Αυστηρό χρονοδιάγραμμα από τις Βρυξέλλες

Να τελειώσει με τη νομοθέτηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης τους.

Όπως είπε, τα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα απασχόλησαν ιδιαιτέρως τους υπουργούς Οικονομικών, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων έχει ολοκληρωθεί από το EuroWorking Group και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου τη διαδικασία της κατάθεσης και ψήφισής τους από τη Βουλή.


Η Ελλάδα, μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα, απέδειξε ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις όταν αυτές είναι προς το συμφέρον της χώρας, επεσήμανε μετά το πέρας του Eurogroup ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας πρέπει να εγκριθεί και το δεύτερο πακέτο μέτρων.

Ο κ. Μοσκοβισί διαπίστωσε πρόοδο στις μακροοικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα σε σύγκριση με το καλοκαίρι, κάνοντας λόγο για θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την έγκριση του προϋπολογισμού και τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί πλέον το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.


Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους συναδέλφους του και τους εκπροσώπους των θεσμών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τα χρονοδιαγράμματα, ωστόσο δεν ελήφθη κάποια απόφαση.

Τι ζήτησε το Eurogroup

Πρώτον να έχει ψηφίσει την δεύτερη ομάδα των προαπαιτουμένων μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου

Δεύτερον να έχει ψηφιστεί το Ασφαλιστικό μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου  και τρίτον συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει ευρύτερη συναίνεση για το Ασφαλιστικό αλλά και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσουν αυτή τη συναίνεση.

Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για το νέο σκληρό κύκλο διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών που φθάνουν στην Αθήνα την Τρίτη.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.