Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παραχώρησε συνέντευξη  στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Νότη Ανανιάδη.
Σας παραθέτουμε τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

 



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΑ

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παραχώρησε συνέντευξη  στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ, στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Νότη Ανανιάδη.
Σας παραθέτουμε τα κύρια σημεία της συνέντευξης:


ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Και μόνο αυτή η αναφορά είναι ευχάριστη για εμάς. Είναι πολύ σημαντικό ο Ρώσος Πρόεδρος να αναφέρεται και να εκφράζει τις ευχαριστίες του, πέρα από το κράτος και στον Δήμο Πειραιά.
Είναι το ρωσικό τμήμα του ρωσικού νεκροταφείου που έχουμε στο νεκροταφείο της Ανάστασης. Πριν περίπου έναν χρόνο  είχα συναντηθεί  με τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα τον κύριο Αντρέι Μάσλοφ, τον Νοέμβρη, στην Αγία Πετρούπολη. Τον είχα δει στον Πειραιά και τον Νοέμβρη στην Αγία Πετρούπολη. Τον είχα δει  στον Πειραιά, όπου πραγματικά τότε κατάλαβα, πόσο μεγάλη αξία έχουν τα ταφικά μνημεία, κι αυτό το τμήμα του νεκροταφείου της Ανάστασης. Τότε κατάλαβα γιατί κι εγώ γνώριζα φυσικά για το  νεκροταφείο της Ανάστασης και το ρωσικό τμήμα, τότε κατάλαβα με την επίσκεψη του πρέσβη το πόσο σημαντικά είναι τα ταφικά μνημεία για τους Ρώσους.
Όπου μου ζήτησε πραγματικά, να μπορεί η πρεσβεία να κάνει εργασίες στο ρωσικό τμήμα. Να το αναμορφώσουν, να το καθαρίσουν, να το συντηρήσουν και να έχουν αυτή την αρμοδιότητα, την οποία και δεν είχαν. Θέλουν να κάνουν αυτό το ταφικό μνημείο στο νεκροταφείο επισκέψιμο στους Ρώσους τουρίστες.
Θέλουν να εντάσσεται στις εκδρομές που κάνουν οι Ρώσοι τουρίστες στην Αθήνα, να ενταχθεί και η επίσκεψη στο ρωσικό νεκροταφείο της Ανάστασης. Έχουν σημαντικά ταφικά μνημεία, παλιούς ναυάρχους, σημαντικούς Ρώσους πολίτες οι οποίοι έχουν ταφεί εκεί και προφανέστατα δώσαμε αμέσως την έγκρισή μας. Πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα και δώσαμε αυτή τη δυνατότητα. Ακολούθησε και το ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη, που είμαστε αδελφοποιημένοι δήμοι, αδελφοποιημένες πόλεις, έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις και  πραγματικά ήταν και εκεί μία από τις βασικές συζητήσεις το νεκροταφείο της Ανάστασης.
Δεν είχαμε κανέναν  λόγο, το εκτίμησαν αν θέλετε και το λέω και δημόσια, δεν μας τιμά, το μόνο που με ενοχλεί εμένα προσωπικά είναι ότι βλέπουμε το ρωσικό τμήμα να είναι πραγματικά ένα μνημείο, επισκέψιμο στους τουρίστες κι εμείς να μην έχουμε δυνατότητα τα υπόλοιπα 80 στρέμματα που είναι το δικό μας κομμάτι να το έχουμε στην ίδια κατάσταση. Η  σύγκριση δηλαδή ενός  επισκέπτη δεν ευνοεί τον Πειραιά και τη χώρα μας, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, υποχρέωσή μας είναι να φθάσουμε κι εμείς στο επίπεδο που είναι το ρωσικό τμήμα.
Ξέρω  ότι είναι πολύ σημαντικό, φέτος είναι και το έτος Ελλάδος - Ρωσίας όπως ξέρουμε, που ο Πειραιάς σκόπευε να ανταλλάξει διοργανώσεις και διάφορες εκδηλώσεις με την Αγία Πετρούπολη. Δεν το έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα για πολλούς λόγους. Εθνικούς και τοπικούς, δυσκολίες οικονομικές και ούτω καθ΄ εξής.
Θέλω να πιστεύω όμως ότι το Φθινόπωρο που κορυφώνονται  και οι εκδηλώσεις έστω μία ή δύο εκδηλώσεις πολιτιστικές ή αθλητικές, θα γίνουν από την Αγία Πετρούπολη στον Πειραιά και κάτι ανάλογο από τον Πειραιά στην Αγία Πετρούπολη, τουλάχιστον να κάνουμε δύο ή τρεις από τις δέκα εκδηλώσεις που θέλαμε».



Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ - «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2016» -
ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΥ ΣΤΗΝ ΤΡΟΥΜΠΑ


«Δόθηκε όπως θυμάστε πέρυσι η αφορμή με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας. Είπαμε να το κάνουμε κάθε χρόνο. Είμαστε μια πόλη παραθαλάσσια, μια πόλη που όπως έχουμε πει το μέλλον της αλλά και η ιστορία της είναι η θάλασσα. Οπότε, αυτό το επταήμερο, θα έλεγα, έχει όπως ξέρετε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές εκδηλώσεις, σε διάφορα σημεία της πόλης, στα θέατρά μας, στο Βεάκειο, στο Δημοτικό Θέατρο, στα λίγα έστω γήπεδα που έχουμε, στα Βοτσαλάκια, στην πισίνα ή σε άλλα, στις παραλίες μας, στους δρόμους.

Κυριακή πρωί κλείνει και η Πειραϊκή για ένα τρίωρο για να την περπατήσουμε με τα πόδια είτε με ποδήλατα είτε με οτιδήποτε. Θα έχει και κάποια happenings για μικρά παιδιά. Υπήρχαν και υπάρχουν σημαντικές εκδηλώσεις σε εξέλιξη. Δεν ξέρω ποιες θα έλεγα κορυφαίες. Την τριήρη την οποία φέραμε από το Φάληρο και είναι στη Ζέα. Είναι επισκέψιμη και για παιδάκια και για μεγάλους. Είναι ένα ωραίο, σημαντικό πλοίο, ιστορικό και πολύ ενδιαφέρον να το δει κανείς. Σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ένα μείγμα εκδηλώσεων και το σημαντικότερο για εμένα είναι ότι δεν τις διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά, η Δημοτική Αρχή Πειραιά, τις διοργανώνει η πόλη, οι φορείς της πόλης, οι δημότες του Πειραιά, αθλητικά σωματεία, ομάδες, επιμελητήρια, οι έμποροι μια εκδήλωση, το ΕΒΕΠ μια εκδήλωση, θεατρικές ομάδες. Και αυτό είναι το ευχάριστο ότι σιγά - σιγά εκπαιδεύεται και η πόλη, νομίζω, σε αυτήν την ελπίδα που έχουμε για το μέλλον.
Διοργανώνει και ο Δήμος κάποιες δικές  του εκδηλώσεις, αλλά ουσιαστικά η πλειοψηφία αυτών όπως το πάρτυ στην Τρούμπα, το διοργανώνουν τα μαγαζιά της Τρούμπας. Δεν το κάνει ο Δήμος Πειραιά.


Νομίζω ότι στηριγμένη η περιοχή στο ιστορικό όνομα της Τρούμπας, σιγά – σιγά γίνεται ένα νέο κέντρο διασκέδασης. Θέλω να πιστεύω όχι μόνο στον Πειραιά, στον Πειραιά έχει γίνει ήδη, θέλω να  πιστεύω και για όλη την Αττική.  Είναι καιρός και στον Πειραιά να αρχίζουν να έρχονται από όλο το Λεκανοπέδιο  να διασκεδάσουν. Όχι μόνο οι Πειραιώτες να πηγαίνουν σε άλλες  συνοικίες. Να έρχονται και οι Πειραιώτες σε ένα μέρος που έχει μια ιστορία και ένα παρόν πολύ δυνατό. Πολύ καλά μαγαζιά για φαγητό, για διασκέδαση, για ποτό, καινούργια μαγαζιά και πραγματικά αξίζουν τον κόπο.
Πέρυσι είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, με συγκροτήματα σε σκηνές έξω, με Dj  για να βοηθήσουμε κι εμείς και να ενταχθεί στις «Ημέρες Θάλασσας», να βοηθήσουμε την περιοχή, να την διαφημίσουμε σε όλους, σε όσους δεν την ξέρουν και να βοηθήσουμε κι εμείς με την σειρά μας τους επιχειρηματίες οι οποίοι επενδύουν στην πόλη μας».



ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ


«Εμείς καταθέτουμε τον Σεπτέμβριο ένα νέο  εργαλείο που λέγεται Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Σε αυτό είναι όλη μας η ιδέα, οι προεκλογικοί  δεσμοί για τον Πειραιά. Θα μου πείτε: καθυστερήσατε; Όχι, δεν είχε ανοίξει αυτό το  μοναδικό  εργαλείο νωρίτερα όπως θα έπρεπε, ανοίγει τον Σεπτέμβριο. Εκεί λοιπόν, έχουμε και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την δικιά μας άποψη, της νέας Δημοτικής Αρχής, για το πώς θα γίνει ο Πειραιάς τουριστικός προορισμός. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, έχουμε και τις αναπλάσεις και του Μικρολίμανου αλλά  και της Πειραϊκής οι οποίες θα έλεγα είναι ουσιαστικής κινητικότητας που λέμε, ποδηλατοδρόμοι, πράσινο, περίπατος, ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων που έχουμε στο κομμάτι αυτό και από εκεί και πέρα προώθηση, επικοινωνία, συνεργασία με την κρουαζιέρα και τα γραφεία και σιγά – σιγά θα γίνουν. Δεν είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο Πειραιάς έχει απίθανα πράγματα να δει κάθε επισκέπτης Έλληνας ή ξένος. Σκοπός είναι να μπορέσει οργανωμένα να τα αναδείξει, να φτιάξει τον περιβάλλοντα χώρο αυτών των μνημείων, αν θέλετε, ώστε να μπορούν να είναι προσβάσιμα είτε με ένα λεωφορείο είτε με τρενάκι τουριστικό είτε με τα πόδια είτε  με το ποδήλατο και φυσικά και με το αυτοκίνητο. Δεν είπαμε ότι θα κόψουμε τα αυτοκίνητα στην πόλη, αλλά να γίνει μια πιο, αν θέλετε, φιλική πόλη.
Επαναλαμβάνω και προς τους Έλληνες είναι μια στόχευση να αρχίσουν να ξανακατεβαίνουν εδώ στον Πειραιά, όχι μόνο το Σάββατο το μεσημέρι στο Μικρολίμανο, αλλά και οι τουρίστες της κρουαζιέρας οι οποίοι φθάνουν στην πόλη μας και αδυνατούμε να τους φροντίσουμε. Δεν είχαμε δηλαδή οργανωμένο σχέδιο. Τώρα έχουμε, οργανωμένο σχέδιο. Πιστεύω, όπως συχνά λέω, ότι είναι ένα πάζλ με διάφορα κομματάκια τα οποία θα δοθούν σιγά – σιγά και ότι δεν αφορά αυτό μόνο στη  Δημοτική Αρχή. Πρέπει  και ο Εμπορικός Σύλλογος να κάνει τις δικές του κινήσεις. Πρέπει να Επιμελητήρια να κάνουν τις δικές τους κινήσεις, η Περιφέρεια να κάνει τα δικά της, ο Δήμος Πειραιά θα κάνει τα δικά του. Οι πολίτες του Πειραιά και οι δημότες του Πειραιά, οι καταστηματάρχες πρέπει να εκπαιδευτούν να υποδέχονται τουρίστες. Αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον υπάρχει ένα σχέδιο. Έχουμε υποβάλλει στον ΕΟΤ και έχει εγκριθεί έναν συνολικό τουριστικό στρατηγικό σχεδιασμό για την πόλη που δεν υπήρχε και με αισιοδοξία, με υπομονή και με επιμονή, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε δηλαδή τις προϋποθέσεις. Στο χέρι μας είναι. Έχουμε μνημεία, έχουμε θέατρα, έχουμε εστίαση, έχουμε όπως είπατε τρομερή ακτογραμμή. Είμαστε φιλόξενοι, φθάνουν οι τουρίστες στο κατώφλι μας, στον προβλήτα, δύο εκατομμύρια τουρίστες και πρέπει να καταφέρουμε να τους βάλλουμε στην πόλη, να εκμεταλλευτούμε, να αναπτυχθούμε, να βοηθήσουμε τα μαγαζιά, την τοπική οικονομία. Στο χέρι μας είναι. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε».          
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.