Με αυτονόητα χαμόγελα υποδέχθηκαν στη Συγγρού τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που παγιώνουν μια πραγματική αναστροφή του πολιτικού σκηνικού.



Με αυτονόητα χαμόγελα υποδέχθηκαν στη Συγγρού τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που παγιώνουν μια πραγματική αναστροφή του πολιτικού σκηνικού σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
 
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σημαντική προσωπική ενίσχυση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και σημαντική άνοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνολική ραγδαία πτώση της εικόνας της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και νέο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ακόμα και στις μυστικές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται παγιώνεται η τάση της αναστροφής υπέρ της Ν.Δ. «Πριν από τρεις μήνες, πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. κανείς δεν πίστευε ότι θα άλλαζε τόσο σύντομα το κλίμα. Πρόκειται για μια ολική επαναφορά» λένε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.
 
Παρά ταύτα, τα περισσότερα κομματικά στελέχη περιορίζονται στα χαμόγελα και αποφεύγουν τις θριαμβολογίες, υπολογίζοντας ίσως ότι το κλίμα μπορεί να χαλάσει με την ίδια ταχύτητα που διορθώθηκε.
Ανεξαρτήτως εκτιμήσεων, δύο νέα στοιχεία φαίνεται να αποκτούν μονιμότερο χαρακτήρα:
 
Πρώτον, το «νέο στυλ Μητσοτάκη», το οποίο οδηγεί εκ των πραγμάτων και σε ένα νέο μοντέλο ηγεσίας. «Από τη στιγμή που ξεκαθάρισε εσωκομματικά το κλίμα και κέρδισε κατά κράτος τον Αλέξη Τσίπρα προ ημερών στη Βουλή, άλλαξε υπέρ του και το κλίμα στην Κ.Ο.» έλεγε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
 
Είναι αξιοσημείωτο ότι άλλαξε ακόμη και ο τόνος με τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθύνεται στους βουλευτές και στα στελέχη και σε όσοι συνεργάζεται. «Δίνει σαφείς οδηγίες, δεν διατυπώνει παρακλήσεις συνεργασίας» διευκρίνιζε ένας αυτήκοος μάρτυρας των τελευταίων συσκέψεων. Αυτό ενισχύει και το ηγετικό του προφίλ.
 
Δεύτερον, οι ανακατατάξεις σε επίπεδο ηγετικής ομάδας. Κάθε ημέρα που περνάει είναι όλο και περισσότερο προφανές ότι η Ν.Δ. ζει μια αλλαγή γενιάς, αφού διαμορφώνεται ένα σχήμα σχεδόν συνομήλικων εταίρων πρώτης γραμμής.
 
Την ίδια στιγμή η «γενιά Μητσοτάκη» έχει τη μερίδα του λέοντος στα σημαντικότερα πόστα και είναι αναμφισβήτητο όμως ότι η τράπουλα έχει μοιραστεί σε ένα νέο ηγετικό σχήμα.
 
Οι αντιπολιτευτικοί δρόμοι
 
Δύο απόψεις διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα μέσα στη Ν.Δ. για την ενδεδειγμένη αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
 
Η πρώτη υιοθετούσε την παλαιότερη θεωρία της ΝΔ για το «ώριμο φρούτο», σύμφωνα με την οποία η φθορά της κυβέρνησης είναι αναπόφευκτη και ότι αρκεί σε αυτήν να παρουσιάσει ένα πιο θελκτικό πρόσωπο για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
 
Η δεύτερη επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ισχυρό μειονέκτημα έναντι των αντιπάλων του και ειδικά της Ν.Δ. στο λεγόμενο «δίλημμα διακυβέρνησης» και άρα η αξιωματική αντιπολίτευση έπρεπε να κινηθεί πιο σκληρά. Αυτό έγινε και ζήτησε εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης.
 
Περιέργως, οι υποστηρικτές και των δύο αυτών απόψεων επικαλούνταν τις ίδιες δημοσκοπήσεις για να τεκμηριώσουν τα επιχειρήματά τους. Ο καθένας όμως έδινε και δίνει έμφαση σε διαφορετικά ευρήματα αυτών των δημοσκοπήσεων.
 
Οι μεν καταγράφουν με ενδιαφέρον την ταχύτητα της κυβερνητικής φθοράς σε όλους σχεδόν τους τομείς. Και σημειώνουν ότι η Ν.Δ. είναι πλέον πολύ μπροστά, αλλά όμως χρειάζεται να βελτιώσει τα πολιτικά πολιτκά χαρακτηριστικά της, να παρουσιάσει ένα πιο νεανικό και ανανεωμένο πρόσωπο, να γίνει πιο φιλικό για τον πολίτη και να πετάξει από πάνω της «τη σκουριά από τα χρόνια της εξουσίας». 
 
Γι’ αυτό δίνουν μεγάλη έμφαση σε κινήσεις που θα βοηθήσουν κυρίως στην ανάδειξη ενός «νέου προσώπου της Ν.Δ» που θα προκύψει από το συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το τριήμερο 22-24 Απριλίου.
 
Οι δε επισημαίνουν ότι παρά την ταχύτατη φθορά της κυβέρνησης η Ν.Δ. έχει πρόβλημα σε ποιοτικά στοιχεία και θέλει πολύ δουλειά ακόμα.
 
Πολλοί παρά την πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, και τη σύγκριση Αλ. Τσίπρα – Κυρ. Μητσοτάκη που αποβαίνει ως τώρα μάλλον συντριπτικά υπέρ του δεύτερου, συνιστούν λοιπόν μια εντονότερη πολιτική δράση και μια πιο «αρχηγική» δραστηριοποίηση του προέδρου της Ν.Δ.
 
Το ερώτημα είναι αν πίσω από αυτές τις αντικρουόμενες απόψεις για την αντιπολίτευση κρύβονται διαφορετικές αντιλήψεις για την πολιτική και αποκλίνουσες στρατηγικές.
 
Στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται ότι η αδυναμία της κυβέρνησης και η ταχύτητα της φθοράς της αιφνιδίασε και τους ίδιους. Το κόμμα είναι σε πλήρη διάταξη, αλλά δεν βλέπουν άμεσα εκλογές, αν και τις ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. 
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.