Ενα νέο κόμμα, σε ό,τι αφορά τις δομές και τις λειτουργίες του, φιλοδοξεί να οικοδομήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 22 Απριλίου και βασικά «υλικά» στην προσπάθειά του αυτή θα είναι κάποιες καινοτόμες, για τα ελληνικά δεδομένα, καταστατικές αλλαγές που θα προτείνει.


Το 10ο Συνέδριο της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Απριλίου στο Metropolitan Expo (στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος») και σε αυτό θα συμμετάσχουν περίπου 5.000 σύνεδροι, οι 2.436 εκ των οποίων είναι εκλεγμένοι, ενώ αναμένεται να παραστούν ακόμη περίπου 3.000 άτομα, ως παρατηρητές και διεθνείς προσκεκλημένοι.
Από το βήμα του Συνεδρίου ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναμένεται να στείλει «ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στους πολίτες», ως απάντηση, όπως τονίζουν συνεργάτες του «στην ασφυξία που νιώθουν οι πολίτες», επισημαίνοντας «την ετοιμότητα της ΝΔ να αναλάβει τώρα τη διακυβέρνηση της χώρας», καλώντας την κυβέρνηση «να φύγει το συντομότερο».
Βασικό αντικείμενο, ωστόσο, του Συνεδρίου θα είναι οι οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές που θα προτείνει με στόχο, όπως σημειώνουν κύκλοι της Λ. Συγγρού «ένα πιο σύγχρονο, πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό κόμμα, δομημένο σε ευρωπαϊκά πρότυπα».
Διαβούλευση
Οι καταστατικές αλλαγές που θα προταθούν προέκυψαν μέσα από δημόσια διαβούλευση, μέσω διαδικτύου, στην οποία συμμετείχαν 15.432 μέλη της Νέας Δημοκρατίας (το 47% ήταν γυναίκες), τα οποία απάντησαν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και όπως τονίζεται «έδωσαν εντολή για ριζικές αλλαγές σε ολόκληρη την πυραμίδα της κομματικής δομής και λειτουργίας».
Στόχος του επιτελείου που ασχολήθηκε με το καταστατικό και εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν να γραφτεί με τον όσο το δυνατόν πιο λιτό, κατανοητό και λειτουργικό τρόπο, με αποτέλεσμα το προσχέδιο που ετοιμάστηκε και θα τεθεί προς ψήφιση στο Συνέδριο να είναι περίπου 5.000 λέξεις, σε αντίθεση με το εν ισχύ καταστατικό του κόμματος που είναι περίπου 11.000 λέξεις. «Την ίδια λογική και φιλοσοφία», σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, «προτίθεται θα εφαρμόσει και ως πρωθυπουργός στη σύνταξη των νόμων του κράτους». Το γενικότερο πνεύμα τους νέου καταστατικού είναι πως η ΝΔ ανήκει στα μέλη της και αυτό, όπως επισημαίνεται «σημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, η χρηματοδότηση με ?λίγα από πολλούς?, η αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και η παραγωγή πολιτικής θα στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα μέλη».
Τι αλλάζει στη ΝΔ
Η βασικότερη αλλαγή που θα επιφέρει το νέο καταστατικό είναι ο πλήρης διαχωρισμός κόμματος - κράτους και αυτό θα επιτευχθεί με τη θεσμοθέτηση ασυμβίβαστων για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις, με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Μια επίσης ριζοσπαστική αλλαγή είναι η καταστατική, πλέον, απαγόρευση δανεισμού της ΝΔ από τις τράπεζες, εξέλιξη για την οποία είχε προϊδεάσει ο κ. Μητσοτάκης, τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών, όσο και πρόσφατα όταν παρουσίασε το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ταμείων του κόμματος.
Μια πρωτοποριακή για ελληνικά δεδομένα αλλαγή θα συζητηθεί είναι ο ορισμός θητείας για τον πρόεδρο του κόμματος και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
Η θητεία του προέδρου του κόμματος παρατείνεται μόνο αν στη λήξη της η ΝΔ βρίσκεται στην εξουσία και ο πρόεδρός της στη θέση του πρωθυπουργού.
Θητεία προέδρου
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η θητεία του προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, θα λήγει αυτοδίκαια, εφόσον η ΝΔ ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.
Παράλληλα καθιερώνεται ετήσιο Απολογιστικό Συνέδριο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη εξ οφίτσιο, το οποίο θα αξιολογεί τα πεπραγμένα των επικεφαλής των κομματικών οργάνων, η οποίοι θα εκλέγονται για μία τετραετία, αλλά το Απολογιστικό Συνέδριο θα μπορεί να επικυρώνει να ακυρώνει τη συνέχιση της θητείας τους κάθε χρόνο.
Θεσμοθετείται επίσης η ενεργώς συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Δημιουργείται εθνικό μητρώο υποψηφίων βουλευτών και ο πρόεδρος υποχρεούται να ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια.
Αξιολόγηση βουλευτών 
Ταυτόχρονα μελετάται και η εφαρμογή ενός συστήματος συστηματικής αξιολόγησης και των βουλευτών του κόμματος, το οποίο θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του εθνικού μητρώου βουλευτών.
Στο καταστατικό θα προβλέπονται μέτρα για τη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής και αυτό θα επιτευχθεί με μικρότερα και πιο ευέλικτα όργανα, τα οποία θα έχουν συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο.
Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά και μέχρι 100 μέλη λόγω ιδιότητας (εξ οφίτσιο), ενώ παράλληλα δημιουργείται ετήσιος πολιτικός κύκλος, ο οποίος θα ανοίγει και θα κλείνει με το Συνέδριο ώστε να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διαδραστική λειτουργία των οργανώσεων και των οργάνων του κόμματος.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν και οι πρώτες κατευθύνσεις του νέου κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο μόλις προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές. Στο οικονομικό πεδίο, πάντως, οι κεντρικές κατευθύνσεις του νέου κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, το οποίο επεξεργάζεται ο Κ. Χατζηδάκης, θα επικεντρώνει σε τρεις κυρίως άξονες:
• Στη μείωση των κρατικών δαπανών και στην ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας
• Στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση και την προστασία της επιχειρηματικότητας και
• Στην άσκηση συγκεκριμένων δράσεων και πολιτικών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε αυτά να μετατραπούν από πρόβλημα «ασφυξίας» σε ευκαιρία αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.
Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη, λένε συνεργάτες του, είναι αφενός να είναι συνεπής στην προεκλογική του δέσμευση για το πλάνο των 111 ημερών, για μια «Νέα Δημοκρατία από την Αρχή» και αφετέρου να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει πλήρως τη λειτουργία του κόμματος. Εκτιμούν δε ότι η ριζική αναδιοργάνωση της ΝΔ θα ενισχύσει την αντιπολιτευτική της εικόνα και «θα διευκολύνει την προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης πρόταση διακυβέρνησης που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και θα δώσει οξυγόνο στους πολίτες».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.