Μηνύματα αισιοδοξίας για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού εκπέμπει η κυβέρνηση επικαλούμενη τα στοιχεία του 8μηνου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, τα φορολογικά έσοδα του 8μηνου έκλεισαν με υπέρβαση 364 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου παρά το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε ακόμη η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Το αν είναι δικαιολογημένη ή όχι η αισιοδοξία, θα φανεί μέσα στις επόμενες 96 ημέρες που μας χωρίζουν μέχρι το τέλος του έτους. Παρά το γεγονός ότι υπολείπεται ουσιαστικά ένα τρίμηνο για το τέλος του έτους, θα πρέπει να εισπραχθούν αποκλειστικά από φόρους κοντά στα 16,8 δις. για να κλείσει ο προϋπολογισμός ή 4,2 δις. ευρώ ανά μήνα. Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με αυτό που έχει εισπράξει το δημόσιο –πάντοτε ανά μήνα- κατά το πρώτο 8μηνο.
Το πρώτο κρίσιμο τεστ θα δοθεί αύριο και μεθαύριο καθώς για πρώτη φορά φέτος θα συμπέσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για τη μαζικότερη μεταφορά φορολογουμένων στις τράπεζες που έχει γίνει φέτος καθώς θα πρέπει να πληρώσουν:
1. 3,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που θα πρέπει να καταβάλλουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και...
2. 6,2 εκατομμύρια που θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Τον Ιούλιο, που ήταν επίσης κρίσιμος μήνας, τα έσοδα δεν πήγαν καλά. Απόκλιση έναντι του στόχου, καταγράφηκε και τον Αύγουστο στα φορολογικά έσοδα αλλά αποδόθηκε από το υπουργείο στον ΕΝΦΙΑ. Αυτοί οι δύο διαδοχικοί μήνες υστέρησης στα φορολογικά έσοδα έναντι των στόχων ήταν που συμπίεσαν το μαξιλάρι από τα 730 εκατ. ευρώ που είχε φτάσει στο τέλος Ιουνίου, στα 364 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε δύο μήνες χάθηκε το μισό «μαξιλάρι» που είχε σχηματιστεί στο πρώτο εξάμηνο και ενώ τα δύσκολα είναι όλα μπροστά.
Η εικόνα για τα φορολογικά έσοδα θα ήταν πολύ χειρότερη στο 8μηνο αν δεν είχε αποδώσει η φοροεπιδρομή στις επιχειρήσεις οι οποίες προς το παρόν δείχνουν να ανταποκρίνονται στα πρόσθετα φορολογικά βάρη.
Μήνα με τον μήνα, επιβεβαιώνεται η πληροφορία που φέρνει το υπουργείο Οικονομικών να έχει βεβαιώσει φόρους μαμούθ στις κερδοφόρες εταιρείες οι οποίοι ξεπερνούν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόσθετο ποσό προήλθε και από την αύξηση του συντελεστή στο 29% αλλά και από την αυξημένη προκαταβολή φόρου. Καλύτερα από τους στόχους φέρονται να πηγαίνουν και τα έσοδα από τον ΦΠΑ κάτι που θα φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα αν είναι συγκυριακό λόγω καλοκαιριού ή όχι.
Το πρωτογενές πλεόνασμα του 8μηνου, εμφανίστηκε μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτό που είχε σχηματιστεί μέχρι και τον Ιούλιο (2,771 δις. ευρώ στο 8μηνο έναντι 2,676 δις. ευρώ τον Ιούνιο). Για να καταγραφεί όμως αυτή η αύξηση χρειάστηκε:
1. Να υπάρξει νέο «ψαλίδισμα» των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού. Η περικοπή έναντι του στόχου, έφτασε στο 8μηνο στα 2,546 δις. ευρώ έναντι 2,396 δις. ευρώ τον Ιούλιο. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό.
2. Να συγκρατηθούν οι επιστροφές φόρου καθώς διατέθηκαν τον Αύγουστο μόλις 186 εκατ. ευρώ, περίπου 122 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο που είχε μπει για τον συγκεκριμένο μήνα.
Και οι δαπάνες που έχουν παγώσει μέχρι στιγμής στερώντας 2,54 δις. ευρώ από την αγορά αλλά και οι επιστροφές φόρου θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους κάτι που σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί δραστικά. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να παραμείνει μέχρι τέλους πλεόνασμα της τάξεως των 1-1,2 δις. ευρώ, λίγο πάνω από τον μνημονιακό στόχο των 900 εκατ. ευρώ.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου