- Η έφοδος των τζιχαντιστών στη συριακή πόλη ξεκίνησε με 30 βομβιστές - καμικάζι να πραγματοποιούν αρχικά έφοδο
- 400 άμαχοι απήχθησαν


Μετά από μάχες ανάμεσα στον συριακό στρατό και τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, όταν οι τζιχαντιστές επιχείρησαν να καταλάβουν την πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, οι οποίες μαίνονταν από το απόγευμα του Σαββάτου, οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας κατάφεραν να τους απωθήσουν το πρωί της Κυριακής, χωρίς όμως να αποφευχεί το "λουτρό αίματος". 
Οι ακραίοι ισλαμιστές σκότωσαν τουλάχιστον 280 ανθρώπους, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ρωσσικό πρακτορείο "Sputnik" και στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντέιρ αλ-Ζορ, Μοχάμαντ Καντίρ.
Η έφοδος των τζιχαντιστών στη συριακή πόλη ξεκίνησε με 30 βομβιστές - καμικάζι να πραγματοποιούν αρχικά έφοδο από τη συνοικία Αλ Μπεγκαϊλίγια, όπου προχώρησαν στη σφαγή άμαχου πληθυσμού.
Ο συριακός στρατός έσπευσε αμέσως στην περιοχή και ακολούθησε σκληρή και πολύωρη μάχη με τους μαχητές του ΙΚ. Όταν οι τζιχαντιστές δεν μπορούσαν να συνεχίσουν από τις απώλειες που τους προξένησε ο στρατός, τράπηκαν σε φυγή, βρίσκοντας καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές που βρίσκονται υπό την επιρροή τους.
Παρόλα αυτά, εκτός από τους 280 νεκρούς - ανάμεσά τους και 35 Σύροι στρατιώτες της κυβέρνησης - η εξτρεμιστική οργάνωση απήγαγε περίπου 400 άμαχους, μετά τη χθεσινή τους έφοδο.
Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές μέχρι το σημείο που έφτασε ο στρατός είχουν καταλάβει σχεδόν το 60% της πόλης, ενώ οι 400 άμαχοι που απήχθησαν είναι όλοι τους σουνίτες μουσουλμάνοι, όπως οι τζιχαντιστές του ΙΚ.
"Πρόκειται για γυναίκες, παιδιά και οικογένειες φιλοκυβερνητικών μαχητών. Οι άμαχοι αυτοί οδηγήθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από το ΙΚ στο δυτικό τμήμα της επαρχίας και στη γειτονική επαρχία Ράκα", ανέφερε συγκεκριμένα ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.
Άλλες πηγές του Παρατηρητηρίου αναφέρουν πως το Ισλαμικό Κράτος επιχείρησε να σπάσει τη γραμμή του κυβερνητικού στρατού με αυτοκίνητα - βόμβες, ενώ οι 8 από τους 35 νεκρούς στρατιώτες εκτελέστηκαν, ενώ μέσα στην πόλη οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν τουλάχιστον 85 αμάχους.
Από την πλευρά του το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "SANA", επικαλούμενο κατοίκους της πόλης, μεταδίδει πως ο αριθμός των κατοίκων που έχασαν τη ζωή τους ανέρχεται στους 300 και αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε μια μέρα, στα σχεδόν πέντε χρόνια του συριακού πολέμου.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ισλαμικό Κράτος, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, ενώ κάνει λόγο για κατάληψη της συνοικία Μπεγκαϊλίγια.
Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε "τις ωμές και άνανδρες σφαγές που διέπραξαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ εναντίον κατοίκων της αλ Μπεγκαϊλίγια στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ".
Παράλληλα, χθες σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 16 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν σε μια αποτυχημένη επίθεση ενάντια σε περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, κοντά στην πόλη Αλ Μπαμπ, 30χλμ από τα σύνορα με την Τουρκία, στην επαρχία Χαλέπι.
Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης πως τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν και άλλοι 30 τραυματίστηκαν όταν πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν οκτώ αεροπορικά πλήγματα στην πόλη Ράκα και τα περίχωρά της. Το Παρατηρητήριο δεν διευκρίνισε αν τα αεροσκάφη ήταν ρωσικά ή του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.