Για τη ΝΔ η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, σε ένα ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα, αυτό του ασφαλιστικού, υπήρξε αν μη τι άλλο επιτυχής.



Πρώτο τεστ πολύ θετικό». Η αξιολόγηση είναι άκρως ικανοποιητική στο επιτελείο του νεοεκλεγέντος προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την πρώτη κοινοβουλευτική αναμέτρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Για τη Ν.Δ. η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, και μάλιστα, σε ένα ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα, αυτό του ασφαλιστικού, υπήρξε αν μη τι άλλο επιτυχής για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ν.Δ. σήκωσε…«κεφάλι» και στις τάξεις της επικρατούσε θετικό κλίμα, μετά από πάρα πολλούς μήνες, υπεροχής του Πρωθυπουργού. «Πλέον, ο Τσίπρας δεν παίζει μόνος του και έχει απέναντί του έναν δυνατό αντίπαλο» ήταν το κεντρικό μήνυμα από την πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ. στην αποτίμηση της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξάφνιασε ακόμα και τους πιο δύσπιστους και επιφυλακτικούς, ενώ απεκόμισε και τα εύσημα του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ η γενική αίσθηση των νεοδημοκρατών ήταν πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε με λόγο σαφή, καθαρό, τεχνικά ακριβή, τεκμηριωμένο και ταυτόχρονα, αυτοκριτικό.

Ειδικά η αυτοκριτική του για την παλαιότερη στάση της Ν.Δ. στο ασφαλιστικό επί υπουργίας Τάσου Γιαννίτση, τον οποίο και εκθείασε, αλλά και η αναγνώριση του μεταρρυθμιστικού έργου εκσυγχρονιστικών υπουργών των κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, ξάφνιασε πολλούς και ανοίγει εκ των πραγμάτων συζήτηση στο πεδίο της διεύρυνσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε άλλες δυνάμεις.

Ένα από τα θετικά σημεία της πρώτης κοινοβουλευτικής μάχης του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν το γεγονός πως, πέρα από την στηλίτευση των λαθών της παράταξής του, αναγνώρισε το βάρος του προβλήματος της κοινωνικής ασφάλισης και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς περιστροφές και επιφυλάξεις.

Η παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη που ήταν απόλυτα προετοιμασμένος και είχε άλλο επίπεδο, πολύ διαφορετικό από μια συνηθισμένη κλασσική αντιπολιτευτική παρουσία, αν μη τι άλλο ξάφνιασε και το Μέγαρο Μαξίμου που είδε στην πρωτολογία να κερδίσει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Γι’ αυτό και ο εκνευρισμός ήταν έντονος και ενισχύθηκε και αναδείχθηκε από το γεγονός, ότι για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου, το πρωθυπουργικό γραφείο, εξέδωσε non paper, για να επιτεθεί στον βασικό του αντίπαλο, τον πρόεδρο της Ν.Δ. και να αναφέρει ότι ηττήθηκε κατά κράτος και μάλιστα, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση και δεν είχαν αρχίσει καν οι δευτερολογίες.

Εξάλλου από εδώ και πέρα, η σύγκριση και η αναμέτρηση θα είναι μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη σε όλα τα επίπεδα και όπως φάνηκε από τη χθεσινοβραδινή κοινοβουλευτική αναμέτρηση, θα είναι μια μάχη «σώμα με σώμα», όπου οι πολίτες θα σταθμίζουν στάσεις, απόψεις, συμπεριφορές και θέσεις.

Η κοινοβουλευτική συζήτηση έδειξε ότι η σύγκρουσή τους θα είναι μακρά και εφ’ όλης της ύλης, καθώς και στο Μέγαρο Μαξίμου κατάλαβαν πλέον, ότι ο Πρωθυπουργός, το ισχυρό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε υψηλή έως τώρα δημοφιλία, αν και μειούμενη με μεγάλη φθορά, πλέον δεν είναι μόνος του. Απέναντί του θα έχει τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί ότι από χθες άρχισε η αποδόμηση του Πρωθυπουργού σε…απευθείας μετάδοση.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.