Καραβιές μεταναστών και προσφύγων και σήμερα στον Πειραιά. Στην Ομόνοια φέρνουν τους Αφγανούς από την Ειδομένη.


Eκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν και σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά με τα πλοία της γραμμής. Στις 6.30 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι το Blue Star από Χίο και Μυτιλήνη με 1352 άτομα ενώ αναμένονται εκατοντάδες άλλοι με άλλα πλοία.

Στον Πειραιά τους υποδέχονται εθελοντές, ενώ είναι διαθέσιμος και στεγασμένος χώρος για να παραμείνουν εκεί. Οι περισσότεροι προσπαθούν να φύγουν προς την Ειδομένη με κάθε τρόπο.

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspost καθώς οι Σκοπιανοί κρατούν στην ουσία κλειστά τα σύνορα και από την άλλη συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές και οι αφίξεις πλοίων με μετανάστες και πρόσφυγες στον Πειραιά.

Την ίδια ώρα οδηγοί λεωφορείων που μεταφέρουν κυρίως αφγανούς από την Ειδομένη καταγγέλλουν στον ΣΚΑΙ ότι με εντολή της αστυνομίας τα πούλμαν φτάνουν Ομόνοια και Αχαρνών όπου και αφήνουν τους μετανάστες οι οποίοι παίρνουν τον δρόμο τους... προς άγνωστη κατεύθυνση.






Hρθαν 7.000 έφυγαν 1.100

Πέρασαν 1.110 πρόσφυγες στα Σκόπια από την Ειδωμένη, το τελευταίο διήμερο, την ώρα που το ίδιο χρονικό διάστημα εισήλθαν στη χώρα 7.000, ενώ κατά μήκος της εθνικής οδού και στην Ειδωμένη εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι 5.000 πρόσφυγες.

 Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τις 06:00 το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου έως τις 06:00 της επόμενης μέρας πέρασαν στα Σκόπια, 250 πρόσφυγες, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα από τις 23 έως 24 Φεβρουαρίου πέρασαν ακόμη 860 πρόσφυγες. Το 24ωρο 22-23 Φεβρουαρίου μπήκαν στην Ελλάδα 4.000 άτομα και ακόμη 3.000 την επόμενη μέρα.

Στην Αττική, όσοι από τους μετανάστες είναι πρόσφυγες οδηγούνται στον Ελαιώνα και στο Χόκεϊ, ενώ οι υπόλοιποι στο Σχιστό, που έχει γεμίσει και στα Διαβατά. Οι αστυνομικές αρχές έχουν δημιουργήσει σημεία ανάσχεσης των προσφύγων που κατευθύνονται προς Ειδωμένη, επιχειρώντας να τους πείσουν να πάνε σε κέντρα διαμονής. Τα «μπλόκα» έχουν στηθεί σε Αφίδνες, Λαμία, Λάρισα, Κατερίνη, έξω από τα διόδια Λεπτοκαριάς στη Θεσσαλονίκη , στα Διαβατά, το Πολύκαστρο, το Πλάζα κοντά στα σύνορα και τελικά Ειδωμένη.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς έχει παραχωρήσει τέσσερις χώρους για τη φιλοξενία όσων φθάνουν με καράβια από τα νησιά πριν γίνει ο διαχωρισμός τους σε πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι φορείς έχουν έρθει σε επαφή με δήμους και κοινότητες που βρίσκονται κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, και έχουν βρεθεί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες (π.χ. γυμναστήρια κ.ά.). Ενδεικτικά, στην Καβάλα σε χώρο στο παλιό λιμάνι φιλοξενούνται 1.000 πρόσφυγες, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε Κοζάνη, Καλαμπάκα και αλλού. Εντυπωσιακό είναι ότι η Καλαμπάκα έχει αποτελέσει «έκτακτο» δρομολόγιο των προσφύγων προς τον βορρά εξαιτίας των αγροτικών μπλόκων.

Στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας έχουν μεταφερθεί περισσότεροι από 350 πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι και Ιρακινοί, τους οποίους υποδέχτηκαν οι αρχές του δήμου Τρικκαίων και εθελοντικές ομάδες.

 Πολίτες καταφτάνουν με σακούλες γεμάτες, με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ και φαρμακοποιοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεισφέρουν σε φάρμακα. Επίσης, τοπικές επιχειρήσεις συμβάλλουν κι αυτές με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αντιμετώπισης ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό.

 Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Τρικκαίων επισημαίνει πως κινητοποιήθηκαν οι κοινωνικές δομές του δήμου Τρικκαίων. Έτσι, σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Νοσοκομείο Τρικάλων, παρέχονται οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες και κάθε άλλη ιατρική συνδρομή, σε όσους/ες έχουν ανάγκη. Ταυτοχρόνως, οι εργαζόμενοι επιβλέπουν και την ομαλή διανομή τροφίμων και αναγκαίων άλλων προϊόντων.

Στα Τέμπη πρόσφυγες και μετανάστες φώναζαν μπροστά στις κάμερες «We want go», «Θέλουμε να φύγουμε», ενώ εκατοντάδες ξεκίνησαν να πάνε με τα πόδια από τη Λαμία στην Ειδομένη.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.