«Δεν είμαστε μνημονιακή κυβέρνηση, δεν θέλουμε να υπηρετήσουμε τη νεοφιλελεύθερη λογική του ΔΝΤ» αλλά «θα υπηρετήσουμε το μνημόνιο που υπογράψαμε» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του για το ασφαλιστικό στην εκπομπή «Στον Ενικό», με τον Νίκο Χατζηνικολάου, και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κοπούν οι συντάξεις.


«Δεν πρόκειται να κόψουμε καθόλου τις συντάξεις. Ούτε τις κύριες ούτε τις επικουρικές», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.  Σε ερώτηση πάντως αν δεν τηρηθεί αυτή η «κόκκινη γραμμή» αν σκοπεύει να παραιτηθεί απάντησε ότι «εγώ ακολουθώ την πολιτική της κυβέρνησης. Το έχει πει ο πρωθυπουργός» και πρόσθεσε: «δεν είμαι δεμένος στην καρέκλα».

Όπως είπε ο λόγος που δεν έχει κατατεθεί ακόμα η αναλογιστική μελέτη, στην οποία εξάλλου θα υπάρχουν οι ποσοτικοποιήσεις και την οποία ζητούν οι επαγγελματικοί φορείς, είναι ότι χρειάζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης, «που εξαρτώνται από τη διαπραγμάτευση».

Ειδικά για τη διαπραγμάτευση προέβλεψε ότι θα είναι «θα είναι σκληρή, ιδίως με το ΔΝΤ», ενώ όπως διευκρίνισε  «οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται σε γενικές γραμμές την αρχιτεκτονική που προτείνουμε». Την ίδια ώρα αναγνώρισε ότι «είναι σχετικά ασθενής η διαπραγματευτική μας θέση» ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχουν αντιπροτάσεις σε περίπτωση που το κουαρτέτο απορρίψει την πρόταση για το ασφαλιστικό απάντησε θετικά, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες και να επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει διαρροή για ενδεχόμενο περικοπής στις υψηλές κύριες συντάξεις.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε ότι είναι άδικο αυτό που γινόταν μέχρι τώρα ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε: «Η πολιτική μου αίσθηση είναι ότι με τα ανώτερα μεσαία κοινωνικά στρώματα, με ανθρώπους σαν και εμένα, που έβγαζαν 60.000 και πάνω, γιατί τόσα έβγαζα πριν ασχοληθώ με την πολιτική, έχουμε όντως ένα θέμα». «Και αυτό γιατί θίγουμε τα συμφέροντά τους», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στους αγρότες και τις επιπλέον επιβαρύνσεις που προβλέπονται γι’ αυτούς στο σχέδιο για το ασφαλιστικό είπε μεταξύ άλλων ότι «δέκα ευρώ παραπάνω το μήνα δεν θα καταστρέψουν κανένα αγρότη»  και πρόσθεσε ότι : «Και αυτοί οι άνθρωποι δίνοντας παραπάνω μισό ευρώ την ημέρα εισφορά θα πάρουν εθνική σύνταξη 384 ευρώ. Ενώ τώρα αυτή η σύνταξη που παίρνουν ουσιαστικά καταργείται».

«Επειδή τo 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω από 2.500 ευρώ το χρόνο, αυτοί θα πάνε στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση» είπε στη συνέχεια ενώ τόνισε: «Θέλουμε να πάρουμε ειδικά μέτρα για τους αγρότες. Πρέπει να πληρώνουν φόρους όπως όλοι οι Έλληνες.  Ωστόσο πήραμε και μέτρα προστασίας τους επειδή ξέρουμε ότι οι αγρότες είναι μια ευάλωτη ομάδα».

Ακόμη χαρακτήρισε «ανακρίβεια» το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε το ασφαλιστικό σημειώνοντας ότι  «τα αδιέξοδα τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Παράλληλα επανέλαβε το ότι «ο νόμος για το ασφαλιστικό είναι δικός μας, δεν μας ήρθε μεταφρασμένος από τους θεσμούς» αλλά όπως είπε: «αναγκαστήκαμε να κάνουμε έναν επώδυνο συμβιβασμό, δεν ήταν δική μας πολιτική». 

 «Το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ίδιοι κανόνες για όλους  στις εισφορές» εξήγησε ο υπουργός προσθέτοντας ότι  αντίστοιχα θα ισχύσουν όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων. Όπως είπε σε άλλο σημείο με τον ίδιο τρόπο θα υπολογίζονται και οι συντάξεις βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής.

Ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ακόμη ότι πρέπει να συγκρατηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Κανιβαλίζουμε τον ΕΟΠΥΥ για να πληρώνουμε τις συντάξεις» παραδέχθηκε στη συνέχεια ενώ σχολίασε θετικά την πρόταση για περίοδο χάριτος σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.