Μπορεί τα μηνύματα της «γαλάζιας» ηγεσίας για το πρώτο συνέδριο της εποχής Μητσοτάκη να επικεντρώνονται στην εσωκομματική ανασυγκρότηση και στην προετοιμασία για την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. με φόντο και τα θετικά δημοσκοπικά δεδομένα, ωστόσο η παραδοσιακή μέτρηση δυνάμεων, που τόσο ήθελε να αποφύγει η Συγγρού, θα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των διαδικασιών. Μάλιστα, μετά τα τελευταία γεγονότα, με την εξώθηση σε παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου από τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και τη διαγραφή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Γεωργιάδη, η σχετική παράμετρος απέκτησε αυτόματα ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περίπτωση του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, αυτή τη φορά το σύστημα Μητσοτάκη βρέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα. Μετά την έξοδο από την εξίσωση των ισορροπιών των 400 συνέδρων που προέρχονταν από τη «γαλάζια» Νεολαία και που στη συντριπτική τους πλειονότητα ελέγχονταν από την πλευρά Παπαμιμίκου, τα πράγματα απλοποιήθηκαν για τον στενό πυρήνα των συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. Εξάλλου, πέραν των αριθμών, οι άμεσες και αποφασιστικές πρωτοβουλίες της Συγγρού στην περίπτωση των Α. Παπαμιμίκου - Β. Γεωργιάδη έστειλαν ξεκάθαρο σήμα… κομματικής πειθαρχίας προς πάσα κατεύθυνση.

 ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Την ίδια ώρα, μετά την ένταση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, άπαντες οι ενδιαφερόμενοι επέλεξαν να χαμηλώσουν τους τόνους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μαζί με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο κατέγραψαν μεγάλη δύναμη στις εκλογές για τις «γαλάζιες» οργανώσεις της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας.

Εντούτοις, μετά την ανοιχτή αντιπαράθεση του τελευταίου με τη Συγγρού, καθώς και την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους, διεκδικώντας (πολύ) μικρότερο μερίδιο στην «πίτα» της Πολιτικής Επιτροπής και με σαφέστατα μικρότερη ένταση. Το ίδιο ισχύει και για τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επέδειξε έντονη κινητικότητα στη Β’ Αθήνας (όπου και εκλέγεται βουλευτής) τόσο στις διαδικασίες για την εκλογή συνέδρων και Τοπικών Συμβουλίων όσο και σε αυτές για την ανάδειξη των επικεφαλής των Νομαρχιακών Οργανώσεων του κόμματος, με τους «εκλεκτούς» του να κερδίζουν κάποιες σημαντικές μάχες. Μάλιστα, στην πλευρά Γεωργιάδη αποδίδεται εν πολλοίς και το μπάχαλο που προκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, αφού ο «γαλάζιος» αντιπρόεδρος, στην προσπάθειά του να απλώσει την εσωκομματική επιρροή του σε όλα τα επίπεδα, ζήτησε διά μέσου του πολιτικού του τέκνου, Δ. Χρόνη, όσο το δυνατόν περισσότερους εκπροσώπους της ομάδας του στην Κεντρική Επιτροπή της Νεολαίας.

Τόσο ο κ. Γεωργιάδης, όσο και ο Απ. Τζιτζικώστας ξεκίνησαν τη... διαπραγμάτευση, αιτούμενοι περί τα 20 μέλη επιρροής τους στην Π.Ε., φαίνεται ωστόσο ότι τελικώς το deal θα κλείσει ακριβώς στα μισά. Ιδιαίτερης δε σημασίας θεωρείται η πλήρης αποχή του «καραμανλικού» μπλοκ από το power game του συνεδρίου, κάτι που, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει την πρόθεση τόσο του Κώστα Καραμανλή όσο και του συνονόματου εξαδέλφου του, βουλευτή Σερρών, να συνεχίσουν τη στρατηγική προσέγγισης με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Πάντως, ο διευθυντής του γραφείου του Καραμανλή junior, Δ. Νταούλας, θεωρείται πως εκτός απροόπτου θα είναι μέλος της νέας Π.Ε. Σε ό,τι αφορά τις παραδοσιακές δυνάμεις της Ντόρας Μπακογιάννη, όπως έγινε και στις κατά τόπους εσωκομματικές κάλπες, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με την επίσημη προεδρική γραμμή. 

ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ

Αντιθέτως, πολύ πιο… ενεργά εμφανίζονται ορισμένα στελέχη με ισχυρές αναφορές όχι μόνο στον Ανδ. Παπαμιμίκο, που μοιραία -μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών- συσπειρώνει γύρω του έναν υπολογίσιμο αριθμό συνέδρων από τον πυρήνα των λεγόμενων «δυσαρεστημένων», αλλά και στα συστήματα Σαμαρά και Μεϊμαράκη, γνωστοί παράγοντες των οποίων είχαν συμμαχήσει με τον τέως γραμματέα στις εσωκομματικές κάλπες των προηγούμενων εβδομάδων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πάλαι ποτέ «γαλάζιου» αρχισυνδικαλιστή Φ. Ταυρή (διαχρονικού πολιτικού φίλου του Β. Μεϊμαράκη), που παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΚΕΦΕ, καταγγέλλοντας νόθευση του συνεδρίου μετά το «κόψιμο» των συνέδρων που προέρχονταν από την ΟΝΝΕΔ. Ο ίδιος, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, κάλεσε τα μέλη της απερχόμενης Πολιτικής Επιτροπής σε διάλογο, σε μια εμφανή προσπάθεια να δώσει στίγμα κόντρα στις επιταγές του περιβάλλοντος Μητσοτάκη. Τα μέλη που συνυπέγραψαν το κάλεσμα Ταυρή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είχαν ταυτιστεί στην πλειονότητά τους με τον στενό «σαμαρικό» πυρήνα και σε ένα δεύτερο επίπεδο με τον Α. Παπαμιμίκο. Δεδομένου μάλιστα πως ο Β. Μεϊμαράκης απέχει από κάθε διεργασία, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα έδινε τις… ευλογίες του σε παλαιούς συνομιλητές του (όπως ο Ταυρής ή ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας Κ. Ζωντανός, που κρατά ανάλογη στάση) να συμπορευτούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον παραιτηθέντα γραμματέα (εξαιτίας της κόντρας τους πριν από τις κάλπες για την αρχηγία), είναι κοινή εκτίμηση όσων γνωρίζουν τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία ότι, εν πολλοίς, η σχετική ζύμωση εκπορεύεται από το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά. Το γεγονός αυτό αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός από τους πρώην αρχηγούς της Ν.Δ. που επέδειξε ενδιαφέρον να τοποθετηθεί στο συνέδριο. Σημειώνεται, δε, πως το περιβάλλον Σαμαρά διά του Κ. Μπούρα είχε καταθέσει επισήμως αίτημα για συμμετοχή συγκεκριμένων στελεχών στην Π.Ε.

Οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ και το πολιτικό παρελθόν τους

Μεγάλη σημασία αποδίδεται στις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στις εκλογές των ΝΟΔΕ την περασμένη Κυριακή, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το συνέδριο, αλλά και στον καταμερισμό των δυνάμεων των «γαλάζιων» βουλευτών και πολιτευτών στις κοινωνίες όπου εκλέγονται. Το Λεκανοπέδιο Αττικής χωρίζεται σε συνολικά 7 ΝΟΔΕ στην Α’ και τη Β’ Αθήνας. Στην Α1, στην οποία συγκαταλέγονται Κουκάκι, Κολωνάκι, Ομόνοια, Πατήσια, Παγκράτι, Πετράλωνα και Θησείο, εξελέγη ο Θ. Τσούχλος, «μητσοτακικών» καταβολών, ενώ στην Α2 (Κολωνός, Ανω και Κάτω Πατήσια, Κυψέλη και Αμπελόκηποι) εξελέγη η Ρ. Βιδάλη, που πρόσκειται στην Ντ. Μπακογιάννη.

Στη Β1, όπου ανήκουν Μοσχάτο, Ταύρος, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Αγιος Δημήτριος και Παλαιό Φάληρο, εξελέγη ο Δ. Χατζηελένης, με «καραμανλικό» παρελθόν, που στήριξε ωστόσο τον Κυρ. Μητσοτάκη στην κούρσα για την αρχηγία. Στη Β2 (Ζωγράφου, Καισαριανή, Βύρωνας, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Αλιμος και Γλυφάδα) εξελέγη ο Αλ. Σπύρου, επίσης με ρίζες στο «καραμανλικό» στρατόπεδο, αλλά και με πολύ καλή σχέση με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Στη Β3 (Παπάγου, Χολαργός, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Πεντέλη και Μελίσσια) κέρδισε η Αρ. Ζέρβα, φίλα προσκείμενη στο περιβάλλον Μητσοτάκη (διά μέσου του γραμματέα Οργανωτικού, Β. Σπανάκη). Ο Ν. Αδαμόπουλος, που από το σύστημα Σαμαρά μεταπήδησε σε αυτό του Κυρ. Μητσοτάκη, υπογράφοντας μάλιστα την υποψηφιότητά του, εξελέγη στη Β4 (Μαρούσι, Κηφισιά, Γαλάτσι και Λυκόβρυση), ενώ στη Β5 (δυτικά προάστια) εξελέγη ο Γ. Κώττης, στενός πολιτικός φίλος του Αδωνι Γεωργιάδη. Στην Α’ Πειραιά εξελέγη ο Ηλ. Μάκρας, ο οποίος στηρίχθηκε από τον Κ. Κατσαφάδο, ενώ στη Β’ Πειραιά κέρδισε ο Μ. Λιβανός, «μητσοτακικών» καταβολών. Πολλές μάχες σημειώθηκαν και στην Περιφέρεια Αττικής. Στον Βόρειο Τομέα εξελέγη η Β. Ζώτου, που στηρίχθηκε από τον δήμαρχο Διονύσου κ. Καλαφατέλη, κερδίζοντας τη Φρ. Σακελλαρίου, που είχε τη στήριξη του Μ. Βορίδη.

Στον Ανατολικό Τομέα εξελέγη ο Αρ. Βίτσιος, που στήριξε σκληρά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις κάλπες για την αρχηγία της Ν.Δ. Στον Δυτικό Τομέα νικητής βγήκε ο Γ. Λινάρδος, που είχε στο πλευρό του το «μητσοτακικό» περιβάλλον και τον Μ. Βορίδη. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η συμπρωτεύουσα χωρίζεται σε 4 ΝΟΔΕ. Στον Κεντρικό Τομέα εξελέγη ο Τ. Εμμανουηλίδης, παραδοσιακός «καραμανλικός», στον Ανατολικό Τομέα η Π. Ράλλη, στέλεχος του κόμματος, στον Δυτικό ο Η. Ζάχαρης, φίλος του Απ. Τζιτζικώστα, ενώ στη Β΄ Θεσσαλονίκης εκλέχθηκε ο Θ. Βράνος, επίσης πολιτικός φίλος του περιφερειάρχη. Στον Νομό Εβρου εξελέγη ο Φ. Αδαμάκης, που ανήκει στην ευρύτερη ομάδα Παπαμιμίκου, στη Ροδόπη άνθρωπος του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο Γ. Βεζυργιαννίδης, ενώ στην Ξάνθη ο Ν. Κιατίπης, φίλα προσκείμενος στον Αλέξανδρο Κοντό. Στις Σέρρες εξελέγη ο Θ. Καμπούρης, που στήριξε στις

εσωκομματικές εκλογές τον Αδ. Γεωργιάδη, ωστόσο έχει πολύ καλές σχέσεις και με τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή. Στη Δράμα κέρδισε ο Αθ. Ανδρούτσος, του προεδρικού περιβάλλοντος, με τη στήριξη του τοπικού βουλευτή Δ. Κυριαζίδη. Στην Καβάλα νέος πρόεδρος βγήκε ο Μπ. Δράκος, φίλος του Καβαλιώτη διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Μ. Λαζαρίδη. Στη Χαλκιδική ο Απ. Τζηρίτης ήταν κοινής αποδοχής, στην Πέλλα ο Θ. Γιδάρης είναι της επιρροής Τζιτζικώστα, ενώ στην Κοζάνη εξελέγη ο Π. Καρακασίδης, του προεδρικού περιβάλλοντος, όπως και στα Γρεβενά ο Λ. Τέντογλου.

Νεοεκλεγέντες παντού, με πολλούς διαύλους

Αρκετούς προέδρους στην επαρχία εξέλεξε ο πρώην γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Α. Στέργιος στην Καστοριά, ο Π. Παλπάνας στην Ημαθία, ο Γ. Κουρινιώτης στην Πιερία, αλλά και ο Χ. Καπετάνος στη γενέτειρά του, τη Λάρισα. Στα Γιάννενα, ο Σπ. Βασιλείου είναι της επιρροής του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, ενώ στη Φλώρινα ο Α. Καραγκιοζίδης συμπεριλαμβάνεται στους πολιτικούς φίλους του Β. Μεϊμαράκη, όπως και ο Αλ. Λάμπρου στη Θεσπρωτία. Στην Αρτα ο Δ. Σκανδάλης είναι της επιρροής του τοπικού βουλευτή Γ. Στύλιου.

Στην Αρκαδία, εξελέγη ξανά ο Τ. Κατσίμπος, που ανήκει διαχρονικά στο «καραμανλικό» περιβάλλον, μέσω του Α. Λυκουρέντζου. Στη Φθιώτιδα επικράτησε ο Στ. Κανέλλος, επιρροής του Χρ. Σταϊκούρα, ενώ στην Ευρυτανία ο Κ. Λαθύρης, εκλεκτός του Κώστα Μπακογιάννη. Στην Αιτωλοακαρνανία νικητής βγήκε ο Φ. Τσόλκας, με την υποστήριξη του δημάρχου Αγρινίου, κ. Παπαναστασίου, και του πρώην υπουργού Μάριου Σαλμά. Στην Αχαΐα νικητής ήταν ο Ανδ. Μαζαράκης, φίλα προσκείμενος στον Αδ. Γεωργιάδη, ενώ στην Κορινθία ο νέος πρόεδρος, Χρ. Κορδώσης, πρόσκειται στον Χρ. Δήμα. Στη Λακωνία επανεξελέγη ο Κυρ. Διαμαντάκος, που έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Μάκη Βορίδη. Στην Κρήτη και στον Νομό Λασιθίου κέρδισε ο Γ. Μπαρμπούνης, πολιτικός φίλος του Γ. Πλακιωτάκη, ενώ στα Χανιά ο «μητσοτακικός» Μ. Κελαΐδης. Στο Ρέθυμνο ο Μ. Φουρφουράκης, που έχει δίαυλο επικοινωνίας με τον Γ. Κεφαλογιάννη, ενώ στο Ηράκλειο, ο νέος πρόεδρος Κ. Βουλγαράκης είναι της επιρροής του Λ. Αυγενάκη.

Στα Τρίκαλα εξελέγη ο Μ. Μπαγιώτης, που πρόσκειται στον Κ. Σκρέκα, και στη γειτονική Καρδίτσα ο Λ. Τσιούκης του Κώστα Τσιάρα. Στην Κέρκυρα βγήκε πρόεδρος ο «καραμανλικός» Σπ. Λυκούρης, ενώ στη Μεσσηνία η «σαμαρική» Ν. Κυριακοπούλου. Στην Αργολίδα η εκλεγείσα Ελ. Αποστόλου πρόσκειται στον Γιάννη Ανδριανό, στην Εύβοια ο Π. Ποδαράς έχει αναφορές κατευθείαν στο περιβάλλον Μητσοτάκη, ενώ στην Ηλεία εξελέγη ο Χ. Γαβράς, στη Φωκίδα η Αν. Ματσάκη και στη Μαγνησία ο Δήμος Νταόπουλος. Στις Κυκλάδες νέος πρόεδρος εξελέγη ο «μητσοτακικός» Κ. Γαβιώτης, ενώ στα Δωδεκάνησα νέος πρόεδρος είναι ο Π. Μπακίρης, που κέρδισε με τη στήριξη των Γ. Παππά και Β. Υψηλάντη. Τέλος, στη Βοιωτία εξελέγη ο Γ. Λιανός, στην Ηλεία ο Χρ. Γαβράς, στην Πρέβεζα ο Ν. Τζίμας, στην Κεφαλλονιά ο Αντ. Κατσίγιαννης και σε Ζάκυνθο και Λευκάδα οι Κ. Κόκλας και Β. Παπαχρήστου, αντίστοιχα.
πηγή/:Parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.