Νέους τρόπους θα πρέπει να διερευνήσει τώρα η Κυβέρνηση για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, αφου και οριστικά πλέον, το Συμβούλιο της Επικρατείας έθεσε τέλος στις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για καθιέρωση ελάχιστου πλαφόν συνταγογράφησης γενοσήμων.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε προφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και στη συνέχεια, υποστηρικτικά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, διεκδικώντας την ακύρωση των αποφάσεων αυτών, για να μην υπάρξουν προβλήματα στις θεραπείες των ασθενών, κυρίως αυτών με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται ρύθμιση και σταθερές δόσεις.
Μάλιστα καθώς επρόκειτο για επείγουσες περιπτώσεις ο ΠΙΣ είχε καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία είχε κερδίσει, με αποτέλεσμα οι σχετικές αποφάσεις να τελούν υπο αναστολή μέχρι σήμερα, οπότε εκδοθηκαν και οι οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ακύρωσε τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για ελάχιστο όριο στη συνταγογράφηση δραστικών ουσιών που δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας, δηλαδή τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας, δικαιώνοντας τους ιατρικούς συλλόγους.
Οι αποφάσεις για το ελάχιστο όριο είχαν παγώσει από το 2014 με προσωρινή διαταγή του τότε πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζου, ύστερα από τις επισημάνσεις του προέδρου του ΠΙΣ Μιχ. Βλασταράκου για τους κινδύνους που εγκυμονεί το μέτρο, στην θεραπεία των ασθενών. Η αναστολή τότε από το ΣτΕ ήρθε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, και συγκεκριμένα για την αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών.
Τώρα, οι οριστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ με αριθμό 1749 και 1750/2016 ακυρώνουν την υπουργική απόφαση, κρίνοντας ότι χρειαζόταν Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση. Το ΣτΕ έκρινε επίσης ότι η έκδοση της υπουργικής απόφασης παραβιάζει το άρθρο 43 του Συντάγματος.
Σημειώνουμε ότι οι εν λόγω αποφάσεις που ακυρώνονται έχουν ήδη τροποποιηθεί –και πάλι με υπουργική απόφαση, αυτή τη φορά από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και θέτουν ως στόχο συνταγογράφησης γενοσήμων ως το τέλος του έτους, το ποσοστό 40% που προβλέπεται ως μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Η νέα απόφαση ορίζει ελάχιστα ποσοστά συνταγογράφησης κάθε δραστικής ουσίας, καθώς επίσης και πλαφόν συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα ανά νομό της χώρας.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος, μιλώντας στο Healthmag με αφορμή την απόφαση, τόνισε το πρόβλημα της σταθερότητας των δόσεων στις θεραπείες κυρίως των χρονίως πασχόντων, λέγοντας πως η χρήση γενοσήμων και εκτός πατέντας φαρμάκων ακολουθείται ήδη από τους γιατρούς, με επώνυμα γενόσημα, συνήθως ελληνικά, τα οποία είναι γνωστής ποιότητας. Σημείωσε όμως ότι όσες κυρώσεις κι αν υπάρξουν, οι γιατροί δεν πρόκειται να συναινέσουν σε φαρμακευτικές αγωγές που αλλάζουν τη σταθερή πορεία ενός ρυθμισμένου ασθενή ή σε αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα από τρίτες χώρες, προκειμένου να επιτευχθεί ο οποιοσδήποτε δημοσιονομικός περιορισμός σε βάρος της υγείας των ασθενών. Και  πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό, οι αλλαγές στη συνταγογράφηση αφορούν κυρίως νέους ασθενείς και όχι τους ήδη ρυθμισμένους, στους οποίους εφαρμόζεται η αγωγή που έχει ήδη κριθεί ως αποτελεσματική.
Μπορείτε να δείτε την τελευταία απόφαση, εδώ.