Καθημερινά καταφθάνουν πλοία με πρόσφυγες στον Πειραιά με την κυβέρνηση να αναζητά απεγνωσμένα χώρους φιλοξενίας για ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι.


Σε ένα απέραντο hotspot μετατρέπεται σταδιακά ολόκληρη η Ελλάδα με τα πλοία να συνεχίζουν να καταφθάνουν γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες από τα ελληνικά νησιά και τους Σκοπιανούς, σε συνεργασία με την Αυστρία και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, να κλείνουν επί της ουσίας τα βόρεια σύνορα της χώρας προκαλώντας έμφραγμα στο εσωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ανακοινώθηκε πως ο στρατός θα διαθέσει 2500 σκηνές χωρητικότητας 15000 προσφύγων υπ' ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ δημιουργούνται άλλοι 5 καταυλισμοί-Κέντρα Μετεγκατάστασης στη Μακεδονία.

Πίνακας από την Καθημερινή
Πίνακας από την Καθημερινή
Παράλληλα κυβέρνηση και αρχές καλούνται να βρουν απαντήσεις και σε ένα ακόμη πρόβλημα αφού πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να μείνουν στα hotspots, στα κέντρα μετεγκατάστασης και σε διάφορα σημεία στην Εθνική οδό, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να φτάσουν στα σύνορα και στην Ειδομένη.
Πλατεία Βικτορίας
Πλατεία Βικτορίας
Αυτή τη στιγμή στη χώρα εκτός από τα 5 hotspots σε αντίστοιχα νησιά, τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης σε Σίνδο και Σχιστό και φυσικά στην Ειδομένη, έχουν στηθεί δεκάδες άλλα σημεία πρόχειρης συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, όπως στο λιμάνι του Πειραιά, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένα περισσότερα από 2000 άτομα και μέχρι και αύριο δεν αναμένεται να αναχωρήσουν λεωφορεία, την πλατεία Βικτωρίας, στο Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού στον Βόλο, στονΕλαιώνα, στις Αφίδνες, στη Λάρισα, στην Κατερίνη, στη Λαμία, στοΠολύκαστρο, στα Τρίκαλα κ.α. 
Το δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες ξεπερνά κάποιες φορές τα ανθρώπινα όρια. Το μεσημέρι δύο πρόσφυγες στην Πλατεία Βικτωρίας αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, βλέποντας να γκρεμίζεται το όνειρό τους να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.
Διαβατά
Διαβατά

Το πρωί στην κοιλάδα των Τεμπών ομάδα 100 περίπου προσφύγων με μικρά παιδιά αναχώρησε με τα πόδια για την Ειδομένη με τις κλούβες και τα περιπολικά της αστυνομίας αφενός να επιχειρούν να τους σταματήσουν αφετέρου να τους προφυλάξουν από τα διερχόμενα Ι.Χ. και φορτηγά.
Ειδομένη
Ειδομένη
Στα Διαβατά Θεσσαλονίκης στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου πρόσφυγες και μετανάστες έριξαν την περίφραξη του στρατοπέδου προκειμένου να βγουν έξω είτε για να συνεχίζουν το ταξίδι τους είτε για να πάνε στην πόλη, αν και στη συνέχεια οι περισσότεροι επέστρεψαν πίσω, αδυνατώντας να βρουν τρόπο να φτάσουν ή να περάσουν τα σύνορα.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης που επισκέφτηκε τον χώρο δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.
Στη Λευκόβρυση Κοζάνης, μικρή ομάδα προσφύγων από τη Συρία απέκλεισε την κεντρική είσοδο του γυμναστηρίου όπου φιλοξενούνται περίπου 380 άτομα, ζητώντας να τους επιτραπεί άμεσα η αναχώρηση για την Ειδομένη.
Οι πρόσφυγες, οι οποίοι έφτασαν χθες το μεσημέρι στην Κοζάνη, δεν επιτρέπουν να περάσει όχημα που μεταφέρει προϊόντα και ζητούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα σύνορα, ώστε να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν την πορεία προς τον τελικό τους προορισμό.

Και τα Σκόπια τον χαβά τους

Τα Σκόπια δήλωσαν ότι μόλις σε 100 πρόσφυγες θα επιτρέψουν, προς το παρόν, τη διέλευση, η στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει "πλημμυρίσει" με πάνω από 3000 άτομα, στο πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου" στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 2000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5000 πρόσφυγες.
Πειραιάς
Πειραιάς
Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαμηλής ροής διέλευσης είναι το γεγονός ότι χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ μέχρι 2000 άτομα.
Το αδιαχώρητο επικράτησε για τρίτη συνεχή νύχτα και στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περί τους 550 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία.
Οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο υπό άθλιες συνθήκες διαμονής, ενώ ο δήμος Αλμυρού, η Μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις, πασχίζουν για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες με όποια μέσα και εφόδια διαθέτουν.
Σήμερα το πρωί πάνω από 550 πρόσφυγες ήταν στο ΣΕΑ Αλμυρού και η δημοτική αρχή Αλμυρού έστειλε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, την Κοινωνική Μέριμνα και τη "Βοήθεια στο Σπίτι" να συνδράμουν τους μετανάστες.
Ο δήμος Αλμυρού διέθεσε τα υλικά για 700 μερίδες φαγητό στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η οποία μερίμνησε για την τροφοδοσία των προσφύγων.
Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση, αφού δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν για να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες. Ο δήμος Αλμυρού δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές φιλοξενίας, υποστήριξε και κατηγόρησε τους εμπλεκόμενους για μεγάλη προχειρότητα στη διαχείριση του θέματος.
Συνολικά στο ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται 13 ακινητοποιημένα λεωφορεία. Χθες το απόγευμα έφτασε και η βοήθεια από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η οποία συγκέντρωσε επίσης τρόφιμα και τα μέλη της τα διένειμαν στους πρόσφυγες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.