Τι αποκάλυψε ο Γιάννης Μουζάλας για τις προτάσεις που έπεσαν... στο τραπέζι στη σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΣ στο Αμστερνταμ. Τι πρότεινε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών.


Με δραματικούς τόνους μίλησε για το προσφυγικό το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αποκάλυψε ότι στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ την Δευτέρα, ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών Jan Jambon έθεσε θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300.000 μεταναστών στην Αθήνα.

«Ο βέλγος υπουργός ζήτησε να φτιάξουμε στρατόπεδο για 300.000 μετανάστες στην Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μουζάλας και πρόσθεσε «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται… Ανησυχώ, είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση για κενά στη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία δέχθηκε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ την Δευτέρα.

Κάποιες χώρες, κατηγόρησαν, ευθέως την Ελλάδα για χώρες, κατηγόρησαν, ευθέως την Ελλάδα για παραλείψεις στον έλεγχο των συνόρων της και ολιγωρία στη δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης, ενώ κάποιοι -όπως ο βέλγος ΥΠΕΣ- εκτόξευσαν απειλές για προσωρινό αποκλεισμό της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.

Όπως γράψαμε την Δευτέρα, η Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας και να ετοιμάσει τη σχετική έκθεση σε 15 ημέρες.

Στη συνέχεια θα δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των συνόρων της. Με λίγα λόγια η Ελλάδα έχει προθεσμία έως την άνοιξη για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη διαχείριση των συνόρων της.

Βέλγιο και Αυστρία έθεσαν θέμα εξόδου της χώρας μας από την Σένγκεν

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η τοποθέτηση για το θέμα της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν, ενώ άμεση ήταν η ελληνική αντίδραση, η οποία ήρθε διά στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Κούτρα, ο οποίος ανέφερε ότι «ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει», καλώντας την να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα να παρασχεθεί βοήθεια μέσω της Frontex στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Μουζάλας: Φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας πολύ καλά

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, από την πλευρά του εξέφρασε την αντίθεσή του με αυτήν την ιδέα και έκανε λόγο για «μονομερή ενέργεια», λέγοντας ότι τη Frontex τη χρειάζεται η Ελλάδα και ότι δεν υπάρχει η νομική βάση για να σταλεί η Frontex σε χώρα εκτός της ΕΕ.

«Φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας πολύ καλά, σώζοντας ανθρώπους» τόνισε ο Έλληνας υπουργός,  και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε πρόθεση να πάρουμε μέρος σε ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών που δεν οδηγεί πουθενά και δεν φέρνει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν. «Η Σένγκεν είναι μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών: Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μία τιμωρία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν πού έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις και εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτό θα πρέπει να λυθεί από κοινού».


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.