Η Τουρκία καταγγέλλει παραβίαση εναέριου χώρου της από ρωσικό πολεμικό


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ένα ρωσικό SU-34 εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο την Παρασκευή παρά τις προειδοποιήσεις.

Παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό αεροσκάφος καταγγέλλει η Τουρκία. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ένα ρωσικό SU-34 εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο την Παρασκευή παρά τις προειδοποιήσεις. Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε κλήση του ρώσου πρέσβη στην Τουρκία για το θέμα. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο, η παραβίαση αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι πως η Ρωσία θέλει τα πράγματα να οξυνθούν ανάμεσα στις δύο χώρες. 

«Η παραβίαση αποτελεί μια συγκεκριμένη ένδειξη των ρωσικών πράξεων που στοχεύουν να οξύνουν τα προβλήματα παρά την ξεκάθαρη προειδοποίηση από τη χώρα μας και το ΝΑΤΟ», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του. «Ανοιχτά και ξεκάθαρα καλούμε τη Ρωσία να δράσει υπεύθυνα για να μην υπάρχουν παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Τουρκίας που είναι εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ. Τονίζουμε για ακόμη μία φορά το γεγονός πως η Ρωσία θα θεωρηθεί υπεύθυνη για κάθε συνέπεια προκύψει από αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Σημειώνεται πως οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας εξακολουθούν να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών, μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού Σουχόι από τουρκικά F-16, πριν από μερικούς μήνες. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προέτρεψε τη Ρωσία μετά το περιστατικό να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ξανά παραβίαση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ.

«Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο την Παρασκευή παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από τις τουρκικές αρχές. Προηγούμενα περιστατικά δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι μια τέτοια συμπεριφορά» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε δήλωσή του.

«Καλώ τη Ρωσία να ενεργήσει υπεύθυνα και να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει πως τέτοιες παραβιάσεις δεν θα ξαναγίνουν», πρόσθεσε. 

Την ίδια στιγμή, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως θέλει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν, μετά και περιστατικό που σημειώθηκε την Παρασκευή. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.