Μέσα σε λίγα χρόνια το ιδιόκτητο σπίτι για τους Ελληνες πολίτες μετατράπηκε από ασφάλεια και σίγουρη επένδυση σε βάσανο, αφού οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν ξεπερνούν πλέον τις δυνατότητες τους.
Ενδεικτικό είναι πως πλέον αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός ιδιοκτητών που προσπαθούν να ξεφορτωθούν ακίνητη περιουσία για να γλιτώσουν από την υπερφορολόγηση, ενώ το ίδιο παρατηρείται με τις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς. Την ίδια ώρα και οι γονικές παροχές έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας καταφθάνουν σε καθημερινή βάση πολίτες προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς και ουσιαστικά να... χαρίσουν στο κράτος το ακίνητό τους. Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί των αιτήσεων:
  • Στην Αττική κατατίθενται περίπου 10.000 με 12.000 αιτήσεις το χρόνο αιτήσεις, δηλαδή περίπου 200 την εβδομάδα, δηλαδή 
  • Στη Θεσσαλονίκη περίπου 5.000 ακίνητα και περισσότερα
  • Στην Πάτρα πάνω από 1.600
  • Στη Λάρισα οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.000
  • Στην Καλαμάτα πέρυσι κατατέθηκαν 356 αιτήσεις
  • Στο Βόλο πέρυσι καταγράφηκαν πάνω από 600 αποποιήσεις κληρονομιάς
Σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις τρία χρόνια πριν, με την αύξηση των φόρων και την ταυτόχρονη επιβολή ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που οι πολίτες δεν δέχονταν να κληρονομήσουν ήταν σχεδόν τα μισό.
Προσπαθούν να σώσουν τα ακίνητα με το ευεργέτημα της απογραφής
Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι πάντως συμβουλεύουν όσους πολίτες κληρονομούν ένα ακίνητο να προχωρήσουν στην αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής.
Σύμφωνα με αυτή ο κληρονόμος έχει το δικαίωμα μέσα σε τέσσερις μήνες απ' όταν του γνωστοποιήθηκε η κληρονομιά να προβεί σε αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής περιορίζοντας την ευθύνη του για τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομιάς.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.