Σφοδρή επίθεση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος δηλώνει πως το ασφαλιστικό θα περάσει από τη Βουλή.
Την εκτίμηση ότι η πλειοψηφία της κυβέρνησης, στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μπορεί να διευρυνθεί ή σε κάθε περίπτωση να τύχει ανοχής από ευρύτερες δυνάμεις, διατυπώνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στην "Realnews".
«Μόλις έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, η οποία θα λάβει διεθνείς διαστάσεις, με το οδοιπορικό υπουργών της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού στην Ευρώπη για τη διαβούλευση της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και προσθέτει: «Το τελικό "προϊόν" της διαβούλευσης και της συμφωνίας που θα υπάρξει, εκτιμώ ότι θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που επί τρεις μήνες συστηματικά οι εγχώριες Σειρήνες της καταστροφολογίας έχουν προβλέψει. Δεν θα έχουν τη χαρά της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, θα εκτεθούν για μια ακόμη φορά».
Ο κ. Βούτσης αναφέρει μάλιστα ότι η πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να διευρυνθεί ή σε κάθε περίπτωση να τύχει ανοχής από ευρύτερες δυνάμεις. «Καθένας θα κριθεί όχι μόνο για σήμερα, αλλά και για την ευθύνη του σε ιστορικό χρόνο», σημειώνει ο πρόεδρος της Βουλής και υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία του λαού επέδειξε θαυμαστά δείγματα αλληλεγγύης και συνειδητής υπομονής μπροστά σε μείζονα θέματα.
Τονίζει, ακόμη, ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι στη σωστή κατεύθυνση και υποδηλώνει με σαφήνεια το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της υπέρ των πλέον αδύνατων και διαμορφώνει ένα περιβάλλον για δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων.
Για το νομοθετικό έργο που θα ακολουθήσει, ο Νίκος Βούτσης αναφέρει ότι θα έρθουν άμεσα στη Βουλή δύο μεγάλες τομές που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και την είσπραξη μεγάλων ποσών από τη φοροδιαφυγή.
«Η κυβέρνηση πρέπει να εκπέμψει το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της συνέπειας για την ψήφιση, τον εμπλουτισμό και την εφαρμογή του προγράμματός της, όπως αυτό αναλύθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις, και το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις δεσμεύσεις τής συμφωνίας με τους δανειστές που έχουν ως κρίσιμο ορόσημο για τη θεσμοθέτησή τους την πρώτη αξιολόγηση», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνει όμως ότι το πεδίο στο οποίο θα κριθεί η κυβερνητική πολιτική είναι αυτό της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας για την οικονομία. Στη συνέχεια αναφέρεται στα βήματα για την αξιολόγηση και την απομείωση του χρέους και υπογραμμίζει τη σημασία του αναπτυξιακού προγράμματος, σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτό το κάδρο χωράνε και οι επιμέρους ή συνολικότερες παρεμβάσεις του ιδιαίτερου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό για την κοινωνική οικονομία ή για τη λειτουργία ιδιαίτερων τραπεζικών μονάδων για την εξυπηρέτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών κ.λπ.
Ως προς τη διαδικασία συζήτησης του ασφαλιστικού, ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία. «Δεν είμαστε ευτυχείς όταν υπάρχουν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ακόμα και αν αυτές είναι περίπου υποχρεωτικές, όταν αναφερόμαστε σε έκτακτες διαδικασίες για την ανακούφιση του προσφυγικού ή σε προθεσμίες που αφορούν την 31η Δεκεμβρίου», σημειώνει ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής εδώ και μήνες βρίσκονται σε μια ιδιότυπη εμπόλεμη κατάσταση με προφανείς δεσμεύσεις και ομηρείες, τις οποίες προσπαθούν να άρουν με ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα αρκετά πριν από το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.
Ερωτηθείς για τις επιθέσεις που δέχεται από την προκάτοχό του Ζωή Κωσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ότι είναι θλιβερή προσπάθεια, με προφανή στόχο την επικοινωνιακή πολιτική παρουσία και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος για την ίδρυση κομματικού φορέα, να υπάρχει σε καθημερινή βάση ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο. Όπως δε παρατηρεί «διανθίζεται η παρουσία αυτή με εκρήξεις ψευδολογίας, δικομανίας και μιας πρωτοφανούς και ανοίκειας χρήσης "αριστερόμετρου", καθώς και ανεύθυνης ρητορικής περί "προδοτών"».
Τέλος, αναφερόμενος στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, ο κ. Βούτσης αναφέρει ότι στη Βουλή θα μείνουν μόνο οι διαδικασίες για το πόθεν έσχες του πολιτικού προσωπικού, και όχι για όλες τις άλλες κατηγορίες που θα περάσουν στην Ειδική Αρχή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπογραμμίζει, όμως, ότι θα εφαρμοστεί ηλεκτρονικό σύστημα που θα δίνει τη δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου