Με γεμάτες τις αποσκευές του επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον πρώτο κύκλο επαφών που είχε ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το «κερασάκι» ενός καλού διημέρου, όπως λένε συνεργάτες του, ήρθε ωστόσο από την Αθήνα και τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τη Νέα Δημοκρατία να έχει σαφές, πλέον, προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Η σοβαρή παρουσία του κ. Μητσοτάκη σε συνδυασμό με τα δημοσκοπικά δεδομένα καθιστούν, εκ των πραγμάτων, τον Πρόεδρο της Ν.Δ. βασικό συνομιλητή των ευρωπαίων ως προς τα ελληνικά ζητήματα.
Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει με θετικό πρόσημο καθώς:
- έστειλε σαφές μήνυμα σοβαρότητας ως προς το μεταναστευτικό, έδωσε τη μάχη του με τον αυστριακό στο ΕΛΚ και είδε την Άγκελα Μέρκελ να παίρνει σαφή θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων,
- υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα παραμείνει θεσμικός παίκτης και δεν θα υποκύψει στις σειρήνες του λαϊκισμού αλλά την ίδια ώρα έστειλε μήνυμα ότι δεν θα πρέπει, εν μέσω αυτής της συγκυρίας, να αναμένεται στήριξη της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση εις ότι αφορά τα μνημονιακά μέτρα.
Τα οικουμενικά σενάρια
Ο συνδυασμός της πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και των αυστηρών μηνυμάτων που έστειλαν οι εταίροι της χώρας, με κάθε ευκαιρία, προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα αναζωπυρώνουν και τη συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε, μεν, τις “διπλές” πλειοψηφίες, ωστόσο ο ίδιος άκουσε την Αγκελα Μέρκελ να διαμηνύει ότι αν το ισχύον πρόγραμμα οδηγηθεί σε αδιέξοδο οι έλληνες δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλη βοήθεια από το Βερολίνο καθώς, όπως ειπώθηκε, η Καγκελάριος δεν μπορεί να περάσει νέο πακέτο για την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Μ. Ντράγκι, επισήμανε τις ανησυχίες που υπάρχουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, κ. Ζ. Γκάμπριελ, ζήτησε την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ερώτημα εάν ο κ. Τσίπρας – με τις αδυναμίες που επιδεικνύει – μπορεί να υλοποιήσει επανέρχεται εμφατικά. Και μαζί του τα σενάρια για την ανάγκη μίας κυβέρνησης εθνικού σκοπού που θα εμπλέκει και τα δύο μεγάλα κόμματα, η συγκρότηση της οποίας δεν αποκλείεται να προηγηθούν πριν εκλογές.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου