Εθνική γραμμή για τα εργασιακά με πέντε άξονες ήταν το αποτέλεσμα των χθεσινών διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας, εργοδότών και εργαζόμενων.
Οι συγκεκριμένοι άξονες συμφωνίας αναμένονται να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που προετοιμάζει το προσχέδιο πορίσματος για τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις.
Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε την συμφωνία «πολύ σημαντική απόφαση», η οποία θα αποτελέσει – όπως είπε – τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση.
Οι πέντε άξονες της συμφωνίας είναι οι εξής:
1. Ως «βέλτιστες πρακτικές» πρέπει να θεωρηθούν όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Ευρώπης.
2. Επιβεβαιώνουν εκ νέου και στο σύνολο τους τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας την 30η Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο.
3. Θεωρούν ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.
4. Επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να συμφωνείται στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο ελάχιστος νόμιμος μισθός για όλους τους εργαζομένους.
5. Συμφωνούν ότι ο συνδικαλιστικός νόμος του 1982 πρέπει να εκσυγχρονιστεί, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση πρακτικών κακής εφαρμογής του, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία και στη συνταγματική προστασία συνδικαλιστικής δράσης.
Όσον αφορά στα φλέγοντα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, του λοκ – άουτ, της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και αποκατάστασης των κλαδικών αναφέρονται εμμέσως, καθώς ΓΣΕΕ και εργοδότες είχαν συμφωνήσει από το 2014 ότι:
- το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα (η πλευρά των εργοδοτών είχε υπογραμμίσει τότε τις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων στην περίπτωση αναδιάρθρωσης και/ή συγχωνεύσεων και εξαγορών).
- δεν υπάρχει λόγος να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να επανέλθει σε ισχύ η ανταπεργία και το λοκ – άουτ.
- απαιτούνται μέτρα για την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, αποκατάστασης του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου