Το Brexit και οι επιπτώσεις του κυριάρχησαν σήμερα στην ατζέντα του Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καλούν την Βρετανία σε άμεση δράση. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις προς την Ισπανία και την Πορτογαλία για τα υπερβολικά ελλείμματά τους, ενώ ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ υπερασπίστηκε της οδηγίας το bail in, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της Ιταλίας.
Στο πρώτο του συμβούλιο μετά το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη Βρετανία την 23η Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ πίεσαν το Λονδίνο να αναλάβει δράση το ταχύτερο για να διευθετηθεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τερέσα Μέι κατέστη σαφές πως θα γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά απαίτησε να υπάρξει μια «ταχεία απόφαση» σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή νέων εκλογών ή όχι, ώστε οι αγορές να εξέλθουν από το κλίμα της «αβεβαιότητας».
«Θεωρώ ότι θα υπάρξει ένα "λάιτ Μπρέξιτ", ότι η Σκοτία δεν θα εγκαταλείψει (την ΕΕ), ότι πιθανόν η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ και ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε αναμφίβολα να γίνει "Μικρή Βρετανία"», υποστήριξε ο Σέλινγκ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ταχείας διευθέτησης: «όσο νωρίτερα μπορεί να επιλυθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ακόμη πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις για το Brexit, το οποίο προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί​ επιβεβαίωσε ότι οι συνέπειες του Brexit βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. «Είναι το πρώτο μας συμβούλιο μετά την ψηφοφορία. Ανταλλάσσουμε απόψεις και κάνουμε τις πρώτες μας αναλύσεις για τις συνέπειες του Brexit», ανέφερε. «Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές. Πρέπει να εργαστούμε για να τις περιστείλουμε».
Ο Ντάισελμπλουμ κατά τα άλλα, τόνισε πως η χρήση δημόσιων κεφαλαίων για την στήριξη τραπεζών προβλέπεται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, απορρίπτοντας έτσι την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να δώσει ένεση ρευστότητας στις τράπεζες.
Ο κ. Ντάισελμπλουμε υποστήριξε πως το «bail in» είναι μια πολύ εύλογη οικονομική αρχή που ορίζει ότι οι επενδυτές που είχαν κέρδη πρέπει να συνεισφέρουν στην εκκαθάριση των τραπεζών. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χρήση δημόσιων κεφαλαίων για την στήριξη τραπεζών γίνεται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
Όσον αφορά την απόφαση της Κομισιόν για την επιβολή κυρώσεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα στηρίξουν ομόφωνα την απόφαση στο αυριανό Ecofin.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της ευρωζώνης ούτε του ESM.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσήλθε με οδηγία από τον πρωθυπουργό για σκληρή γραμμή υπέρ της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, στην κατεύθυνση του κ. Τσακαλώτου κινήθηκαν και οι υπουργοί της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, αρχικά μόνο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ακολούθησαν και ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός του, ζητώντας ελαστικότερη αντιμετώπιση, με το βασικό επιχείρημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές.
Στο σημερινό Eurogroup κυριάρχησαν η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις λόγω του ότι έχασαν το στόχο της Κομισιόν για το έλλειμμα, ενώ η Ιταλία βρίσκεται σε δίνη, εξ αιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της, οι οποίες έχουν «κόκκινα» δάνεια τα οποία ξεπερνούν τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.