«Για κάθε νομοσχέδιο θα παίρνετε έξι δισεκατομμύρια ευρώ χρέους»: αυτή είναι, λογιστικά, η λύση που είναι έτοιμοι να μας δώσουν οι θεσμοί, σε μια συμφωνία που είναι, ήδη, στα σκαριά. Οι υπογραφές απομένουν (του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ακρίβεια), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σκόπελοι ως το τελικό «ναι».
Η σχετική επεξεργασία έχει γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ESM, ενώ μια κρίσιμη παράμετρος είναι πως ό,τι αποφασιστεί, δεν θα χρειαστεί τη συναίνεση των (βορειο-ευρωπαϊκών) Κοινοβουλίων. Αντιθέτως, εκείνο το Κοινοβούλιο που θα εργαστεί με… υπερωρίες, είναι το ελληνικό, που θα κληθεί να ψηφίσει 12 νομοσχέδια σε χρόνο dt.
Τα οφέλη για τη χώρα μας είναι προφανή, προφανέστατα: «δώρο» 65 δισεκατομμυρίων χρέους (η ελληνική πλευρά υπολόγιζε πως η συμφωνία θα …καθόταν γύρω στα 40), αλλά και έξοδος από την αβεβαιότητα, με μεγαλύτερη ρευστότητα, καλύτερο οικονομικό κλίμα, επενδύσεις κ.ο.κ.
Βεβαίως, κανένα δώρο δεν δίδεται χωρίς αντάλλαγμα: 12 νομοσχέδια με όλα τα προαπαιτούμενα, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος» που παρουσιάζει και το σχετικό σχέδιο. Δώδεκα …καυτά νομοσχέδια για τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις, τρόπος προκήρυξης εκλογών), τα αδήλωτα εισοδήματα, το πλαστικό χρήμα, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων κ.α. Ταυτόχρονα δε, με την ψήφιση, ο ESM θα ανακοινώνει το σχέδιο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα λειτουργήσει και ως… σήμα για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το πρώτο δίμηνο του έτους.
Όλα, λοιπόν, συνηγορούν ότι το αυριανό/ μεθαυριανό Σαββατοκύριακο θα είναι …κόλαση, καθώς η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι ουσιαστική για να έχει κλειδώσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Και αμέσως μετά, επιβεβαίωση της προόδου στο EuroWorking Group του Νοεμβρίου -και μόνο αν χρειαστεί παράταση των συζητήσεων, μπορεί να ακολουθήσει ένα ακόμα EuroWorking Group πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Η ανάγκη για γρήγορη συμφωνία αναδεικνύεται από διάφορους παράγοντες της λύσης: τη σκοπιμότητα αυτή υπηρετούσε η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Wall Street Journal, την ίδια σκοπιμότητα υπηρετούσε και η ελληνο-ιταλική αποχή από την ψήφιση του προϋπολογισμού (ως άσκηση πίεση προς τους …σκληρούς του Βερολίνου). Ενώ η ηχηρή (!) σιωπή των Μπάρακ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου, μάλλον έρχεται να επιβεβαιώσει το ..βαθύ παρασκήνιο στο θέμα.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου