Σε νέα, κρίσιμη, σύσκεψη κορυφής, σήμερα στις Βρυξέλλες, μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων από Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM και με τη συμμετοχή του Πολ Τόμσεν, η ευρωπαϊκή πλευρά των Θεσμών θα επιχειρήσει να βρει συμβιβαστική φόρμουλα με το Ταμείο, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εκτίμησε πάντως πως η επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και θα υπάρξει δυνατότητα να προχωρήσουμε στην κατάθεση κρίσιμων νομοσχεδίων μέσα στον Μάρτιο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας».
Καλά πληροφορημένες πηγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσδίδουν ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτήρα στη σημερινή σύσκεψη, που συγκαλείται μετά την αποτυχία του Euro-WorkingGroup να βγάλει εισιτήρια επιστροφής για τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, υπό το βάρος της άτεγκτης στάσης που τηρεί το Ταμείο. Μέχρι και χθες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ήταν έντονες σε όλα τα επίπεδα ενόψει της σημερινής σύσκεψης, με την απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών να χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτη. Η στρατηγική του Πολ Τόμσεν, ο οποίος δυναμίτισε το κλίμα στη διαπραγμάτευση με την επιστολή του όπου ζητά περικοπές συντάξεων, άμεσα, και μέτρα έως και 5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης. Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση παραδέχονται πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, εκτιμώντας πάντως, πως στην παρούσα φάση, είναι δύσκολο να προκριθούν σενάρια «διάσπασης» της διαπραγμάτευσης και μετάθεση για αργότερα της συμφωνίας με το Ταμείο. Για αργότερα, βλέπουμε, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, αφήνοντας ανοικτά αρκετά ενδεχόμενα.
Θρίλερ με το Ταμείο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν αμιγώς οι αξιωματούχοι των Θεσμών, δεν θα βρίσκεται εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς, με Έλληνες αξιωματούχους να σημειώνουν πως στη φάση αυτή εκείνο που προέχει είναι να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των Θεσμών. Από την πλευρά της Κομισιόν είναι πιθανό στη σύσκεψη να συμμετάσχει ο Μ. Μπούτι, διευθυντής οικονομικών υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και ο Μπ. Κερέ από την ΕΚΤ, δηλαδή στελέχη νούμερο δύο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ανώτερα από τους επικεφαλής του κουαρτέτου, που δεν κατέστη δυνατό να οδηγηθούν σε συμφωνία στη σύσκεψη της Φρανκφούρτης. Οι ίδιες πηγές επιμένουν στο βασικό σενάριο που προβλέπει επιστροφή των Θεσμών μετά το Eurogroup της 7ης Μαρτίου και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως το Καθολικό Πάσχα, όπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ωστόσο ο σχεδιασμός αυτός μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη, αφού η επίτευξη συμβιβασμού με το Ταμείο είναι μια δύσκολη εξίσωση, την ώρα που οι πιέσεις από το Προσφυγικό είναι εντείνονται δραματικά, ενώ ο όποιος σχεδιασμός που θα μπορούσε για παράδειγμα να οδηγήσει σε μια παράλληλη διαπραγμάτευση και μετάθεση της συμφωνίας με το Ταμείο για επόμενο χρόνο, είναι από μόνη της μια πρόκληση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ντέλια Βελκουλέσκου στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup τη Δευτέρα, που διεξήχθη σε κλίμα έντασης, επιχείρησε να αιτιολογήσει τις ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου για το δημοσιονομικό κενό και το εύρος των μέτρων που απαιτούνται για την κάλυψή του, επικαλούμενη και παλαιότερες αποκλίσεις των στόχων του προγράμματος. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως ίσως πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία των ιδιαίτερα δύσκολων διαβουλεύσεων με τους πιστωτές, που το πλαίσιο είναι τόσο απαιτητικό, εκτιμώντας πως η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών είναι σαφώς περισσότερο διαχειρίσιμη και ευκολότερο να οδηγήσει σε μια, απαραίτητη, συμφωνία.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι η ιδιαίτερη σχέση που φέρεται να έχει το Βερολίνο με το Δανό επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν. Ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να... ακούει πιο προσεκτικά και τις θέσεις των υπολοίπων, υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης που δοκιμάζει πολλά όρια και περιθώρια στην Ευρώπη.
Αλ. Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, να μας πει τι θα κάνει...
Παράλογες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ τονίζοντας πως ο ίδιος δεν επιθυμούσε, διακαώς, την παρουσία του Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα και δηλώνοντας πως γίνεται προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ να επιστρέψει στον ρεαλισμό.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι ευρωπαϊκοι θεσμοί πρέπει να ζητήσουν ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ταμείο, με τη λογική «ή συμφωνείς με το πρόγραμμα και επιστρέφεις σε ρεαλιστικούς όρους και μένεις ή, αν δεν συμφωνείς, να μας το πεις εγκαίρως». Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως η παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν έχει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, που όπως είπε μπορούν να καλυφθούν από τον ESM, χωρίς το ταμείο, αλλά είπε πως η παρουσία του όμως έχει έναν ισχυρό συμβολισμό σε σχέση με τις πιέσεις και στο γερμανικό κοινοβούλιο. Το ζήτημα τώρα είναι επιτέλους να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους Θεσμούς για να προχωρήσουμε, εκτίμησε και δήλωσε σχετικά ευτυχής γιατί για πρώτη φορά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όλοι, συγκλίνουν με τις ελληνικές εκτιμήσεις. Την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωνε χθες πως στο EWG της Δευτέρας τόνισε πως το Ταμείο πρέπει να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να συνδράμει στην επιτάχυνση της αξιολόγησης.
Πιο ευέλικτη, τώρα, η Γερμανία - Το Βερολίνο προσεγγίζει την Κομισιόν για το Ασφαλιστικό
Μεγαλύτερη ευελιξία στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι πρόθυμη να δείξει η Γερμανία, σύμφωνα με πρόσωπο εξοικειωμένο με τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η Γερμανία εμφανίζεται έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα στη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει, με την Αγκ. Μέρκελ να προσπαθεί να ισορροπήσει τα βάρη της εισροής των προσφύγων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ενώ στο παρελθόν η Γερμανία απαιτούσε περικοπές συντάξεων, τώρα θα έμενε ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, όσο οι Θεσμοί θα εξετάζουν την πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση του συνόλου των μεταρρυθμίσεων.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου