1.000 απολύσεις θα επιφέρει η αναστολή εργασιών της Eldorado Gold σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εταιρείας. Αιχμές κατά της κυβέρνησης.


Aναστολή των επενδύσεων της Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής και περίπου 1.000 απολύσεις εργαζομένων ανακοίνωσαν οι Καναδοί, συνδέοντας την στάση που θα κρατήσουν στην επένδυση από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην χορήγηση των σχετικών αδειών για την υλοποίηση του έργου.
«Έχουμε καθήκον προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 500 εργαζόμενοι, ενώ εξετάζεται και η αναστολή στην Ολυμπιάδα που θα επιφέρει άλλες 500 απολύσεις εργαζομένων», ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Paul Wright.
Ωστόσο συμπλήρωσε: «θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα. Εφόσον μέχρι τότε δεν έχει χορηγηθεί η άδεια τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης».

Η επένδυσή μας χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό παιχνίδι

Ο Paul Wright δήλωσε ότι οι άδειες που χρειάζεται η ελληνική θυγατρική Ελληνικός Χρυσός είναι όμηροι σε πολιτικές αποφάσεις. Προσέθεσε ότι δεν υπάρχει ειλικρίνεια από την πλευρά της κυβέρνησης και ότι η επένδυση χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό παιχνίδι.
«Ήρθαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα επειδή υπάρχει εξειδικευμένο δυναμικό, υπάρχουν γεωολογικοί πόροι και θεωρήσαμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι αρωγοί μας στην προσπάθεια. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς θα "κινηθεί" μία περιοχή. Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε όλο τον κόσμο. Αυτό που δεν πήραμε υπόψη στην Ελλάδα είναι πώς θα μπορούσε να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό παιχνίδι. Αυτό δεν το είχαμε προβλέψει και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, το πρόβλημα δεν έχει σχέση με την επένδυση ή τις προβλέψεις της επένδυσης». 

Ο κ. Wright ανέφερε ότι ενώ Έλληνες υπουργοί έρχονται στην Βοστόνη και την Νέα Υόρκη και παρακαλούν για επενδύσεις, το μόνο παράδειγμα επενδύσεων είναι η Eldorado Gold. «Πείτε μου εμείς μπορούμε να γίνουμε το παράδειγμα για την Ελλάδα»διερωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος και συμπλήρωσε ότι το πολιτικό παιχνίδι για την επένδυση δεν το είχαν υπολογίσει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από αντιπολίτευση στήριζε την μη εκτέλεση της επένδυσης. Τώρα που έγινε κυβέρνηση, έχει υποσχεθεί σε μια μειοψηφία και στους τοπικούς βουλευτές να μην συνεχίσει», είπε.

Συγκεκριμένα ο κ. Wright ανακοίνωσε:

  • Η Eldorado Gold ξεκινά κύκλο συναντήσεων με πολιτικά κόμματα και φορείς. Σήμερα το απόγευμα στις 18:00 ο Paul Wright θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα σήμερα στις 16:30 θα συναντηθεί με τον ΣΕΒ, ενώ αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.Αύριο το μεσημέρι στις 14:30 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του καναδού επιχειρηματία με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη.
  • Την αναστολή του έργου των Σκουριών, όπου μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια. Θα συνεχιστούν μόνον οι εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος και συντήρησης, με κόστος 1 εκατ. δολαρίων τον μήνα. Η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην «Ελληνικός Χρυσός» να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές καθυστερεί πάνω από τρία χρόνια.
  • Την αναστολή των εργασιών στο έργο της Ολυμπιάδας, όπου σήμερα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι, στην περίπτωση που το υπουργείο δεν εκδώσει την άδεια εγκατάστασης του εργοστασίου μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016. Η εταιρεία υπέβαλε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα τον Δεκέμβριο του 2015 και, βάσει της νομοθεσίας, θα πρέπει να εκδοθεί εντός 60 ημερών.
  • Την αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος ανάπτυξης γεωτρήσεων στο Μεταλλείο Στρατωνίου, που απαιτούνται για να έχει παράταση ζωής πέραν των τριών ετών που διασφαλίζουν τα βεβαιωμένα γεωλογικά αποθέματα.
  • Πάγωμα των έργων Περάματος και Σαπών στη Θράκη, καθώς οι σχετικές άδειες είναι σε εκκρεμότητα για πάνω από δύο έτη. Η εταιρεία θα θέσει και τα δύο έργα σε συντήρηση, κρατώντας τις δαπάνες στο ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για τη διαφύλαξη των τίτλων και δικαιωμάτων της στα δύο έργα.

«Η Eldorado έχει υπάρξει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την Ελληνική κυβέρνηση και προς τις κοινότητες όπου βρίσκονται τα μεταλλεία μας», δήλωσε ο κ. Wright και πρόσθεσε: «όμως παρά ταύτα, από το 2012 έχουμε αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και λοιπών Δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων. Το 2015 το Υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα έρεισμα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να επιτύχουμε διάλογο σε διάφορα επίπεδα της Ελληνικής Κυβέρνησης – με τη στήριξη των σωματείων μας, των βιομηχανικών συνδέσμων στην Ελλάδα και της Καναδικής κυβέρνησης – ώστε να δώσουμε έμφαση στα κοινωνικο-οικονομικά πλεονεκτήματα των επενδύσεών μας».
Σε χθεσινή της δήλωση η εταιρεία είπε ότι προτιμά να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίες και να συνεχίσει την κατασκευή και ανάπτυξη στην Ελλάδα. «Ομως, έχουμε ένα καθήκον απέναντι σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας, και τα σημαντικά ρίσκα χρόνου και διαδικασίας που έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας μας έχει αφήσει χωρίς άλλη επιλογή από το να μειώσουμε τη δράση και το προσωπικό μας».

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eldorado Gold, για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Paul Wright, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου. 
«Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος" είπε και πρόσθεσε: "με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Wright) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας». 
Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 - 850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: "όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή".
«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που 'κόβουμε' τις γέφυρες επικοινωνίας» επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.