Με βέτο απείλησε ο πρωθυπουργός, ενώ ετοιμάζεται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών


Με την ανθρωπιστική κρίση λόγω του προσφυγικού να βρίσκεται προ των πυλών της Ελλάδας, κυβέρνηση και Ευρώπη δείχνουν ανίκανες να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση που απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από τη Λαμία έως την Ειδομένη, χιλιάδες άνθρωποι που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου για να μπορέσουν να ζήσουν το όνειρο μιας καλύτερης ζωής μακριά από τον πόλεμο, τον θάνατο και την καταστροφή, πλέον βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πάρκινγκ, πρατήρια, κλειστούς δημοτικούς χώρους, ακόμα και πούλμαν, περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια και να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι για ένα καλύτερο μέλλον.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 10.000 πρόσφυγες βρίσκονταν μέχρι χθες εγκλωβισμένοι κατά μήκος της Εθνικής Οδού από τη Λαμία έως την Ειδομένη και σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Μάλιστα άλλοι 3.500 πρόσφυγες βρίσκονταν στα νησιά του Αιγαίου και περίμεναν να προμηθευτούν τα απαραίτητα έγγραφα για να συνεχίσουν το ταξίδι προς το Βορρά.

Και φυσικά οι ροές αυτές όλο και αυξάνονται αφού σήμερα το πρωί έφτασαν στον Πειραιά 1.352 πρόσφυγες και μετανάστεςαπό Χίο και Μυτιλήνη, οι οποίοι αν και έχουν εισιτήρια για να φύγουν με πούλμαν για τα σύνορα, η εντολή που έχει δοθεί είναι να μη φύγει κανείς.

Ήδη, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα με μια αγωνιώδη επιστολή τους προειδοποιούν για κατάρρευση του συστήματος μέσα σε 8 ημέρες αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός των Αφγανών από τη διέλευση των συνόρων με τα Σκόπια, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 3.700 ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα και μόνο 1.000 ανθρώπους εν κινήσει.

Παρά τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, τα Σκόπια επιμένουν να διατηρούν την τακτική της κωλυσιεργίας, με αποτέλεσμα μέσα σε 24 ώρες από το απόγευμα της Τρίτης που άνοιξαν τα σύνορα μέχρι χθες το απόγευμα, να έχουν περάσει λιγότερα από 1.000 άτομα, μόνο Σύροι και Ιρακινοί και με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Και βορειότερα όμως της «Βαλκανικής Οδού» υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα σύνορα των Σκοπίων με τη Σερβία, καθώς εκτός από τους 730 Αφγανούς που βρίσκονταν για έκτη μέρα χθες εγκλωβισμένοι στο Ταμπάνοφτσε, είχαν μείνει μετέωροι μεταξύ των δύο χωρών άλλοι 130 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ γιατί είχαν τα παλιά έγγραφα και όχι αυτά με τα βιομετρικά στοιχεία που εκδίδονται στη Γευγελή από τις 20 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα 68 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην ίδια περιοχή επιβιβάστηκαν σε τρένο για τη Γευγελή με σκοπό να επιστρέψουν οικειοθελώς στην Ελλάδα.

Παρατηρητής η Ευρώπη στην κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης και η Ελλάδα σε ασφυκτικό κλοιό

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η στάση της Ευρώπης αποδεικνύει την αδυναμία της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Α. Τσίπρας την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για απογοητευτική στάση απέναντι στο πρόβλημα, τονίζοντας πως «οι συμφωνίες είτε τηρούνται είτε δεν υπάρχουν».

Έστειλε επίσης μήνυμα εκτός των ελληνικών συνόρων ότι δεν πρόκειται στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 7 Μαρτίου να αποδεχθεί αποφάσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε «αποθήκη ανθρώπινων ψυχών» και ξεκαθάρισε πως οι συμφωνίες ισχύουν για όλους.

Προειδοποίησε ακόμα πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες αν δεν υπάρξει ανάλογος καταμερισμός» και τόνισε πως «αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράχτες, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Για το λόγο αυτό άλλωστε και την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική για το προσφυγικό.

Η Αυστρία από την άλλη, όπως και οι λεγόμενες χώρες του Βίζενγκραντ, επιμένουν στη σκληρή τους στάση, βάζοντας στη γωνία την Ελλάδα και αποδίδοντάς της αποκλειστικές ευθύνες για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Η Κομισιόν πάλι, δια στόματος του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε πως η ΕΕ βρίσκεται στα… μαχαίρια με την Αυστρία, τονίζοντας ότι υπερέβη τα εσκαμμένα με την πρωτοβουλία της να  συγκαλέσει τη Διάσκεψη της Βιέννης, χωρίς να καλέσει την Ελλάδα, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Β. Σταϊνμάιερ, απαντώντας στο διάβημα του Ν. Κοτζιά ξεκαθάρισε ότι δε συμφωνεί με μονομερείς ενέργειες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.