Φωτογραφία: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Καθησυχαστικός ήταν ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν ανησυχεί που πιθανόν θα είναι ο τελευταίος πρόεδρος των Δημοκρατικών. 

Μιλώντας με δημοσιογράφους κατά τη σύνοδο κορυφής της οικονομικής συνεργασίας στη Λίμα του Περού, αναγνώρισε ωστόσο πως το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να κάνει ενδοσκόπηση. 

«Δεν έχω ανησυχήσει ούτε για μια στιγμή ότι θα είμαι ο τελευταίος πρόεδρος των Δημοκρατικών» δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου. «Η δημοκρατική υποψήφια κέρδισε τη λαϊκή ψήφο, και προφανώς αυτός ήταν ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός αγώνας, και θα περίμενα ότι και στο μέλλον θα έχουμε αγώνες που θα είναι ανταγωνιστικοί».
Πριν από λίγους μήνες, όταν ακόμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένας μακρινός στόχος ο Τζορτζ Μπους είχε δηλώσει πως φοβόταν ότι θα ήταν ο τελευταίος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. 

Αυτά τα σχόλια ήταν που ώθησαν τον δημοσιογράφο του δικτύου Fox News να ρωτήσει τον Ομπάμα την Κυριακή αν ένιωθε το ίδιο για το κόμμα του, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι 
διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας και θα συνεχίσουν έτσι να ελέγχουν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. 



«Οι Δημοκρατικοί χρειάζεται να σκεφτούν για το πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το μήνυμα που έχουμε λάβει το λάβαμε αποτελεσματικά και θα οδηγήσει σε νίκη στις εκλογές» δήλωσε. 

Οι πρώτες ενδείξεις φαγωμάρας στο Δημοκρατικό Κόμμα φάνηκαν τις πρώτες μέρες μετά την νίκη έκπληξη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές αυτού του μήνα με τον Ομπάμα να δηλώνει πως η εκλογική στρατηγική των Δημοκρατικών -όπως η ψήφος των αφροαμερικάνων και ισπανόφωνων πολιτών που στήριξαν τη Χίλαρι- μπορεί να μην ήταν και τόσο αποτελεσματική. 

«Ένα μήνυμα έχω για τους Δημοκρατικούς: η στρατηγική που στοχεύει σε συγκεκριμένες δικριτές ομάδες σε μια Δημοκρατική συμμαχία μπορεί να κερδίζει μερικές φορές τις εκλογές, αλλά δεν θα κερδίσει την ευρεία εντολή που χρειάζεστε», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος. 

Και πρόσθεσε: «Και όσο περισσότερο μιλάμε για το τι κοινό έχουμε ως έθνος, το ευρύ σύνολο αξιών, και έχουμε ένα όραμα που θα απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο σε μια ομάδα κάθε φορά, τόσο καλύτεροι θα γίνουμε».


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.