Έκκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη τα τελευταία 24ωρα με τους πρόσφυγες να παραμένουν αποκλεισμένοι στα σύνορα και από την πλευρά τους να κρατούν κλειστή τη σιδηροδρομική γραμμή και εδώ και ώρες και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, λίγο πριν από τη στροφή για Ευζώνους.

Το πρωί και το μεσημέρι η διανομή του φαγητού έγινε κανονικά σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, μετά το χθεσινό επεισόδιο με μουχλιασμένο φαγητό, που κατέληξε σε βίαιη διαμαρτυρία με ομάδα μεταναστών να σπάει την αποθήκη του ΟΗΕ ενώ υπήρξε και καταγγελία κατοίκου που μένει κοντά ότι απειλήθηκε με μαχαίρι.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βίκυ Μαρκολέφα, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, σήμερα η διανομή έγινε κανονικά, τόσο το πρωί όσο και το μεσημέρι. Σε σχέση με τον χθεσινό εντοπισμό αλλοιωμένων τροφίμων κατά τη διανομή του φαγητού, διευκρίνισε ότι υπήρξαν παράπονα από τους πρόσφυγες, και από την πλευρά της η οργάνωση ζήτησε συγγνώμη και διερευνά το περιστατικό, προκειμένου να εντοπίσει τα αίτια. Επισήμανε ακόμη ότι μόλις εντοπίστηκαν τα αλλοιωμένα τρόφιμα αντικαταστάθηκαν.

Σύμφωνα με την κ. Μαρκολέφα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν κλήθηκαν χθες να επιληφθούν κάποιου περιστατικού που να σχετίζεται π.χ. με δηλητηρίαση, ύστερα από την κατανάλωση των αλλοιωμένων τροφίμων.

Σήμερα το μεσημέρι υπήρξε ένταση ανάμεσα σε πρόσφυγες, που δηλώνουν αμετακίνητοι, και σε οδηγό ο οποίος επιχείρησε να περάσει τον δρόμο που έχουν αποκλείσει και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να λήξει το επεισόδιο.

Στο μεταξύ, σήμερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας καταγγελία για ξυλοδαρμό τραυματιοφορέα από μαροκινό μετανάστη στο νοσοκομείο του Κιλκίς. 

Σύμφωνα με το kilkistoday.gr το περιστατικό έλαβε χώρα στις 25 Μαρτίου όταν και διακομίστηκε στο νοσοκομείο από την Ειδομένη μαροκινός μετανάστης σε κατάσταση μέθης.

Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) πάντως σημειώνεται ότι αυξάνεται σταδιακά το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον των προσφύγων στην Ειδομένη για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στην ΕΕ, κάτι που αποδίδεται στην καλύτερη πληροφόρηση των προσφύγων αλλά και στη συνειδητοποίηση, από πλευράς τους, «της κατάστασης στο πεδίο».

Νέα ένταση στον Πειραιά

Ενταση για ακόμη μια φορά επικράτησε κατά το βραδινό συσσίτιο στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 2 άτομα να τραυματιστούν.Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε άμεσα στο χώρο για τις πρώτες βοήθειες

Την ίδια ώρα, να ξεστήσουν τις σκηνές τους και να εγκαταλείψουν τους χώρους της πύλης Ε3 καλούν άνδρες του λιμενικού σώματος με μεγάφωνα τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι μέχρι αύριο το απόγευμα να αδειάσει η Ε3 πύλη και μέχρι τέλος της εβδομάδας-αρχές της επόμενης όλο το λιμάνι.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.