H Εβδομάδα των Παθών ξεκίνησε για την κυβέρνηση και ο «Γολγοθάς» αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολος μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 


Ο «πάγος» που βάζουν ξένοι αξιωματούχοι για έκτακτο Eurogroup τη Μ. Πέμπτη δεν πρέπει να αποθαρρύνει την Αθήνα, ωστόσο, δείχνει ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Στο Χίλτον γράφουν και σβήνουν προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με την πρώτη επαφή με τους Θεσμούς να ολοκληρώνεται το βράδυ της Δευτέρας. Ξεκίνησε στη 13.00 της Δευτέρας τελείωσε λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ.


Σήμερα είναι ίσως το πιο κρίσιμο ραντεβού με τους δανειστές καθώς είτε θα υπάρξει συμφωνία και θα γίνει την Πέμπτη το έκτακτο Eurogroup είτε θα μετατεθούν οι όποιες αποφάσεις για μετά το Πάσχα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της χώρας.
Παρών στη χθεσινή συνάντηση ήταν από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ένω το απόγευμα στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα των κόκκινων δανείων με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας.
Κορύφωση του δράματος: Σήμερα συμφωνία ή αδιέξοδο
Στο ξενοδοχείο για συνάντηση με το κουαρτέτο βρέθηκε και ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης είναι η μορφή που θα λάβει το έξτρα πακέτο μέτρων 3,6 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρει το Βήμα, η πρώτη συνάντηση ήταν αναγνωριστική όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «ακουσε ο ένας τον άλλον» λένε χαρακτηριστικά. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται την Τρίτη καθώς πρέπει να έχουν συμφωνήσει μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης για να πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup της Πέμπτης.
Την επανέναρξη των συζητήσεων Αθήνας-δανειστών επιβεβάιωσε το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας και εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ωστόσο για το εάν θα γίνει Eurogroup την Πέμπτη σημείωσε ότι αυτό αποτελεί απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ και δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει η Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη του ΔΝΤ εμμένουν στη "γραμμή Λαγκάρντ" που προβλέπει νομοθέτηση λεπτομερούς λίστας 4-5 βασικών μέτρων στα οποία θα περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και μειώσεις κύριων συντάξεων.
Στόχος των δύο πλευρών είναι να τα βρούν ως το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ώστε να πραγματοποιηθεί κανονικά το προαναγγελθέν έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις διαδικασίες για την αναπροσαρμογή (reprofiling) του χρέους.
Παρά τις φήμες για το ενδεχόμενο ψήφισης του "μηχανισμού" των υπό αίρεση μέτρων (contingency measures) κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι κανένα νομοσχέδιο δεν πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή μέσα στην Μ. Εβδομάδα.
Το Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η συμφωνία θα κλείσει στο πλαίσιο που η κυβέρνηση πρότεινε για τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στα προληπτικά μέτρα το Μαξίμου διευκρινίζει ότι η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων, αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως ο κ. Ντάισελμπλουμ τηρεί ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ) και στο να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων.
Ενθαρρυντικές δε θεωρούνται οι διευκρινίσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι τα προληπτικά μέτρα δεν συνιστούν 4ο μνημόνιο.
«Κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη [μέτρων] που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης, και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει. Ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται – και ούτε καν επιθυμούμε – να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
 


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.