Σημαντικές αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση στο θέμα των αυθαιρέτων με το νέο νόμο που βρίσκεται στα σκαριά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα Νέα», προωθείται ανάμεσα σε άλλα λύση για τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, επίσπευση των πολεοδομικών σχεδίων, μικρότερα πρόστιμα για τις πολεοδομικές παραβάσεις που δεν έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αύξηση των δόσεων αλλά και απλοποίηση των διαδικασιών δόμηση.
Ταυτόχρονα αναμένεται να δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Δομημένου Χώρου μέσω του οποίου θα παρακολουθείται όλη η δόμηση (υπάρχουσα και νέα). Από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζουν ότι ο έλεγχος της δόμησης δεν μπορεί να γίνεται μόνο μέσω των Πολεοδομιών, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τη στελέχωσή τους, γι' αυτό σχεδιάζουν το Παρατηρητήριο Δομημένου Χώρου προκειμένου να λειτουργεί ως «δεύτερο μάτι».
Ο υπό διαμόρφωση νόμος αγγίζει, πρώτη φορά, την εξ αδιαιρέτου δόμηση. Διευκρινίζεται ότι με τον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων τα εξ αδιαιρέτου ακίνητα δεν δηλώνονται. «Το πρώτο βήμα που σχεδιάζουμε είναι να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν το ποσοστό που τους αναλογεί» λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Σήμερα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, απαιτείται από κοινού δήλωση όλων των ιδιοκτητών. Κι αν δηλώσει το ποσοστό του ένας από τους ιδιοκτήτες είναι σαν να παραδέχεται ότι έχει γίνει κατάτμηση του οικοπέδου, κάτι που απαγορεύεται».
Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, επεσήμανε πως στο νέο νόμο θα επανεξεταστούν και θα εμπλουτιστούν τα κοινωνικά κριτήρια για τη δήλωση των αυθαιρέτων. «Τα κοινωνικά κριτήρια πρέπει να τα επανεξετάσουμε και να τα εμπλουτίσουμε. Ο νόμος αλλάζει και προσπαθούμε ακριβώς να πετύχουμε να αγκαλιάσουμε τους πολίτες και να έρθουν να δηλώσουν [...] Και να διαχωρίσουμε αυτούς που έρχονται οικειοθελώς από αυτόν που δεν έρχεται» σημείωσε και πρόσθεσε -διευκρινίζοντας ότι τα ποσά είναι υποθετικά, αφού δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις- ότι στον καινούργιο νόμο, αυτός που θα έρθει οικειοθελώς να δηλώσει και θα έχει ένα πρόστιμο 10.000 ευρώ, για παράδειγμα, υποθετικά θα του το μειώσουμε στα 3.000- 4.000, ενώ αυτόν που δεν θα έρθει, θα τον πάμε 15.000" σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον ουδείς θα είναι στο απυρόβλητο, αφού αν για παράδειγμα ένας πολίτης σε πολυκατοικία σπεύσει να δηλώσει την αυθαίρετη κατασκευή του, τότε η εικόνα όλου του κτηρίου θα περιέρχεται αμέσως στο υπουργείο.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου