http://newpost.gr/storage/photos/c_800px_400px/201601/2448886.jpg 

Το σημερινό EuroWorking Group αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αφού ανοιχτά παραμένουν τουλάχιστον 3 από τα 15 προαπαιτούμενα.
Τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν σχετίζονται με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.
Τα τρία προαπαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούν και δεν περιλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.
Οι δανειστές επιθυμούν να έχει ξεκαθαριστεί η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων έως το τέλος Οκτωβρίου, αφού αν περάσει η συγκεκριμένη ημερομηνία, λήγει η προθεσμία για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ και αν υπάρξει καθυστέρηση θα χρειαστεί νέα απόφαση του Eurogroup.
Όσον αφορά την πορεία των τριών προαπαιτούμενων που εκκρεμούν:
  • H ανασύσταση των διοικήσεων των τραπεζών βρίσκεται στην τελική ευθεία, και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν συμπληρωθεί όλα τα κενά.
  • Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προωθείται η μετατροπή του παρόχου αεροναυτιλίας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με σχέδιο νόμου που αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή.
  • Τέλος, αναφορικά με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων οι θεσμοί δεν έχουν πεισθεί ότι οι αλλαγές που επήλθαν στο καθεστώς των ΑΠΕ αρκούν για να εξαλειφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού υπέρ ΑΠΕ ως το τέλος του 2017. Για αυτό τον λόγο έχουν προτείνει νέα μέτρα, όπως η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ή νέο κούρεμα των εγγυημένων τιμών με βάση τις οποίες αμείβονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.
Εξίσου κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα πριν και κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, και για τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς οι δανειστές επιμένουν στο φιλόδοξο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Βέβαια αυτό παραπέμπεται στις αποφάσεις του Eurogroup, που δεν αναμένονται όμως ούτε στις 10 Οκτωβρίου, ίσως ούτε όμως και πριν τις γερμανικές εκλογές.
Τσακαλώτος: Συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό
Την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στη Ευρώπη «πιο δίκαιο, πιο κοινωνικό και πιο συμμετοχικό» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο με θέμα την ανάκαμψη από την κρίση και την πραγματική οικονομία, σε μακροοικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.
«Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη αλλά σε μια βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό πραγματικότητα πρέπει να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των κερδών στους εργαζόμενους και στην περιφέρεια αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερος δημοκρατικός έλεγχος των πολιτικών αποφάσεων.
Ο Ε. Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως ακόμα και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επωφελούνται κυρίως οι χώρες του Βορρά και όχι αυτές του Νότου που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Με τον ίδιο τρόπο, ανέφερε, για να επιτευχθεί μια ισορροπημένη ανάκαμψη χρειάζονται επενδύσεις και μάλιστα επενδύσεις που θα κατευθύνονται κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις εμπορικές τράπεζες. «Ο ρόλος της ΕΤΕπ σε αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ επικρότησε και την πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ενίσχυση του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα για να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό. «Οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια» προειδοποίησε ο Ε. Τσακαλώτος, ενώ επισήμανε πως το επίπεδο των μισθών αποτελεί επίσης την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη.
Αναφορικά με την στρατηγική της Ελλάδας στο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάκαμψη σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών όπως είναι η οργάνωση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, μέσω του νέου Ταμείου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. «Χρειάστηκε μια αριστερή κυβέρνηση για να εισπραχθεί ο ΦΠΑ στα τρία πιο πλούσια νησιά της Ελλάδας, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκε και προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ ο οποίος τόνισε από την μεριά του την ανάγκη «ισορροπίας» μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και της κοινωνικής διάστασης της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως κατά την περίοδο της κρίσης «κανένας λαός δεν υπέφερε τόσο όσο οι Έλληνες».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.