Ο φόβος της τρομοκρατίας "χτύπησε" ξανά την Κωνσταντινούπολη. Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε λίγο μετά τις 10:20 την περιοχή του Σουλτάν Αχμέτ, μια άκρως τουριστική περιοχή την οποία χιλιάδες τουρίστες της πόλης επισκέπτονται καθημερινά είτε επισκεπτόμενοι το Μπλε Τζαμί, είτε την Αγία Σοφία καθώς εξυπηρετεί το τραμ που περνάει από εκεί.
Φόβος για συντονισμένη τρομοκρατική ενέργεια οδηγεί την κυβέρνηση σε έκτακτα μέτρα σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ σύσκεψη υπό τον Αχμετ Νταβούτογλου θα εξετάσει την κατάσταση.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στάση του τραμ, όπου περίμεναν αρκετοί πολίτες και τουρίστες. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι οι μάλλον 10 νεκροί είναι ασιατικής καταγωγής, ενώ στο σημείο την ώρα της έκρηξης βρισκόταν και ένα γκρουπ γερμανών τουριστών.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα με βομβιστή αυτοκτονίας. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής κινήθηκε προς μια ομάδα τουριστών που περίμενε να επισκεφθεί το Μπλε Τζαμί, ενώ αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπε πως είδε ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα στο σημείο.
Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της πόλης, ενώ οι φωτογραφίες από το σημείο του μακελειού είναι σοκαριστικές:

Παρά το “μπλόκο” της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν μαρτυρίες που κάνουν λόγο για διαμελισμένα πτώματα. 

Κωνσταντινούπολη Live: Τρομοκρατική επίθεση με νεκρούς και τραυματίες κοντά στην Αγία Σοφία και στο Μπλέ Τζαμί - Φωτιά και σε ξενοδοχείο!

Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για καμικάζι αυτοκτονίας ο οποίος ζωσμένος με εκρηκτικά πλησίασε γκρουπ τουριστών κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία.
Πρόκειται πιθανότατα για ένα γκρουπ τουριστών από τη Γερμανία που περίμεναν να επιβιβαστούν σε τραμ στον σταθμό της πλατείας Σουλτάν Αχμέτ.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από παγκάκι και πως από την έκρηξη τραυματίστηκαν γερμανοί τουρίστες.


Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας και δεκάδες ασθενοφόρα για να παραλάβουν τραυματίες και τυχόν νεκρούς.
Όπως μεταδίδει το cnnturk, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως η έκρηξη ήταν πολύ βίαιη, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν από γειτονικές περιοχές

Η αιτία της έκρηξης δεν έχει γίνει γνωστή ακόμα, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες από την τουρκική αστυνομία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για βομβιστή αυτοκτονίας.



Embedded image permalink
Ολόκληρη η περιοχή γύρω από την πλατεία Σουλτάν Αχμέτ είναι αποκλεισμένη.
Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.