Αποτέλεσμα εικόνας για πατουλης
Την έντονη αντίδραση της ΚΕΔΕ προκάλεσαν οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού 2017, που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς προβλέπονται νέες μειώσεις στα έσοδα των δήμων κατά 10% για την επόμενη χρονιά.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο τονίζει πως για μία ακόμη χρονιά, η Αυτοδιοίκηση γίνεται ο «στόχος» της Κεντρικής Κυβέρνησης και υπογραμμίζει ότι η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί τα τετελεσμένα που επιχειρείται να δημιουργηθούν μέσω του νέου προϋπολογισμού.
Ο κ. Πατούλης ζητά από τους υπουργούς, πριν αρχίσει η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Βουλή, την έναρξη της διαβούλευσης και των διαπραγματεύσεων για την σταδιακή απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, που από το 2009 ως σήμερα ξεπερνούν τα 17 δις ευρώ, την πιστή και κατά γράμμα εφαρμογή του Ν. 3852/10 και τέλος την αναπλήρωση της εκ νέου μείωσης κατά 10% των πόρων της Αυτοδιοίκησης για το 2017 από άλλες πηγές.

Όπως τονίζει ο κ. Πατούλης στην επιστολή του, ο προϋπολογισμός του 2017 αναγράφει για τους δήμους ποσό 2.347 εκ. € το οποίο είναι το μικρότερο από την εφαρμογή του Καλλικράτη, αλλά και πιο πριν. 
«Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διερωτώμαι, πως μπορούμε να μιλάμε για θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, να συζητάμε για επικείμενα νομοσχέδια που θα επιφέρουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο των δήμων, όταν περικόπτονται οι πόροι μας και αντίστοιχα αυξάνονται οι αρμοδιότητες που καλούμαστε να ασκήσουμε;», αναφέρει ο κ. Πατούλης.

Υπογραμμίζει ότι η μείωση των πόρων μας την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και οι συνεχείς μνημονιακές και μη αναφορές για περαιτέρω περικοπές, έχουν φέρει τους δήμους σε απελπιστική οικονομική ανέχεια.

Και καταλήγοντας τονίζει:
«Με αυτές τις εξωφρενικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι Δήμοι προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και στις διάφορες κοινωνικές ομάδες, που τις έχουν ιδιαίτερη ανάγκη σήμερα. Η προσπάθειά τους αυτή, μέχρι στιγμής, φέρνει αποτελέσματα, αλλά μέχρι πότε;».

Έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της ΚΕΔΕ

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για την Αυτοδιοίκηση, θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης του έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου που συγκαλείται την Παρασκευή και ώρα 10.30 το πρωί.


Διαβάστε την επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Υπουργό
Οικονομικών



Κ. Πάνο Σκουρλέτη

Υπουργό
Εσωτερικών



Θέμα: «Κρατικός
Προϋπολογισμός 2017 και πόροι των Δήμων»



Κύριοι Υπουργοί, 

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε, με την ανάγνωση του κειμένου του κατατεθέντος προϋπολογισμού για
το 2017, τη μείωση των πόρων που διατίθενται για τις ανάγκες λειτουργίας του θεσμού της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και των Δήμων κατά 10% για την επόμενη χρονιά.

Δυστυχώς, για μία ακόμη χρονιά, η Αυτοδιοίκηση γίνεται ο «στόχος» της Κεντρικής Κυβέρνησης. Η νέα
μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους Δήμους, θα μας υποχρεώσει να αυξήσουμε την επιβάρυνση προς τους δημότες μας
προκειμένου, αφενός να επιτύχουμε τα πλεονάσματα που έχουν τεθεί ως στόχος, αφετέρου,
να ισοσκελίσουμε τους προϋπολογισμούς μας.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν μπορεί να αποδεχθεί τα τετελεσμένα που επιχειρείται να δημιουργηθούν μέσω του νέου
προϋπολογισμού. Θεωρούμε ότι οφείλει η Κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει στην απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, από το 2009 ως σήμερα, όπως ζητούμε εδώ και ένα χρόνο μέσα από τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας στις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων.

Εκτιμούμε ότι η σταδιακή απόδοση των πόρων αυτών, το ύψος των οποίων υπολογίζουμε ότι ξεπερνά τα 17 δις ευρώ, θα μπορούσε να εξισορροπήσει τα χρηματοδοτικά κενά, που θα δημιουργηθούν
από το 2017 και μετά.

Ο προϋπολογισμός του 2017 αναγράφει για τους δήμους ποσό 2.347 εκ. € το οποίο είναι το μικρότερο
από την εφαρμογή του Καλλικράτη, αλλά και πιο πριν. 

Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διερωτώμαι, πως μπορούμε να μιλάμε για θεσμικές αλλαγές στην Τοπκή
Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, να συζητάμε για επικείμενα νομοσχέδια που θα επιφέρουν 
μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο των δήμων, όταν
περικόπτονται οι πόροι μας και αντίστοιχα αυξάνονται οι αρμοδιότητες που
καλούμαστε να ασκήσουμε;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στη
λειτουργία της, γεγονός για το οποίο σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει τα αίτια του
στην υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος.

Η μείωση των πόρων μας την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και οι συνεχείς μνημονιακές και μη αναφορές για περαιτέρω περικοπές, έχουν φέρει τους δήμους σε απελπιστική οικονομική ανέχεια.

Με αυτές τις εξωφρενικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι Δήμοι προσπαθούν να σταθούν όρθιοι
και να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και στις διάφορες κοινωνικές ομάδες, που τις έχουν ιδιαίτερη ανάγκη σήμερα. Η προσπάθειά τους αυτή, μέχρι στιγμής, φέρνει αποτελέσματα, αλλά μέχρι πότε;

Κύριοι Υπουργοί,

Θεωρούμε ως εντελώς απαραίτητη την έναρξη της διαβούλευσης και των διαπραγματεύσεων για τη νέα
γενιά παρακρατηθέντων, την πιστή και κατά γράμμα εφαρμογή του Ν. 3852/10 και τέλος την αναπλήρωση της εκ νέου μείωσης κατά 10% των πόρων μας για το 2017 από άλλες πηγές, τις οποίες μπορούμε να αναζητήσουμε και να αποφασίσουμε, πριν αρχίσει η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Βουλή.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.