Στις 8 Μαρτίου το νέο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου - Κεντρική Εικόνα


Η συμβολική επιλογή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από την τέως πρόεδρο της Βουλής


Οταν η Ελένη Δήμου ερμήνευε το τραγούδι «Η Ζωή είναι γυναίκα», ασφαλώς δεν είχε κατά νου ότι οι στίχοι του μπορεί να αποτελέσουν το πολιτικό σύνθημα για τον έπαινο της ηγετικής πρωτοβουλίας που σκοπεύει να αναλάβει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, την ημέρα του εορτασμού του ασθενούς φύλου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώην πρόεδρος της Βουλής προσανατολίζεται να ανοίξει τα χαρτιά της και να αποκαλύψει τα σχέδιά της σχετικά με την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα στις 8 Μαρτίου, ανήμερα δηλαδή του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Σημειωτέον ότι πέρυσι την ίδια περίοδο, ως πρόεδρος της Βουλής, για πρώτη φορά είχε οργανώσει δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις στον Ναό της Δημοκρατίας, τιμώντας, μεταξύ άλλων, από τις αγωνίστριες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι και εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες από τον χώρο των επιστημών, των Τεχνών και του δικαστικού σώματος.
Η ίδια φέρεται να εξετάζει τη συγκεκριμένη ημερομηνία και για έναν ακόμη λόγο, που αφορά τις αήθεις επιθέσεις σεξιστικού περιεχομένου που δέχτηκε όχι μόνο από πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά ακόμη και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα που ήταν πρόεδρος της Βουλής και συγκεκριμένα την τελευταία περίοδο, που προσπαθούσε να αποτρέψει την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου.
Πιο χαρακτηριστική ήταν η επίθεση που είχε δεχτεί από τον υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, ο οποίος, για να στηλιτεύσει τον τρόπο που ασκούσε τα καθήκοντά της, είχε επικαλεστεί τον Φρόιντ και τον Μαρξ.
«Ο Φρόιντ και ο Μαρξ έπρεπε να είχαν ουσιαστικό ρόλο για σοβαρότερη ανάλυση της ανθρώπινης υπόστασης. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο τα κάνει αυτά.
Πρέπει να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται σε Βουλή των 300, όχι των 30, των 50 ή των 80 βουλευτών», είχε ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, προκαλώντας τότε την αντίδραση της Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε καταγγείλει ψυχιατρικοποίηση και εκφυλιστική αποδόμηση της προσωπικότητάς της, «εργαλεία που χρησιμοποίησαν τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα, οι πιο σκοτεινές μυστικές υπηρεσίες».
Οι πληροφορίες που φέρουν την πρώην πρόεδρο της Βουλής να απλώνει την ηγετική της περπατησιά με την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον σχηματισμό νέας πολιτικής κίνησης πηγάζουν και από τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο εσωτερικό της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τον οποίο συνεργάστηκε «ανεπιτυχώς» στις τελευταίες εθνικές εκλογές, καθώς λόγω έλλειψης χρόνου δεν είχε άλλα περιθώρια να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στο ελληνικό Κοινοβούλιο παρά μονάχα ως «ανεξάρτητη», συνεργαζόμενη με το συγκεκριμένο κόμμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εσωτερικό της Λαϊκής Ενότητας η αρχηγική παντοδυναμία του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει αρχίσει να υφίσταται φθορά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φωνές αμφισβήτησης σε σχέση με την προοπτική που θα έχει το κόμμα, εάν στις επόμενες εθνικές εκλογές δοκιμάσει την τύχη του με την ίδια ηγετική ομάδα και υπό τη δική του καθοδήγηση.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως όσα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας αναφέρονται στο όνομα της πρώην προέδρου της Βουλής ως καταλληλότερης να διαδεχθεί τον Παναγιώτη Λαφαζάνη κινούνται μονομερώς, δεδομένου ότι η ίδια δεν ετεροκαθορίζεται από τις ενθαρρύνσεις ή τις προτροπές που εκφράζονται υπέρ της και, ως εκ τούτου, οι πολιτικές της αποφάσεις θα διαμορφωθούν αυτόνομα και από μηδενική βάση.
Πάντως, το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις δράσεις και τις κομματικές συνεδριάσεις της Λαϊκής Ενότητας έχει τροφοδοτήσει με άγχος τον Π. Λαφαζάνη, ο οποίος επιδίδεται σε μπαράζ τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παρεμβάσεων, για να καλύψει το χαμένο επικοινωνιακό έδαφος σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό προς την πρώην πρόεδρο της Βουλής, οι παρεμβάσεις της οποίας τυγχάνουν πάντα μεγαλύτερης προσοχής και ενδιαφέροντος.
«Γρίφος» η συνεργασία με Βαρουφάκη
Αγνωστο παραμένει εάν, στο πλαίσιο των επόμενων πρωτοβουλιών της Ζ. Κωνσταντοπούλου, θα «συναντηθεί» ο δρόμος της με αυτόν του πρώην «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος ξεκίνησε τη δική του μάχη από την Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα.
Στην Ευρώπη, όμως, βρίσκεται αυτές τις ημέρες και η Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία την Πέμπτη ήταν κεντρική ομιλήτρια στη διεθνή διοργάνωση «Europoly», που πραγματοποιείται μεταξύ 17 και 23 Φεβρουαρίου, στο θέατρο «The Munich Kammerspiele» του Μονάχου. Συντονίστρια της διοργάνωσης ήταν η γνωστή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Μαργαρίτα Τσώμου.
Από σήμερα η Ζ. Κωνσταντοπούλου βρίσκεται στην Ισπανία, όπου θα μετάσχει στη διεθνή συνδιάσκεψη «Σχέδιο Β’», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη και διοργανώνεται από ευρωπαϊκές δυνάμεις της Αριστεράς, κινήματα, οργανώσεις, πολιτικούς, διανοητές και πολίτες από όλο τον κόσμο. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής θα είναι κεντρική ομιλήτρια στην εναρκτήρια εκδήλωση και εν συνεχεία θα μιλήσει στη θεματική ενότητα «We say no to Debtocracy» («Λέμε ΟΧΙ στη Χρεοκρατία»), δίνοντας έμφαση στις εργασίες και στα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, καθώς και στις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στις ζωές των ανθρώπων στην Ελλάδα, κατά τη μνημονιακή περίοδο 2010-2015.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.