούν 106 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση


Μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν 106 εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Η κ. Φωτίου επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τες ότι δεν αντιμετώπισαν την ανθρωπιστική κρίση, δέχτηκαν αυτά που τους επέβαλαν οι δανειστές χωρίς αντιρρήσεις και τόνισε ότι αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ενιαίους κανόνες θα υλοποιήσει ό,τι έχει υποσχεθεί.

«Το παλιό πελατειακό καθεστώς, το παλιό σύστημα τελειώνει μέσα στο 2016. Θα αντικατασταθεί από ένα απλό και σύγχρονο που θα συντρέχει όλους τους πολίτες μας που το έχουν ανάγκη να στηριχθούν. Ξέρουμε ότι είναι ένας φιλόδοξος στόχος, θέλουμε όμως να βάλουμε το αποτύπωμά μας. Θα προχωρήσουμε με κοινωνική συναίνεση, και γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος και γιατί μπορούμε» επισήμανε.

Ακόμα, η κ. Φωτίου, ανέφερε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προσληφθούν μέσα στον μήνα, περίπου 400 άτομα που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης γιατί, όπως είπε, «είναι αναγκαίο όσο ποτέ».

Κόντρα Φλαμπουράρη-Σαλμά


Την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος προειδοποίησε, εμμέσως, με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εάν συνεχιστεί ο «λασποπόλεμος» εναντίον του, προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή της ΝΔ, Μάριου Σαλμά περί αυτοδίκαιης έκπτωσης του κ. Φλαμπουράρη από το βουλευτικό αξίωμα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφόσον υπήρξε μέτοχος σε εταιρεία και ταυτοχρόνως βουλευτής.

«Θα παρακαλούσα να αναφερθείτε και να αναζητήσετε περισσότερο τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή πόθεν έσχες και για πρώτη και για δεύτερη φορά», ζήτησε από τον κ. Σαλμά ο κ. Φλαμπουράρης, παίρνοντας τον λόγο και μίλησε για «λασποπόλεμο» εναντίον του.

«Μην συνεχίζετε τον λασποπόλεμο, ο οποίος έχει ξεκινήσει πριν από τις εκλογές από τα γνωστά διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία συνεχίσατε κάποιοι από σας και είχαν σαν αποτέλεσμα τον εμπρησμό και την παραλίγο -δυστυχώς για μας- δύσκολη κατάσταση στο σπίτι μου. Παρακαλώ να μην συνεχίσετε αυτή την τακτική, διότι θα με αναγκάσετε να προχωρήσω σε πράξεις και σε πρωτοβουλίες στις οποίες δεν έχω προχωρήσει μέχρι τώρα. Σέβομαι τις απόψεις όλων, αλλά όταν αυτές αγγίζουν τα όρια της ανεντιμότητας, παρακαλώ να μην συνεχιστούν», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Δεν αναφέρομαι στο πόθεν έσχες, αλλά στο ασυμβίβαστο του βουλευτή με την ιδιότητα του μετόχου σε ανώνυμη εταιρεία, η οποία συμβάλλεται με το Δημόσιο και παίρνει έργα. Το άρθρο 57 του Συντάγματος προβλέπει ότι εντός οκτώ ημερών από την ορκωμοσία του, ο βουλευτής είτε παραιτείται από την εταιρεία και διατηρεί το βουλευτικό του αξίωμα, είτε αυτοδικαίως εκπίπτει από το βουλευτικό αξίωμα. Εσείς, ήσασταν παράλληλα και βουλευτής και μέτοχος σε εταιρεία που έπαιρνε δημόσια έργα» επανήλθε ο κ. Σαλμάς, προκαλώντας αυτήν τη φορά την παρέμβαση της αντιπροέδρου της Βουλής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

«Δεν θα κρίνουμε εμείς αυτή την υπόθεση. Αυτό είναι εύλογο και το κατανοείτε. Γι αυτό, το απόσπασμα αυτό της ομιλίας σας δεν είχε νόημα. Αυτό είναι εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα και προκύπτει από το πόθεν έσχες» ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου, απευθυνόμενη προς τον βουλευτή.

Διαψεύδει ο υφυπουργός Εργασίας τα σενάρια για σύνδεση της σύνταξης με το εισόδημα 


Κατηγορηματικά διέψευσε τα σενάρια για σύνδεση της σύνταξης με το εισόδημα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος κάλεσε τη νεολαία, «να πιστέψει στην κοινωνική ασφάλιση».

«Ακούμε σήμερα τους νέους να λένε ότι "δε με ενδιαφέρει η κοινωνική ασφάλιση γιατί δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη"» συνέχισε ο υφυπουργός Εργασίας και τόνισε:

«Είναι λάθος. Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δημιουργείται ένα ασφαλιστικό σύστημα διαφανές, ειλικρινές, σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος».

Ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι ενδιάμεσο εισόδημα θα θεωρείται η πραγματική εισφοροδοτική και φορολογική ικανότητα του ασφαλισμένου, με την οποία θα ρυθμίζονται και οι εισφορές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, ακόμη και μετά τη ρύθμιση με την οποία οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, μπορούσαν να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ελάχιστοι μπόρεσαν να ανταποκριθούν.

Από τους 260.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ περίπου 50.000 ήταν εκείνοι που επέλεξαν χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, ενώ στον κλάδο των μηχανικών από τους 20.000 που δεν καταβάλλουν εισφορές μόνο οι 4.000 επέλεξαν χαμηλότερες κατηγορίες.

Ο υφυπουργός Εργασίας επέκρινε τέλος τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που επέβαλαν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και υποστήριξε ότι η μείωση αυτή προκάλεσε ζημιές 4,2 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίες θα πρέπει σήμερα να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.

Συνεχίζοντας, είπε ότι τα μέτρα που αποφάσισε έως τώρα η κυβέρνηση είναι συμφωνημένες δεσμεύσεις από τα προηγούμενα μνημόνια, με τα οποία, όπως είπε, υπήρξαν μειώσεις κατά 48% στις συντάξεις του Δημοσίου και κατά 44% στις συντάξεις του ΙΚΑ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.