«Ως Πρόεδροι θέλουμε στο δικό μας επίπεδο να σταθεροποιήσουμε την μακρόχρονη φιλία μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων.


 Υπάρχουν τόσες πολλές γέφυρες κατανόησης», επεσήμανε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ, μετά την κατ´ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας κατ´ επανάληψη ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η Γερμανία είναι φίλη χώρα με την Ελλάδα και χαρακτήρισε «νομικά ενεργές» τις απαιτήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις. 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γκάουκ σημείωσε ότι «καταστήσαμε με επιμονή γερμανική πολιτική την ανέφερε ότι αποτελεί αμοιβαία επιθυμία η σταθεροποίηση των καλών σχέσεων των δύο χωρών. Οι επαφές μεταξύ μας είναι πάρα πολλές, δήλωσε και αναφέρθηκε στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία αλλά και στους Γερμανούς οι οποίοι περνούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, «ανεξαρτήτως του τι γράφουν τα ΜΜΕ».

Όσον αφορά ττην προσφυγική κρίση, ο γερμανός Πρόεδρος έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα έχει περιθώρια βελτίωσης: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη κάθε σημείο των στρατηγικών των κυβερνήσεών μας, πώς θέλουν να λύσουν μόνιμα αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να τα καταφέρει μια χώρα μόνη της».

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να μην αφεθεί η Ελλάδα μόνη της στο θέμα της ασφάλισης των συνόρων», συνέχισε ο κ. Γκάουκ και προσέθεσε ότι «πρέπει ως Ευρωπαίοι να αναζητήσουμε όχι μόνο εθνικές λύσεις, αλλά λύσεις από κοινού. και να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλο».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, ο Γιόακιμ Γκάουκ τόνισε ότι αντιμετωπίζει επιπλέον βάρος από την προσφυγική ροή και μίλησε για «διπλή επιβάρυνση», διότι λόγω των μεταρρυθμίσεων τις οποίες ξεκίνησε η χώρα, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερες προκλήσεις. «Και για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα», τόνισε.


Ο γερμανός Πρόεδρος υπενθύμισε ακόμη την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τη θέση που πήρε «για αυτά που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα σε τρόμο και οδύνη». Αναφέρθηκε δε στη συμφωνία για την ίδρυση του Εργαστηρίου Νεολαίας και του Ταμείου για το Μέλλον, και εξέφρασε την ελπίδα στις περαιτέρω συνομιλίες που θα έχουν οι δύο πλευρές να γίνουν και τα επόμενα βήματα.

Σχετικά, ωστόσο, με τις ελληνικές απαιτήσεις πολεμικών αποζημιώσεων, ο κ. Γκάουκ δήλωσε ότι «δεν έχουμε κοινή άποψη σε όλα τα νομικά θέματα, αλλά κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον με τα μάτια της φιλίας και γνωρίζουμε ότι ανήκουμε ο ένας στον άλλον και θέλουμε να μείνουμε μαζί».

Παυλόπουλος: Νομικά ενεργές οι απαιτήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Η Ελλάδα βλέπει τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ως δύναμη που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία της Ευρώπης, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Τα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν το προσφυγικό και η κρίση χρέους, ενώ αναφορά έγινε και στις πολεμικές αποζημιώσεις.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον γερμανό Πρόεδρο για τη συμβολή του στην εμπέδωση της άποψης ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη. Ανέφερε δε ότι συνεχίζεται η παράδοση των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Χέλμουτ Σμιτ, που οδήγησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη.

«Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε ότι δεν έχουμε ευρωπαϊκή προοπτική χωρίς η Ελλάδα να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον μας εκτός ΕΕ, αλλά και η Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αυτή που πρέπει να είναι και στο μέλλον, χωρίς η Ελλάδα να είναι αναπόσπαστο μέλος της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

«Και αυτό θα φανεί από την αξιολόγηση που γίνεται και ελπίζω να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην ανακοπεί η ήδη διαφαινόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι θα πράξουν το χρέος τους, ιδίως σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι αναφέρεται όχι σε "κούρεμα", αλλά σε αναδιάρθρωση του χρέους, στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάνει έκκληση να προβούν οι εταίροι μας στις αναγκαίες διορθώσεις, «ιδίως αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και την ως σήμερα ακολουθούμενη, εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας πολιτική αυστηρής λιτότητας».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο κ. Παυλόπουλος επαίνεσε τη στάση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από μεγάλες αποφάσεις. Διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία», είπε. Προσέθεσε ότι «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες της Ευρώπης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας», ενώ κάλεσε όλους τους εταίρους να σεβαστούν αυτές τις αρχές. «Ορισμένοι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι η πορεία τους στην ΕΕ εξαρτάται και από την ένταξή τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», ανέφερε.

«Η Ελλάδα θα πράξει το χρέος της. Θα εκπληρώσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και, αναφερόμενος στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επισήμανε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, και η Ελλάδα καθορίζει τον τρόπο φύλαξής τους, αλλά είναι πολύ σημαντική και η συμβολή των εταίρων.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στην υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει και εκείνη τις δεσμεύσεις της, κυρίως σε ό,τι αφορά την παράτυπη διέλευση των οικονομικών μεταναστών προς την Ελλάδα. «Το λέω τείνοντας χείρα φιλίας», διευκρίνισε.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε ακόμη την ανάγκη να γίνει σαφής η διάκριση μεταξύ προσφύγων και τρομοκρατών. Επανέλαβε τα συλλυπητήριά του για τους Γερμανούς που σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σημείωσε: «Για μας τους Έλληνες, οι τρομοκράτες είναι δολοφόνοι, και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί».

Ολοκληρώνοντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε γενναία την "συγγνώμη" του γερμανού προέδρου για τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι θηριωδίες δεν εκφράζουν και δεν εξέφρασαν ποτέ τη γερμανική ψυχή.

«Ξέρω πάρα πολύ καλά και είναι πολύ γενναίο αυτό το οποίο πράξατε σχετικά με την αναγνώριση όλων εκείνων των εγκλημάτων που συντελέστηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και που δεν απηχούν, εγώ είμαι βέβαιος, δεν απηχούσαν και τότε την ψυχή του γερμανικού λαού, παρά μόνο ορισμένους, οι οποίοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την δύναμη και την ιστορία του γερμανικού λαού. Και ήταν πολύ σημαντικό αυτό το οποίο πράξατε, όπως και οι πρωτοβουλίες, οι οποίες πήρατε» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος προς τον κ. Γκάουκ.

«Γνωρίζετε, και αυτό το εντάσσω στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, της διεθνούς έννομης τάξης και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ότι εμείς θεωρούμε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές αποζημιώσεις της εποχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αλλά και αυτού του είδους οι θέσεις δεν διεκδικούνται από την Ελλάδα μονομερώς. Το έχω τονίσει πάντοτε. Τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό θ’ ακολουθήσει καθένας αυτά τα οποία νομίζει. Η Ελλάδα και σε αυτόν τον τομέα αισθάνεται φίλη χώρα την Γερμανία και το κυριότερο αισθάνεται αυτήν την στιγμή την Γερμανία σαν τη δύναμη εκείνη η οποία μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα για την ομαλή πορεία της Ευρώπης» προσέθεσε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε:

Σε αυτήν την κατεύθυνση να είστε βέβαιος ότι εγώ προσωπικά, η ελληνική κυβέρνηση και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ελλάδας –η συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον– θα είμαστε προσανατολισμένοι έτσι ώστε να μην ζήσουμε πάλι αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν. Και κυρίως όταν προγραμματίζουμε μια επίσκεψη, να μην χρειάζεται να αναβάλλουμε για τέτοιους λόγους που δεν νομίζω ότι ταιριάζουν σε αυτό που και οι δυο μας επιδιώκουμε.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.