Κλιμακώνονται στον μουσουλμανικό κόσμο οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας μετά την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ αλ Νιμρ.
Διαστάσεις παίρνουν οι αντιδράσεις στις χώρες του σιιτικού ισλάμ για την εκτέλεση από την σαουδαραβική κυβέρνηση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ αλ Νιμρ.
Στο τελευταίο επεισόδιο της κρίσης, η Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν και καλεί τους διπλωμάτες και το προσωπικό των πρεσβειών και των προξενείων να εγκαταλείψουν την χώρα εντός των επομένων 48 ωρών.
Σε μια ανακοίνωση με ιδιαίτερα σκληρό ύψος το σαουδαραβικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρει ότι το Ριάντ είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει στην Τεχεράνη να υπονομεύσει την ασφάλεια του βασιλείου.
Η εισβολή στην Σαουδαραβική πρεσβεία της Τεχεράνης
Η απόφαση για διπλωματική ρήξη του Ριάντ με την Τεχεράνη έρχεται μια μέρα μετά τις βίαιες διαδηλώσεις πολιτών στις διπλωατικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν,
Τουλάχιστον 1000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κοντινή απόσταση από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, παρά την απαγόρευση των αρχών με στόχο την αποφυγή νέων επεισοδίων μετά την εισβολή που έκαναν οι διαδηλωτές στο κτίριο, ένα τμήμα του οποίου πυρπολήθηκε. Επίθεση δέχθηκε και το κτίριο του σαουδαραβικού προξενείου στην πόλη Μασάντ. Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Τεχεράνη και τέσσερις στο Μασάντ.
O πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων αποστολών και θα οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις στην πρεσβεία και το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Ροχανί κατήγγειλε ότι «εξτρεμιστές» διέπραξαν τις «αδικαιολόγητες» επιθέσεις. Ωστόσο καταδίκασε την εκτέλεση του Νιμρ κάνοντας λόγο για καταπάτηση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ισλαμικών αξιών» και κατηγορώντας τη σουνιτική μοναρχία ότι εφαρμόζει «δογματικές πολιτικές που έχουν αποσταθεροποιήσει την περιοχή τα τελευταία χρόνια».
Οργή στην Χεσμπολάχ
Στον Λίβανο, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα καταδίκασε την εκτέλεση και τόνισε ότι ο θάνατος του σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ δεν μπορεί να «αντιμετωπιστεί ελαφρά τη καρδία».
«Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με ένα φοβερό γεγονός, ένα τεράστιας σημασίας γεγονός που οι Αλ Σαούντ δε λαμβάνουν σοβαρά υπόψη… ωστόσο πρόκειται για ένα γεγονός που δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ελαφρά τη καρδία» τόνισε ο Νασράλα.
Ο κορυφαίος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι, καταδίκασε την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου, χαρακτηρίζοντάς την «άδικη επίθεση».
«Με μεγάλη θίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση για το μαρτύριο αριθμού αδελφών μας στην περιοχή, το αίμα των οποίων χύθηκε σε μια άδικη επίθεση», αναφέρει ο αλ-Σιστάνι σε επιστολή που απευθύνει στον πληθυσμό της ανατολικής σαουδαραβικής περιφέρειας του Κατίφ, όπου κήρυττε ο αλ-Νιμρ.
Η Γαλλία φοβάται κλιμάκωση της έντασης
Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αποδοκιμάσε με κατηγορηματικό τρόπο την εκτέλεση και απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες των περιφερειακών χωρών να κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της διαθρησκευτικής έντασης, επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε σήμερα.
«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην επιβολή της θανατικής ποινής σε κάθε χώρα του κόσμου και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» τονίζεται.
Στο μεταξύ, στην Αυστρία ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς γνωστοποίησε σήμερα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν δήλωσαν στον ομόλογό τους από την Αυστρία ότι δεν έχουν κανένα συμφέρον να προκαλέσουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου