«Ημασταν ανέτοιμοι» ομολογεί ο Αλέξης Τσίπρας για την προσφυγική κρίση. Πώς πάει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, τι είπε ο πρωθυπουργός για Σένγκεν και βέτο.



«Ημασταν ανέτοιμοι» ομολογεί ο Αλέξης Τσίπρας για την προσφυγική κρίση στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στο Star και στην εκπομπή «Στον Ενικό»  Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα απείλησε με βέτο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και επισήμανε ότι μπορεί να αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά εργαλεία και στην επόμενη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, ζητώντας να ληφθούν οριστικές αποφάσεις καταμερισμού των προσφύγων.
To μήνυμα από τον Γιούνκερ
Ο ίδιος είπε ότι βράδυ της Δευτέρας του τηλεφώνησε ο πρόεδρος τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.«Μου μετέφερε το μήνυμα συμπαράστασης. Μου είπε επί λέξει: Η Κομισιόν είναι μαζί σας να το έχεις στο μυαλό σου, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η Ελλάδα να μην μείνει αβοήθητη σηκώνοντας μόνη στις πλάτες της τα βάρη όλης της Ευρώπης». Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις χώρας, τις δυνατότητες μίας κυβέρνησης και τις εγγενείς αδυναμίες ολόκληρης της ΕΕ που φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί στα κρίσιμα θέματα για αποτελεσματικές λύσεις και να μοιράσει το βάρος. Είμασταν «ανέτοιμοι γιατί δεν μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι για τόσο μεγάλες ροές αλλά δεν υποτιμήσαμε τον κίνδυνο, από το Μάρτιο του 2015 ζητούσα συνεννόηση με Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» είπε και πρόσθεσε: «είμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο, πολιτικές της δύσης που διέλυσαν κράτη στη μέση ανατολή, ας αναλογιστούμε ποια η αιτία που προξενεί τις ροές». Ο ίδιος άφησε αιχμές για την πολιτική που ακολουθούνταν πριν από το 2015 λέγοντας: «Υπάρχει ο φάκελος Φαρμακονήσι, μεγάλος φάκελος, έχει έρθει στη βουλή είναι μία ανοιχτή υπόθεση, δεν θέλω να ξύσω πληγές. Ηταν διαφορετικά τα δεδομένα με 10 βάρκες το μήνα και τώρα με 100 βάρκες την ημέρα».

Τι είπε για τα hotspot στην Ελλάδα

Το action plan προβλέπει επανεγκατάσταση από Τουρκία στην Ευρώπη απευθείας, πιέζουμε να ξεκινήσει από τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών που υπάρχουν ήδη στην Τουρκία. Αλλο αυτό και άλλο να ζητήσεις να γίνουν στις τουρκικές ακτές. Ποτέ δεν το ζητήσαμε θα ήταν λάθος. Διεκδικούμε τη μετεγκατάσταση από Ελλάδα και απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη.
Για τα θαλάσσια σύνορα o Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ήταν μία προεκλογική παραποίηση δηλώσεων. Είχα πει ότι δεν είναι δυνατό να φυλάξεις θαλάσσια σύνορα όπως τα χερσαία γιατί δεν μπορείς να βάλεις μπάρα, Για την εμπλοκή ΝΑΤΟ ανέφερε: «Δεν ήμασταν ποτέ αντίθετοι να αναλάβει δράση η frontex συνεπικουρικά στο αιγαίο για περιορισμό ροών και περισυλλογή ανθρώπων που κινδυνεύουν».
Η Ελλάδα πήγε σχεδόν κατηγορούμενη από έκθεση επιτροπής της Κομισιόν όπου πράγματι τότε δεν είχαμε καταφέρει να επιταχύνουμε τη διαδικασία κατασκευής Hotspot και να αυξήσουμε την ταυτοποίηση στο σχεδόν 100% που έχουμε σήμερα.
Εκείνη την εποχή τα αιτήματα μας στην Frontex είχαν ικανοποιηθεί κατά το 1/3 και δεν είχε ανταποκριθεί στα αιτήματα να συνδράμει. Η κωλυσιεργία ήταν από την πλευρά των Βρυξελλών. Για αυτό άρχισαν να συζητούν για ευρωπαϊκή ακτοφυλακή για να σταματήσει το blame game από ακροδεξιούς ηγέτες. Τώρα τελειώνουν τα παιχνίδια με το ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκε επίσης στις ανησυχίες που εκφράζονται και από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ευτυχώς για πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ανησυχίες για το ΝΑΤΟ.Είμαστε μια Αριστερή κυβέρνηση αλλά σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης».

Για την Σένγκεν
Δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε κρίσεις θεωρητικού περιεχομένου λες και δεν υπάρχει η πραγματικότητα. Τώρα έξοδος από τη Σένγκενσημαίνει περιθωριοποίηση de facto νομιμοποίηση των κλειστών συνόρων και μιας πρακτικής ότι κανείς δεν θα νοιάζεται πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα και πλήγμα στον τουρισμό μας.
Τα σύνορά μας δεν είναι κλειστά, είναι ανοιχτά, έρχονται και φεύγουν από την Ελλάδα. Είμαστε στη Σένγκεν, μην το ξεχνάμε αυτό. Είναι άποψη που αυτή την ώρα είναι καταστροφική.
Για την στάση της Αυστρίας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για στάση πανικού. «Ο φίλος μου ο Βέρνερ Φάιμαν βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικού πανικού και δεν αντιδρά με σωστό τρόπο. Η ραγδαία αύξηση της ακροδεξιάς στην Αυστρία έχει οδηγήσει σε αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις που θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της ακροδεξιάς. Κάνει λάθος, του το είπα».

Για το  βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου

Η κατάσταση είναι σύνθετη. Η συζήτηση που θα έχουμε την Παρασκευή δεν θα είναι άσπρο-μαύρο. Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Επιδιώκω η Ελλάδα να πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση, ακόμη κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που προβλέπουν οι συνθήκες. Η καλύτερη απόφαση δεν μπορεί να εξαντλείται σε δήλωση υποστήριξης.

Για τις δηλώσεις Χριστοδουλοπούλου

Η κυρία Τασία φταίει για το γεγονός ότι η Turkish Airlines χωρίς βίζα δίνει δυνατότητα με 50 ευρώ από Μαρόκο- Κωνσταντινούπολη χωρίς να τους ελέγχει κανείς; Αν φταίει πρέπει να την βάλουμε δίπλα στην Μέρκελ και να τις καταδικάσουμε και τις δύο.

 

Για την απαγόρευση Μουζάλα για ΜΜΕ στα hotspot

Δεν βοηθάει τη χώρα να διαφημίζουμε σε πρωτοσέλιδους τίτλους ότι κινδυνεύει ο τουρισμός μας. Φέτος πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών στον τουρισμό και είναι ένα από τα σημαντικά εισοδήματά μας στον τουρισμό. Ο ίδιος πάντως αναγνώρισε τις επιπτώσεις στον τουρισμό. «Υπάρχει μείωσης στις προκρατήσεις, κυρίως στην Κω και την Σάμο, που έχουν μαζικό τουρισμό, όχι σε Χίο, Λέρο και Λέσβο. Μας ανησυχεί και έχουμε καταρτίσει σχέδιο στο υπουργείο Τουρισμού,

Για συμβούλιο αρχηγών

Γίνεται για να συμφωνήσουμε σε μία γραμμή. Την Πέμπτη συνεδριάζει το υπουργικό για να έχει η κυβέρνηση μία γραμμή, θα την εκθέσω στο συμβούλιο αρχηγών και θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.