Η επόμενη μέρα μετά το νέο «βατερλό» της Μέρκελ

Το δεύτερο εκλογικό του πλήγμα σε διάστημα δύο εβδομάδων υπέστη το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της (CDU) να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά του μετά την ενοποίηση, πτώση που αποδίδεται στην ανησυχία για την μεταναστευτική πολιτική της.
Το εχθρικό στους μετανάστες κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έφθασε στο 14,2% και κατακτά 25 έδρες.  
Οι χριστιανοδημοκράτες έφθασαν στο 17,6%, από 23,3% στις προηγούμενες εκλογές του 2011, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 21,6%. Οι Σοσιαλδημοκράτες προσανατολίζονται πλεόν στη διάσπαση της μεγάλης συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες στην τοπική κυβέρνηση της γερμανικής πρωτεύουσας.
Το εκλογικό τούτο πλήγμα της Μέρκελ είναι το δεύτερο σε δύο εβδομάδες, έπειτα από την αποτυχία της στο ανατολικό κρατίδιο Μακλεμβούργου- Πομερανίας. Η εκλογική κατακρήμνιση της Μέρκελ προ δύο εβδομάδων στο ανατολικό κρατίδιο του Μακλεμβούργου-Πομερανίας προκάλεσε την αντίδραση των συντηρητικών εταίρων του CDU στη Βαυαρία, οι οποίοι προέτρεψαν την καγκελάριο να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο μεταναστευτικό, λαμβάνοντας μέτρα όπως η επιβολή ορίου για την υποδοχή 200.000 μεταναστών καθ' έτος. Η Μέρκελ απέκρουσε την πρόταση κι υπεραμύνθηκε της θέσης της να εξευρεθεί μία πανευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική κρίση, μέσω της θωράκισης των εξωτερικών συνόρων, ενθαρρύνοντας συμφωνίες με χώρες όπως η Τουρκία και μέσω του επιμερισμού της φιλοξενίας των προσφύγων σε όλες τις χώρες στην Ευρώπη.
Οι απανωτές τούτες αποτυχίες έχουν εγείρει αμφιβολίες για το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ, όμως το κόμμα της έχει λιγοστές εναλλακτικές λύσεις για ηγέτη, συνεπώς η υποψηφιότητά της θεωρείται πάλι δεδομένη.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα
Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το SPD (21,6%), σύμφωνα με τα (προσωρινά) τελικά αποτελέσματα των χθεσινών τοπικών εκλογών για τη Γερουσία του Βερολίνου. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το CDU με βαριές απώλειες, ενώ στην τρίτη η Αριστερά, μπροστά από τους Πράσινους. Η συμμετοχή έφτασε το 66,9%
   Eλαβαν (σε σχέση με τις εκλογές του 2011):

  •    Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) : 21,6% ( -6,7%), Eδρες 38 
  •    Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6% (-5,7%) , Eδρες 31
  •    Aριστερά (Die Linke): 15,6% ( +3,9% ), Eδρες 27
  •    Πράσινοι (Gruenen): 15,2% ( -2,4%), Eδρες 27
  •    Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14,2% (+14,2%), Eδρες 25
  •    Φιλελεύθερο κόμμα (FDP): 6,7% +4,9%, Eδρες 12
  •    Πειρατές (Piraten): 1,7% ( -7,2%) , Eδρες 
   Δεδομένου ότι Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με τους χριστιανοδημοκράτες, η πλέον πιθανή δυνατότητα παραμένει ο κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός (Σοσιαλδημοκράτες-Αριστερά-Πράσινοι).

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.