Τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται μπροστά στη νίκη και στην εκλογή τους στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.



«Αυτό το κόμμα ποιος θα το πάρει;» είναι το βασικό ερώτημα που κυριαρχεί σε μεγάλο αριθμό στελεχών για την επόμενη μέρα στη Ν.Δ. Τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται μπροστά στη νίκη.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, ακόμα και μετά την δήλωση του Απ. Τζιτζικώστα που προέκρινε ψήφο κατά συνείδηση, κλίνοντας ελαφρά προς τον Κυρ. Μητσοτάκη επιμένει ότι κερδίζει και οι συνεργάτες του μιλάνε για 60-40%.

Προς αυτό συνηγορεί και η τελευταία δημοσκόπηση, που εμφανίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να προηγείται με "καθαρή διαφορά" στην παράσταση νίκης.

Από την άλλη πλευρά ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι ο ίδιος θα κάνει τελικά την έκπληξη και ο πατέρας του, ο γερόλυκος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που ζει και αναπνέει για να δει τον υιό του πρόεδρο της ΝΔ, πιστεύει ότι θα είναι ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στα υπέρ του τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίδιας δημοσκόπησης, αφού σε ερωτήματα όπως ποιός θα διευρύνει την απήχηση της ΝΔ ή ποιός μπορεί να κάνει καλύτερη αντιπολίτευση και να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη, προηγείται σαφώς του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Οι δυο υποψήφιοι τις τελευταίες αυτές ημέρες καταβάλλουν την ύστατη προσπάθειά τους για να πείσουν τους 404.000 ψηφοφόρους – μέλη του κόμματος για να προσέλθουν αφενός στην κάλπη, καθώς οι καιρικές συνθήκες ίσως να μην βοηθήσουν, αφετέρου να στηρίξουν τις υποψηφιότητές τους.

Πού ποντάρουν οι δύο υποψήφιοι

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης κατορθώνει όπως όλα δείχνουν να περιχαρακώσει τους δικούς του ψηφοφόρους και ευελπιστεί ότι θα κερδίσει και τους πιο καραμανλικούς που στήριξαν τον Απ. Τζιτζικώστα. Τα κορυφαία πρόσωπα του επιτελείου του έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο επαφών με τους κομματικούς παράγοντες κυρίως στο Βορρά και στο Λεκανοπέδιο Αττικής σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την πίστη του καθενός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται πιο επιθετικός. Διεκδικεί ζωτικό χώρο που δεν είχε καθώς πρέπει να καλύψει πρώτα μια διαφορά περίπου 40.000 ψήφων από τον Βαγγ. Μεϊμαράκη. Γι αυτό άλλωστε δεν θεωρείται καθόλου τυχαία η παρουσία του μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και τον Αδωνι Γεωργιάδη, στον εορτασμό των Θεοφανίων στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον πολλοί υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη κινούνται κυρίως στον χώρο των παραγόντων που επηρεάζουν εμμέσως την πολιτική προσπαθώντας να πείσει την οικονομική ελίτ ότι θα είναι η έκπληξη των εκλογών και κατά συνέπεια πρέπει να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον τους και από το Μέγαρο Μαξίμου μελλοντικά.

Πάντως και οι δυο επικοινωνούν με πολύ κόσμο προσωπικά και η συνδυασμένη δραστηριότητα των μηχανισμών τους φέρνει κάποια αποτελέσματα, είτε περισσότερα για τον έναν ή λιγότερα για τον άλλον.

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει συγκριτικά πιο αδύνατο μηχανισμό, καθώς η  άποψή του είναι πως οι μηχανισμοί μπορούν να είναι αποτελεσματικοί μόνο σε εξαρτημένους ανθρώπους και δεν ταιριάζουν στο δικό του πρότυπο για τη Νέα Δημοκρατία και το μέλλον της.

Από την άλλη ο Βαγγ. Μεϊμαράκης κινείται με τη λογική του επόμενου προέδρου που έχει την έγκριση του Κώστα Καραμανλή και μένει αυτό να επιβεβαιωθεί στην κάλπη. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.