Στο «ντουλάπι» μπαίνει το αίτημα για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα-Ρίχνει τους τόνους η Αθήνα υπό τον φόβο ρήξης  των σχέσεων με το Βερολίνο


«Σιωπητήριο» επιβάλει ο Αλέξης Τσίπρας σε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης σχετικά με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς τα μηνύματα που έλαβε τόσο από το Βερολίνο, μέσω Σόιμπλε, όσο και από τις Βρυξέλλες του έδειξαν… το δρόμο.

Η κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους και βάζει στον πάγο το αίτημα για αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς φοβάται ρήξη στις σχέσεις του Μαξίμου με το Βερολίνο.

Η γερμανική Καγκελαρία αλλά και η Κομισιόν με τον πιο σαφή τρόπο  έδειξαν στην ελληνική κυβέρνηση τις διαθέσεις τους και πως η συμμετοχή του Ταμείου είναι δομικό στοιχείο και νομικά κατοχυρωμένη στη συμφωνία που υπέγραψε για το νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε μετά τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Ζάιμπερτ να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ χθες η Ολγα Γεροβασίλη είχε επιχειρήσει μερική αποκλιμάκωση των τόνων έναντι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη εκτιμώντας πως οι θέσεις του κ. Σόιμπλε «που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, ηττήθηκαν στην ΕΕ».

Σχετικά με το ΔΝΤ η κ. Γεροβασίλη επέμεινε πως «αυτή τη στιγμή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με το καθεστώς του παρατηρητή» και πως το Μάρτιο θα αποφασίσει  εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

«Παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της απομείωσης του χρέους, δεν ξεχνάμε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά νεοφιλεύθερες και πολλές φορές παρεμβαίνει και σε μη δημοσιονομικού χαρακτήρα θέματα» είπε αποκαλύπτοντας και τον πραγματικό λόγο της κόντρας δηλαδή την αμετακίνητη θέση του Ταμείου πως χωρίς μείωση συντάξεων δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο ασφαλιστικό.

Εξάλλου και η Deutsche Welle σε ρεπορτάζ αναφέρει πως βασικός λόγος που Σόιμπλε και Βερολίνο δεν συζητούν μη συμμετοχή του ΔΝΤ  δεν είναι κυρίως οικονομικός αλλά η τεχνογνωσία του, οι πιέσεις και η εμμονή του στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.