Οι παγκόσμιες αφιερώσεις  σε σπουδαία γεγονότα ή κοινωνικές δραστηριότητες έχουν το νόημά τους και τη σημασία τους, γιατί δίνουν την ευκαιρία στους προβληματισμένους πολίτες να σκέπτονται, να ενεργούν και να αποφασίζουν για πολλά με διάφορες κοινωνικές προεκτάσεις πάντα ωφέλιμες και απαραίτητες. Η σημερινή μέρα όμως αφιερωμένη στο βιβλίο γενικότερα δίνει την αφορμή για σκέψεις αισιόδοξες και με προοπτική.
                         Ανέκαθεν λεγόταν και λέγεται πως το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στο κόσμο της γνώσης, της επιστήμης και γενικότερα της πνευματικής καλλιέργειας του ανθρώπου. Όλοι γνωρίζουμε από την παγκόσμια ιστορία πως μια από τις διασημότερες ανακαλύψεις στην Ευρώπη ήταν η ανακάλυψη της τυπογραφίας, γιατί έκανε το βιβλίο πιο προσιτό και το έφερε πιο κοντά στον άνθρωπο που διψούσε για γνώση, ανοίγοντάς του ορίζοντες απύθμενους πνευματικής καλλιέργειας για τους οποίους η τότε ανθρωπότητα διψούσε πραγματικά. Από τότε μέχρι σήμερα το βιβλίο έχει γίνει αχώριστος φίλος του ανθρώπου κάθε ηλικίας και φύλου, αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της μορφωτικής του κατάρτισης όσο και του δημιουργικού ελεύθερου χρόνου του. Δεν υπάρχει πιο λαοπρόβλητο εργαλείο άρρηκτα συνυφασμένο με αυτή καθαυτή την ύπαρξη του ανθρώπου από το βιβλίο γενικότερα.
                        Η εποχή μας, εποχή κατά βάση τεχνοκρατική, έχει σημαντικά αναδείξει την αξία του βιβλίου ως ύψιστο πνευματικό αγαθό του ανθρώπου, καταβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις πολύ φιλότιμες προσπάθειες διάδοσής του, έτσι ώστε διαχρονικά να παραμένει προσιτό σε όλα τα κοινωνικά στρώματα κάθε γωνιάς της γης. Τα στατιστικά στοιχεία παγκόσμιων οργανισμών το αποδεικνύουν συνεχώς αυτό και είναι πράγματι πολύ παρήγορο στοιχείο για όλη την ανθρωπότητα η οποία το αποζητά πηγαίνοντας αντίθετα στο υλιστικό ρεύμα της σύγχρονης εποχής μας. Είναι σημείο των καιρών κι αυτό και μάλιστα πολύ ενθαρρυντικό και παρήγορο για όλους μας. Πόσο όμως ο σύγχρονος άνθρωπος επιλέγει ως μέσο ψυχαγωγίας ή χαλάρωσης ένα καλό βιβλίο που θα του εξασφαλίσει γνώσεις , μόρφωση και ανεπανάληπτες εμπειρίες? Εδώ ακριβώς υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της γενικότερης εικόνας που υπάρχει. Και οι λόγοι είναι πολλοί
                       Αρχικά το ποιοτικό βιβλίο πρέπει να περιβληθεί από την ιδιαίτερη μέριμνα της Πολιτείας εάν επιθυμούμε πολίτες μορφωμένους, καταρτισμένους και υπεύθυνους. Εννοούμε προ πάντων βιβλία ως μορφωτικά αγαθά προσιτά σε όλους σε χαμηλές τιμές εύκολα αποκτώμενα από όλα γενικώς τα οικογενειακά εισοδήματα τα οποία, ειδικά στη χώρα μας, μαστίζονται από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και τα οποία θεωρούν πια το βιβλίο είδος πολυτελείας στην  καθημερινή τους οικονομική ανέχεια! Ας εξαιρεθεί το βιβλίο από δυσβάσταχτους έμμεσους φόρους και ας προσπαθήσουν και οι εκδοτικοί οίκοι, προσφέροντας κοινωνικό αγαθό όπως υποστηρίζουν, να έχουν προσιτές τιμές, δελεαστικές για όλους τους καταναλωτές.
                      Είναι επίσης πολύ παρήγορο πως τα τελευταία χρόνια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για το σκοπό αυτό, δημιουργώντας δημοτικές βιβλιοθήκες μερικές από τις οποίες είναι πολύ αξιόλογες. Ας δοθεί όμως μεγαλύτερη μέριμνα από τους Δημοτικούς Άρχοντες στην οργάνωση αυτής της δραστηριότητας η οποία είναι αναμφισβήτητα επένδυση ζωής και δημιουργίας προς όλους τους τους συμπολίτες μας οι οποίοι ειδικά στην εποχή μας έχουν όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη από αυτές τις καλά οργανωμένες πνευματικές οάσεις.
                     Είναι απαίτηση των σύγχρονων καιρών μας και το ευχόμαστε ολόψυχα!!

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.