Εως το τριήμερο του συνεδρίου, 22-24 Απριλίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι η πρόθεσή του είναι να προκύψει ένα εντελώς νέο κόμμα.


Με μια φράση αποτυπώνεται η κατάσταση στη Ν.Δ.: «Ο Κυριάκος σε άνοδο, η Ν.Δ. σε στασιμότητα». Όλα τα στοιχεία που έχουν στη Συγγρού από τις μετρήσεις που γίνονται για λογαριασμό του κόμματος, δείχνουν ότι ο νέος πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία έναντι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά υπάρχει ένα αρνητικό μήνυμα που είναι ισχυρό: «Η Ν.Δ. δεν πείθει την κοινή γνώμη ότι μπορεί να κυβερνήσει».
Αυτή την εικόνα όμως θέλει να ανατρέψει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προχωρεί στο δρόμο προς το συνέδριό της με την επίσημη έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου που θα συνεχιστεί με μεγάλη ένταση από εδώ και πέρα.

«Μια άλλη ΝΔ»
Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να μην κάνει κανέναν συμβιβασμό

Σ’ αυτό το διάστημα, έως το τριήμερο του συνεδρίου, 22-24 Απριλίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι η πρόθεσή του είναι να προκύψει ένα εντελώς νέο κόμμα, μια «άλλη Ν.Δ.», όπως λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του.
Στο συνέδριο ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει όλα τα περιθώρια να αλλάξει εκ θεμελίων το κόμμα που παρέλαβε πριν δυο μήνες σε κακή κατάσταση. Εκτός από τις διεργασίες για την ιδεολογική φυσιογνωμία και τα πολιτικά χαρακτηριστικά, νέα οργανωτική δομή, νέες εσωτερικές διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και νέα φυσικά πρόσωπα θα αντικαταστήσουν τον κουρασμένο μηχανισμό που έχασε αρκετές εκλογές.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να μην κάνει σ’ αυτό κανέναν συμβιβασμό και η υπενθύμισή του «κανείς δεν είναι μόνιμος στην καρέκλα του» αποσκοπούσε στο να παροτρύνει τους πάντες να αναλάβουν την υπόθεση της ανανέωσης: «Η βάση θα επιβάλει τις αλλαγές» είναι το σύνθημά του.
Όλο και πιο ανοικτά στο εξής θα καλεί όσους δρουν στο πλαίσιο της Ν.Δ., αλλά και όσους ενδιαφέρονται να συνδεθούν μαζί του εφεξής,να πάρουν πρωτοβουλίες εσωτερικών ανατροπών που θα εξυγιάνουν το κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης για να πετύχει τον στόχο της γενικής ανανέωσης δεν στηρίζεται μόνο στις κομματικές οργανώσεις, αλλά ενεργοποιεί όλο και περισσότερο διάφορες δομές που ήδη δημιουργεί.
Αυτές είναι η Συμβουλευτική Επιτροπή με επτά πρόσωπα που θα συμβουλεύουν για την κατάρτιση του προγράμματος, άλλη μια επιτροπή που θα συνδράμει στην κατά τομείς συγγραφή της κυβερνητικής πρότασης της Ν.Δ. αλλά και οι ομάδες εργασίας που θα συμμετέχουν πρόσωπα νέα σε ηλικία με γνώσεις και εμπειρία που δεν είχαν προηγούμενη κομματική εμπειρία.
Παράλληλα επιδιώκει επίσης να κινητοποιηθούν στο πλευρό του νέες δυνάμεις που σήμερα δρουν εκτός του τυπικού πολιτικού πλαισίου, ενώ έμφαση δίνει στην διεύρυνση. 

Σαρρωτικές αλλαγές στο συνέδριο

Εφόσον ολοκληρωθεί η συνολική ανανέωση την οποία επαγγέλλεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναδιατάξει πλήρως το εσωτερικό σκηνικό της Ν.Δ. και θα ανατρέψει παλαιούς συσχετισμούς. Ο ίδιος θα διακηρύξει στην πορεία προς το συνέδριο ότι οι «παραδοσιακοί μηχανισμοί» που σε πολλές περιπτώσεις συγκροτήθηκαν σε προσωπική βάση και εξυπηρετούν ατομικές φιλοδοξίες πρέπει να παραμερισθούν. Εξάλλου ο ίδιος λέει ότι «η Ν.Δ. ανήκει στα μέλη της και μόνο στα μέλη της».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο συνέδριο θα αλλάξει πλήρως η δομή της οργάνωσης της Ν.Δ. που είχε ως τώρα τη μορφή πυραμίδας με ανώτερα και κατώτερα όργανα και, κυρίως, θα αλλάξει ο τρόπος λήψης των αποφάσεων.

Οι 10 βασικές αλλαγές

Με βάση το σχεδιασμό που γίνεται στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, οι βασικές αλλαγές που συζητούνται ώστε να προωθηθούν στο συνέδριο, αφορούν τις δομές και τη λειτουργία του κόμματος και είναι κωδικοποιημένα οι εξής:
1. Μικρότερα και πιο ευέλικτα όργανα που θα διαμορφώνουν την πολιτική της Ν.Δ.
2. Διεξαγωγή συνεδρίου κάθε έτος με 1.000 εκπροσώπους.
3.Η νέα Πολιτική Επιτροπή θα αριθμεί μόλις 100 εκλεγμένους εκπροσώπους.
4.Οι τοπικές οργανώσεις θα μετεξελιχθούν σε οργανώσεις βάσης με βασικό στόχο μια νέα σχέση και επαφή του κόμματος με τις τοπικές κοινωνίες.
5.Η θητεία του προέδρου του κόμματος θα είναι τετραετής και θα επικυρώνεται από το ετήσιο συνέδριο.
6.Θα υπάρχει μηχανισμός συνεχούς αξιολόγησης των στελεχών, ακόμα και των βουλευτών. Επίσης θα δημιουργηθεί μητρώο υποψηφίων βουλευτών που θα αξιολογείται από την κοινωνία.
7.Η κοινωνία θα έχει λόγο στις κομματικές λίστες για τις βουλευτικές εκλογές και θα γίνονται τοπικές εκλογές μέσω των μελών για το ποιοι υποψήφιοι βουλευτές θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια. Δεν θα αποφασίζει η ηγεσία ερήμην των τοπικών κοινωνιών για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές.
8. Θεσπίζεται απόλυτο ασυμβίβαστο υποψηφίων βουλευτών και κρατικών θέσεων.
9. Ανοικτή χρηματοδότηση της Ν.Δ.με συνδρομές.
10. Θεσμοθετείται η λογοδοσία για όλες τις λειτουργίες της Ν.Δ.
Πάντως οι νέες αλλαγές που προωθούνται ήδη προκαλούν διαφωνίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. και μένει να φανεί πως θα εκδηλωθούν.

πηγη thetoc


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.