Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης επισκέφθηκε σήμερα το λιμάνι του Πειραιά, όπου παραμένουν κάτω από δύσκολες συνθήκες 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο κ. Μώραλης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε τα παρακάτω:
 

-Για τα χθεσινά επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά

«Η κατάσταση δεν ξέφυγε χθες το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, έχει ξεφύγει εδώ και αρκετές ημέρες. Χθες το βράδυ υπήρξε μεγαλύτερη όξυνση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Είναι κοινή διαπίστωση και δική μου αλλά και των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών, του Λιμενικού, του Προέδρου του ΟΛΠ, εδώ και αρκετές εβδομάδες, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά. Επαναλαμβάνω, για να μην γίνονται παρεξηγήσεις. Όχι για λόγους που αφορούν την οικονομία, τον τουρισμό, την κρουαζιέρα, το yachting. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμένουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι απαράδεκτες οι συνθήκες, ο κόσμος αυξάνεται, φτάνει πλέον τους 6.000. Θυμίζω ότι είχαμε ξεκινήσει για 1.000 άτομα και ως Κέντρο Ανάσχεσης. Με το κλείσιμο των συνόρων και το κακό σενάριο το οποίο εξελίχθηκε, γνωρίζαμε ότι θα μείνουν παραπάνω άνθρωποι εδώ, αλλά από το σημείο αυτό, μέχρι να ζουν εδώ 6.000 άτομα και να μην υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός, ούτε οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, γιατροί,  ασφάλεια, αυτό πάει πολύ. Είναι νομίζω απόφαση της κυβέρνησης να απεμπλακεί το λιμάνι του Πειραιά. Πρέπει να γίνει όμως το συντομότερο, είχαμε συμπλοκές την περασμένη εβδομάδα, τα ξημερώματα είχαμε χειρότερα περιστατικά. Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, οργισμένοι, θυμωμένοι για το μέλλον τους. Δεν μπορούν να παραμένουν εδώ με αυτούς τους όρους. Είναι νομίζω ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε έχει περάσει από το λιμάνι του Πειραιά. Είναι θέμα απόφασης και υλοποίησης όμως, αυτών των οποίων λέμε και συζητούμε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Να υλοποιηθεί λοιπόν αυτό το οποίο λέμε δημόσια. Και στην Ειδομένη ως προτεραιότητα, γιατί εκεί είναι χειρότερη η κατάσταση, αλλά και στον Πειραιά, θα πρέπει να απεμπλακεί ο κόσμος και να οδηγηθεί στα νέα Κέντρα Φιλοξενίας. Είναι μονόδρομος και πρέπει να γίνει άμεσα γιατί είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθούν περιστατικά σαν τα χθεσινά».

-Ως προς το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη μεταφορά των προσφύγων σε νέα Κέντρα Φιλοξενίας

«Δεν είμαι ειδικός, αλλά θεωρώ ότι αν γίνει σωστά και με ένα προγραμματισμό, σε μια εβδομάδα σταδιακά θα μειώνεται ο πληθυσμός και μπορούμε αν κριθεί αναγκαίο στην Ε1 Πύλη να παραμείνει ένας αριθμός ανθρώπων, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι και οι σωστές συνθήκες. Αυτό εδώ είναι ντροπή πρώτα για τους ανθρώπους αυτούς και μετά για τη χώρα, το λιμάνι και την πόλη του Πειραιά. Και ξέρετε καλά ότι ο Δήμος δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης, πέρα από έναν συντονισμό σε σχέση με τη σίτισή τους και καταφέραμε τουλάχιστον επιτυχώς αυτοί οι άνθρωποι να σιτίζονται. Σε θέματα καθαριότητας, υποδομών, ασφάλειας, ξέρετε πολύ καλά ότι ο χώρος ανήκει στον ΟΛΠ, την ευθύνη έχει το Λιμενικό και σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως χθες, επεμβαίνει η Αστυνομία. Αυτό όμως επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να συνεχιστεί, θα έχουμε προβλήματα. Βουτάνε στη θάλασσα για να κολυμπήσουν και να κάνουν μπάνιο. Βλέπετε τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν. Είναι μονόδρομος, δεν έχουμε άλλα περιθώρια, δεν μιλάω για μια δυο ημέρες, ούτε λέω να αδειάσει σήμερα το λιμάνι, δεν είμαι αφελής ούτε αιθεροβάμων, αλλά πρέπει να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Μιλάμε καθημερινά και με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Δρίτσα, αλλά και με τους άλλους αρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, είτε τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η άποψη των Υπουργών είναι ίδια ότι πρέπει να απεμπλακεί ο κόσμος από εδώ, δεν βλέπω αντίρρηση, το έχουν δηλώσει δημόσια, απλά πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία, δεν γίνεται αλλιώς».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.