Αύριο λήγει τυπικά η προθεσμία που έχει λάβει η κυβέρνηση για να προετοιμάσει τα hotspots και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.
Αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου λήγει τυπικά η προθεσμία που έχει λάβει η κυβέρνηση για να προετοιμάσει τα πέντε hotspots σε Σάμο, Λέσβο, Χίο ,Κω και Λέρο και τα 2 κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων σε Σχιστό και Σίνδο και η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει.
Η πίεση του χρόνου για τους κυβερνώντες οδηγεί σε κατασταλτικές μεθόδους προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Χημικά και ξύλο σε Κω και Διαβατά
Στη Κω την Κυριακή τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών εναντίον των πολιτών που συγκεντρώθηκαν στο Πυλί όπου συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του hot spot.
Ομάδα κατοίκων επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο και τότε δέχθηκε την επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα και χημικά.
Σύμφωνα με το kosnews24.gr, με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκε 9χρονο παιδί στο νοσοκομείο τη Κω, λόγω των χημικών που έριξαν οι άνδρες των ΜΑΤ σε πολίτες.
Εκρηκτικό κλίμα και στα Διαβατά
Υπό αστυνομικό κλοιό συνεχίζονται οι εργασίες για τη μετατροπή στρατοπέδου σε κέντρο προσφύγων και στα Διαβατά καθώς οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν έντονα ενώ το Σάββατο επιχείρησαν να επιτεθούν στον δήμαρχο Δέλτα Ευθύμιο Φωτόπουλο κατηγορώντας τον ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει τη δημιουργία του κέντρου.
Την τελευταία στιγμή στέλνουν τους οικίσκους στη Λέρο
Μόλις σήμερα εστάλησαν με πλοίο οι οικίσκοι για το hotspot στη Λέρο όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία.
Σχεδόν έτοιμο το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Χίο
Εργάτες και στρατιώτες τρέχουν να ολοκληρώσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες στο hot spot της Χίου ώστε οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν στον χώρο.Για την ολοκλήρωση του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων υπήρξε συνεργασία των ΕΛ.ΠΕ με τα συναρμόδια Υπουργεία, Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών, ενώ στις εργασίες συνέδραμαν το Πυροσβεστικό Σώμα και ο Ελληνικός Στρατός. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πρόσφυγες θα παραμένουν στο "HotSpot” έως 72 ώρες για την ταυτοποίηση τους, ενώ επικεφαλής του Κέντρου αναλαμβάνει Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.
Τα ΕΛ.ΠΕ προσέφεραν την υποδομή και τον εξοπλισμό για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Κέντρου.
Οι εργασίες στο κέντρο που θα έχει χωρητικότητα 1095 ατόμων βρίσκονται στο 90%.
Μέχρι απόψε θα πρέπει να εγκατασταθούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η Αστυνομία, η Frontex καθώς και οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Ήδη το κτίριο έχει συνδεθεί με ηλεκτρικό και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης ενώ απομένει η μεταφορά κοντέινερ που θα χρησιμοποιηθούν ως μαγειρεία, καθώς και μηχανημάτων όπως πλυντήρια και στεγνωτήρια για τα ρούχα μεταναστών και προσφύγων.
Σε ότι αφορά στην κατάργηση των υπολοίπων δομών που λειτουργούν σήμερα όπως ο χώρος στα Ταμπάκικα και ο χώρος στη Σούδα, θα γίνει σταδιακά με τους υπεύθυνους να τονίζουν ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μέχρι να διαπιστωθεί ότι η ΒΙ.ΑΛ. μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
Στήθηκαν και οι οικίσκοι στη Λέσβο
Ετοιμες οι σκηνές στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό
Και στο Σχιστό στο χώρου του στρατοπέδου «Στεφανάκη» τοποθετούνται σκηνές για την φιλοξενία των μεταναστών.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου