Μείζον πολιτικό αλλά και οικονομικό ζήτημα
H κυβέρνηση διπλασίασε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων μέσα σε μόλις δύο μήνες -Από 957 που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, έφτασαν τους 1.814 τον Νοέμβριο, ενώ σήμερα υπολογίζονται περί τους 2.000
Μείζον πολιτικό αλλά και οικονομικό ζήτημα προκύπτει από την ανερυθρίαστη πρακτική της κυβέρνησης να διορίζει συγγενείς, «κολλητούς» και συζύγους σε καίρια πόστα της κρατικής μηχανής αλλά και στα υπουργικά γραφεία.
Παρά τις σχετικές εξαγγελίες περί μείωσης του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων ώστε να περιοριστούν οι αλόγιστες δαπάνες και να στηριχθούν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, η κυβέρνηση εφαρμόζει με μεγαλύτερο ζήλο πρακτικές του παρελθόντος διορίζοντας χωρίς αιδώ τους πάντες, αρκεί να κουβαλούν την κομματική ή την συγγενική ταυτότητα.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα έντονα σημάδια νεποτισμού και οικογενειοκρατίας που επιδεικνύει με υπερηφάνεια και υποστηρίζει χωρίς ντροπή η κυβέρνηση. Η πρακτική στα όρια της μανίας των υπουργών να διορίζουν σε κρατικές θέσεις τους δικούς τους ανθρώπους, κοστίζει και μάλιστα ακριβά στα δημόσια ταμεία.
Κόστος που μεταφέρεται στις πλάτες των φορολογούμενων και συνταξιούχων.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το στέλεχος του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης, η κυβέρνηση διπλασίασε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων μέσα σε μόλις δύο μήνες. Από 957 που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, έφτασαν τους 1.814 τον Νοέμβριο ενώ σήμερα υπολογίζονται περι τους 2.000. Την ίδια ώρα με το νομοσχέδιο που αφορά το νέο μισθολόγιο φρόντισε να αυξήσει τις αποδοχές τους.
Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις:
1. Οι διευθυντές των Πολιτικών Γραφείων των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών κατατάσσονται στο καταληκτικό (στο υψηλότερο) μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), δηλαδή στο Μ.Κ. 19, στο οποίο αντιστοιχεί βασικός μισθός 2.154 ευρώ.
Για να φθάσει ένας απλός υπάλληλος σ’ αυτό το μισθολογικό κλιμάκιο χρειάζεται να έχει προϋπηρεσία 38 ετών!
2. Οι ειδικοί σύμβουλοι των Γενικών Γραμματειών του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, των λοιπών μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των γενικών, αναπληρωτών γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κατατάσσονται ως εξής:
- Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών ή οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ κατατάσσονται στο Μ.Κ. 17 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 34 έτη υπηρεσίας από τους… κοινούς θνητούς! Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 2.036 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.917 ευρώ.
- Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών κατατάσσονται στο Μ.Κ. 15 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 30 χρόνια προϋπηρεσίας από τους… κοινούς θνητούς. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.918 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται βασικό μισθό 1.807 ευρώ.
- Οι λοιποί ειδικοί σύμβουλοι κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους, όπου για να φθάσει ένας απλός υπάλληλος χρειάζεται 26 χρόνια προϋπηρεσίας και όπου αντιστοιχεί βασικός μισθός 1.800 ευρώ για τους ΠΕ και 1.697 ευρώ για τους ΤΕ.
3. Οι ειδικοί συνεργάτες των Γενικών Γραμματειών του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, των λοιπών μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των γενικών, αναπληρωτών γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κατατάσσονται ως εξής:
- Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών ή οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ στο Μ.Κ. 15 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.918 ευρώ, ΤΕ 1.807 ευρώ).
- Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.800 ευρώ, ΤΕ 1.697 ευρώ).
- Οι κάτοχοι πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης στο Μ.Κ. 11 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.682 ευρώ, ΤΕ 1.587 ευρώ).
- Οι λοιποί κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας στην οποία ανήκουν (ΔΕ 1.578 ευρώ).
4. Οι μηνιαίες αποδοχές των προϊσταμένων των ειδικών γραφείων της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού είναι ίσες με αυτές των υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων 1ου βαθμού. Δηλαδή, ο βασικός μισθός τους ορίζεται στο ποσό των 1.960 ευρώ μηνιαίως, ενώ παράλληλα δικαιούνται και επίδομα θέσης ευθύνης 600 ευρώ! Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους φθάνει δηλαδή στο ποσό των 2.460 ευρώ!
Εκτός από τους περίπου 2.000 μετακλητούς υπαλλήλους, η κυβέρνηση διορίζει «εν λευκώ» με τα ίδια κριτήρια και τουλάχιστον 2.900 μέλη και προέδρους διοικητικών συμβουλίων στα νομικά πρόσωπα και οργανισμούς του δημοσίου (στο apografi.gov.gr καταγράφονται ήδη 2.889 μέλη ΔΣ σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ).
Οικογενειοκρατία με κόστος 100 εκατ. Ευρώ
Συνολικά, τα 4.900 στελέχη (μετακλητοί και πρόεδροι συμβουλίων κλπ) μπαίνουν «σφήνα» ανάμεσα στο Δημόσιο και στην πολιτική εξουσία, υπολογίζεται ότι απολαμβάνουν περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ το μήνα ή σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο Συγκεκριμένα οι 2.000 μετακλητοί με μέσο μισθό κοντά στα 1.700 ευρώ (από 1.500-2.000 ευρώ μηνιαίως για τους δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) κοστίζουν στο δημόσιο 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Το ποσό αγγίζει τα 50 εκατομμύρια αν προστεθούν και οι άλλες αμοιβές (επιδόματα θέσης, οικογενειακά επιδόματα, μισθός για τυχόν παράλληλη απασχόληση στο δημόσιο κλπ) που κατά περίπτωση λαμβάνουν αυτοί, χωρίς να υπολογίζονται καν οι συνεργάτες τους οποίους επιλέγουν όσοι υπουργοί είναι και βουλευτές.
Οι αμοιβές των άλλων 3.000 προέδρων και μελών ΔΣ των κρατικών φορέων, δεν εξαρτώνται από το μισθολόγιο αλλά καθορίζονται με αποφάσεις των συναρμοδίων υπουργών. Αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, οι αμοιβές τους (κατ’αποκοπήν, ανά συνεδρίαση κλπ) με συντηρητικές εκτιμήσεις υπολογίζονται στα 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο κάθε μήνα. Προκύπτει δηλαδή δαπάνη της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ περίπου. Συνολικά, η δαπάνη για διορισμένους ως μετακλητοί ή μέλη σε κρατικούς φορείς υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, όσο και η περικοπή που δέχτηκε να κάνει η κυβέρνηση στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης (105 εκατ. ευρώ για το 2015-2016). Και όλα αυτά, όταν στο ελληνικό δημόσιο υπηρετούν πάνω από 30.000 υπάλληλοι που διαθέτουν ήδη διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου