Μέσα στην απελπισία τους, υπό τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν εδώ και ημέρες, περιμένοντας να ανοίξουν κάποια στιγμή τα σύνορα, εκατοντάδες πρόσφυγες επιχείρησαν τη μεγάλη έξοδο τη Δευτέρα.
Πήραν τα λιγοστά τους υπάρχοντα και άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμη και άτομα με ειδικές ανάγκες, έφυγαν από τον καταυλισμό της Ειδομένης, ψάχνοντας απεγνωσμένα ένα άλλο σημείο των συνόρων, από το οποίο θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Περίπου 1.000 τα κατάφεραν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όμως στην άλλη πλευρά τους περίμεναν Σκοπιανοί στρατιώτες και αστυνομικοί, αποφασισμένοι να τους στείλουν πίσω στην Ελλάδα. Ομως, το «κύμα» από την Ελλάδα δεν σταματούσε, καθώς ακόμη και τώρα εκατοντάδες κατευθύνονται προς το σημείο κοντά στο χωριό Χαμηλό, ελπίζοντας ότι θα βρουν τρόπο να περάσουν τα σύνορα.
Διέσχιζαν χείμαρρο
Οι εικόνες από τη μεγάλη φυγή των προσφύγων είναι σοκαριστικές. Αφού έφτασαν στο χωριό Χαμηλό, οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους ανθρώπους πιάνονταν από ένα σχοινί και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούσαν έναν χείμαρρο, προκειμένου να συνεχίσουν την πεζοπορία προς την ΠΓΔΜ, ψάχνοντας ένα κενό στον φράχτη που υπάρχει στα σύνορα.
«Ελπίζουμε ότι θα περάσουμε γιατί τώρα είμαστε πολλοί», είπε ο 24χρονος Αζίζ στο Associated Press. «Δεν θέλουμε να μείνουμε στον καταυλισμό, κουραστήκαμε να είμαστε εκεί», πρόσθεσε ο Σύρος πρόσφυγας.












Πέρασαν 1.000 στη γειτονική χώρα
Περίπου 1.000 άνθρωποι που κατάφεραν τελικά να περάσουν στην ΠΓΔΜ. Φωτογράφος του Reuters έκανε λόγο για 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στη γειτονική χώρα.

Τους συνέλαβαν οι Σκοπιανοί
Μόλις έγινε αντιληπτό το «κύμα» που κινούνταν σε εκείνο το σημείο των συνόρων, έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ στο χωριό Μόνι- απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό- για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.
Αστυνομικοί και στρατιώτες στην ΠΓΔΜ μάζευαν όσους περνούσαν στη χώρα και τους έβαζαν σε φορτηγά, δηλώνοντας ότι θα τους στείλουν πίσω στην Ελλάδα.
«Παίρνουμε μέτρα για να επιστρέψουμε την ομάδα των προσφύγων στην Ελλάδα», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ στο Reuters. Οι περισσότεροι από αυτούς που μπήκαν στη χώρα είναι υπό κράτησε στο χωριό Μόνι.

Εκατοντάδες πρόσφυγες στο Χαμηλό
Παρόλα αυτά, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, της περιοχής της Ειδομένης, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.
Εκεί βρίσκονται και διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της ΠΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.
Ομως, ομάδες προσφύγων εξακολουθούν να φτάνουν εκεί, παρά την κακοκαιρία, από περιοχές του νομού Κιλκίς, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να μπουν στην ΠΓΔΜ.



Συνέλαβαν φωτορεπόρτερ
Οι αρχές των Σκοπίων όμως συνέλαβαν και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι κατέγραφαν την πορεία των προσφύγων προς τα σύνορα.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 30 φωτορεπόρτερ συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και πέντε Ελληνες. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν από αυτούς- τον Κώστα Τσακαλίδη- με τον οποίο επικοινώνησε το seleo.gr, οι αρχές της ΠΓΔΜ ζητούν από τους φωτορεπόρτερ να καταβάλουν πρόστιμο 250 έκαστος, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι.



ΟΗΕ: Η επιστροφή του χάους
«Αυτό που βλέπουμε είναι η επιστροφή του χάους όποτε υπάρχει μονομερής απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων, όταν δεν υπάρχει συντονισμός, όταν οι χώρες της Ευρώπης δεν μοιράζονται την ευθύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία για τους πρόσφυγες», σχολίασε ο Μπαμπούρ Μπαλός, της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μιλώντας στο BBC.
«Αυτό ακριβώς βλέπουμε στην Ελλάδα σήμερα. Βλέπουμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να φτάνουν εδώ. Δεν υπάρχει διέξοδος, η Ελλάδα πασχίζει, χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη από την ΕΕ», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το χαρτί που κινητοποίησε τους πρόσφυγες
Αυτό που φέρεται να ξεσήκωσε τους πρόσφυγες είναι ένα χαρτί, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής. Αυτό ανέφερε ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.